Tammikuun katumusjumpat on käyty, joten nyt saat taas koukuttua tv-sarjoihin. KK:n Tarja Hirvasnoro valitsi puolestasi ne, jotka kannattaa tsekata.

Näytä niille, Sam!

Gangsteriperhe käyttäytyy ikävästi 1920-luvun Englannissa, mutta onneksi apuun rientää Jurassic Parkistakin tuttu Sam Neill. Hän on vänkä näky knallipäisenä ylikomisariona. Peaky Blinders – gangsteriklaani, TV1 alkaen pe 5.2. klo 22.

Aku, Jussi ja lauantai

1970-luvulla tästä ohjelmasta nousi tähtiin John Belushi, 1980-luvulla Eddie Murphy ja 2000-luvun vaihteessa Tina Fey. Nyt Saturday Night Livessä puhutaan suomea ja tähtinä ovat Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen. Saturday Night Live, MTV3 alkaen la 6.2. klo 20.

Ooh, Christopher

Tämä ei oikeastaan ole sarja ja sen molemmat osatkin tulevat samana päivänä, mutta viime vuonna kuollut Christopher Lee nyt vain oli niin jylhä. Sitä paitsi Lee oli Suomen ystävä. Dracula, pimeyden prinssi ja Uhrijuhla, Yle Teema la 6.2. klo 21–23.50.

Mindyn pulma

Nyt saa taas paheksua sydämensä kyllyydestä! Ruotsin miljonääriäideistä tulee uusia jaksoja, joista ensimmäisessä pitäisi löytää Mindylle uusi Chanelin takki. Ruotsin miljonääriäidit, Liv alkaen ma 8.2. klo 22.30.

Oletko siellä, E.T.?

Mistä me tulimme? Mistä saimme päähämme yrittää avaruuteen? Jos sinne pääsemme, toivottaako E.T. meidän tervetulleiksi? Sitä pohtii BBC:n tuottama dokumenttisarja. Prisma: Ihmisen universumi, TV1 alkaen ke 10.2. klo 19.

Entä sinä, Piip?

Kun tv-sarjan sankarin nimi on Piip, kyse täytyy olla Pikku Kakkosesta. Niin onkin! Uudessa sarjassa ajetaan Vauhtikärryllä ja tavataan opettavainen herra Hamsteri. Hau Hau, Piip ja Veli Pikku Kakkosessa, TV2 alkaen ma 15.2.

Petteri erämaassa

Luontodokumentaristi Petteri Saario nauttii luontoelämyksistä eniten, kun saa hikoilla, palella ja kastua. Se näkyy sarjassa, joka vie Suomen uljaisiin erämaihin. Erämaan lumo, Yle TV1 alkaen su 28.2. klo 18.15.

Kysely

Mikä on sinun suosikkisi uutuuksista?

Erämaan lumo
Erämaan lumo
34.6%
Peaky Blinders - gangsteriklaani
Peaky Blinders - gangsteriklaani
29.4%
Saturday Night Live
Saturday Night Live
14.1%
Ruotsin miljonääriäidit
Ruotsin miljonääriäidit
12.8%
Dracula-elokuvat
Dracula-elokuvat
7.6%
Hau Hau, Piip ja Veli
Hau Hau, Piip ja Veli
1.2%
Prisma: Ihmisen universumi
Prisma: Ihmisen universumi
0%
Ääniä yhteensä: 78
Kaipaisikohan polkupyöräsi suolaa? Tai kukkamaljakko tai valurautapannu?
Kaipaisikohan polkupyöräsi suolaa? Tai kukkamaljakko tai valurautapannu?

Tiesitkö, että suolan käyttö on terveellistä – ainakin jos sitä käyttää valurautapannulle, kukkamaljakolle, polkupyörälle ja hopealusikoille? Marttojen kotitalousneuvoja kertoo viisi tapaa käyttää suolaa puhdistamiseen ja kirkastamiseen.

Vähemmän suolaa ruokaan, enemmän muuhun käyttöön. Siitä päätöksestä kiittää paitsi oma kroppa, myös esimerkiksi valurautapannu, punaviinistä tahraantunut pusero ja ruostetta pintaan saanut polkupyörä.

”Suolan käyttäminen puhdistamiseen, kiillottamiseen ja kirkastamiseen on hyvä myös ekologisuuden vuoksi. Ennen kuin käyttää myrkyllisempiä ja tujumpia puhdistusaineita, kannattaa aina kokeilla kevyempää keinoa”, Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo. Hän kertoo viisi taatusti terveellistä ja hyvää tapaa käyttää suolaa.

1. Valurautapannun puhdistaminen

Moni tietää, että valurautapannua ei saa puhdistaa pesuaineilla: valurautapannussa on rasvapoltettu, lian pinttymistä ja ruostumista estävä pinta, ja pesuaine poistaa rasvaa tehokkaasti eli heikentää tätä pintaa.

Suola sen sijaan käy valurautapannun puhdistamiseen hyvin. Valurautapannu ei ole herkkä karkealle, joten ei tarvitse pelätä karkeankaan suolan vahingoittavan pintaa. Pinnoitettujen kattiloiden puhdistamiseen suola ei missään tapauksessa sovi.

Käytä suolaa valurautapannun puhdistamiseen pesuaineen tapaan, näin:

Ripottele reilusti suolaa valurautapannun pohjalle. Harjaa suolaa ja pannua tiskiharjalla, jynssää likaisimpia kohtia. Huuhtele lopuksi suola pois kuumalla vedellä.

2. Punaviinitahrojen poistaminen

Oi mikä ihana illallinen tai ilta – ja sitten punaviiniä läikkyy puserolle tai sohvalle. Älä jää päivittelemään vaan toimi nopeasti:

Ripottele reilusti hienojakoista suolaa tuoreen punaviinitahran päälle. Älä vielä kastele tahraa!

Ripottele reilusti hienojakoista suolaa tuoreen punaviinitahran päälle. Älä vielä kastele tahraa! Kuiva suola imee viiniä vaatteesta tai muusta tekstiilistä itseensä niin, että sen ihan näkee. Odottele jonkin aikaa, vaikkapa noin kymmenen minuuttia. Sitten huuhtele tahra kylmällä vedellä.

Jos suolaa ei ole saatavilla, olisiko kivennäisvettä? Tuoreen punaviinitahran huuhtelu kivennäisvedellä voi sekin toimia pikakeinona pelastaa vaate punaviinin kiinni jymähtämiseltä.

3. Lasien, maljakoiden ja pullojen kirkastaminen

Etkö ole ihan varma pullojen puhtaudesta, ja simaa tai mehuja pitäisi tehdä? Ovatko kukkamaljakot pinttyneet pohjalta tai juomalasit jotenkin sameita?

Pullojen puhdistaminen on helppoa. Kaada pullon pohjalle 1–2 ruokalusikallista karkeaa suolaa. Kaada sitten lämmintä vettä päälle niin, että pullo on suunnilleen kolme neljäsosaa täysi eli ei aivan täynnä.

Peukalo pullon suulle, ja ravistele suolavettä pullossa jonkin aikaa.

Sitten peukalo pullon suulle ja pulloa ravistelemaan. Reippaan ravistelun jälkeen kaada suolavesi pois, ja lopuksi pese ja huuhtele pullo normaalisti.

Maljakoiden ja lasien kirkastamiseen hyvä keino on suolan ja etikan yhteiskäyttö. Laita maljakoihin tai laseihin karkeaa suolaa ja päälle väkiviinaetikkaa niin, että suolaa on noin kymmenesosa, etikkaa yhdeksän kymmenesosaa. Anna vaikuttaa yön yli. Pese lopuksi lasit ja maljakot tavalliseen tapaan.

4. Ruostetahrojen poistaminen

Suolan ja etikan yhdistelmä auttaa myös ruostetahroihin. Tee pieneen astiaan, vaikka kahvikuppiin, suola-etikkaseos laittamalla ensin astiaan suolaa ja lisäämällä sekaan varovaisesti väkiviinaetikkaa niin, että seoksesta tulee tahnamaista. Ota tahnaa siivousliinaan tai pehmeään hankaussieneen ja hankaa sillä ruosteista kohtaa.

Hups, grillissä ruostetta. Suola ja etikka tulevat apuun.

Ruostetta voi tulla vaikka keittiön lavuaariin, tai talven jäljiltä esimerkiksi polkupyörässä voi olla ruostetta. Marttojen kotitalousneuvojakin oli suojannut pihan pallogrillin syksyllä huonosti ja hankasi sitten grillistä ja sen ritilästä ruostetta taatusti turvallisella suola-etikkatahnalla.

5. Hopeiden kiillotus

Jos kaapissasi on hopeisia aterimia tai astioita, aina on juuri oikea aika alkaa käyttää myös niitä. Tummuneen hopean kiillotuksessa toimii alumiinin ja suolan yhteisvaikutus.

Tummuneen hopean kiillotuksessa toimii alumiinin ja suolan yhteisvaikutus.

Jos käytössä on alumiinifoliovuoka, laita vuokaan desin verran hienojakoista pöytäsuolaa ja noin litra haaleaa vettä. Laita hopeat vuokaan ja anna suolan ja alumiinin vaikuttaa vartin verran. Lopuksi huuhtele.

Jos  kotona ei ole alumiinifoliovuokaa, foliorullakin käy. Vuoraa silloin jokin astia foliolla ja laita folion päälle samalla tavoin desin verran suolaa ja päälle haaleaa vettä. Sitten hopeat veteen foliolla vuorattuun astiaan.

Lue myös:

nytonhyvä
Kukkia itselle? Kyllä kiitos!
Kukkia itselle? Kyllä kiitos!

Väsyttääkö? Liikaa hommia? Ja kotona lapsetkin käyvät hermoille? Aina voi tehdä päivästä paremman!

Kodin Kuvalehden lukijat kertovat, miten he piristivät itseään arjessa – ja usein tulivat ilahduttaneiksi samalla ohimennen muitakin.

Kauneutta kotiin

”Toin koivunoksia sisälle.”

”Ostin ruusukimpun itselleni! Välillä pitää kiittää itseään.”

”Sain vihdoinkin vaihdettua kevätverhot.”

”Ilahduin kukista, jotka ostin siivouksen jälkeen siistiin kotiin keittiönpöydälle.”

Läheisten lämpöä

”Sain myös mummoni iloiselle tuulelle, kun puhuin hänen kanssaan puhelimessa.”

”Leikin hippaa lapsen kanssa.”

”Katsoimme tietokoneelta videoita, joilla nyt 8- ja 10-vuotiaat pojat olivat pieniä.”

”Laitoin esikoisen piirtämän ihanan keväisen piirustuksen seinälle.”

Hemmottelua herkuilla

”Nautin leivoksen kahvilassa. Oli ihana istua kaikessa rauhassa.”

”Herkuttelin perunalastuilla, limsalla ja suklaalla.”

”Kaneliässät onnistuivat ensimmäistä kertaa! Sain ystävältä niihin huiput vinkit.”

”Pidin karkkipäivän keskellä viikkoa.”

Onnistumisen iloa

”Sain tehtyä neuletyön valmiiksi.”

”Leivoin eilen leipää. Tytär totesi pöydän ääressä: ’Sä teet aina parasta ruokaa, äiti’.”

”Iloitsin puhtaiden liinavaatteiden tuoksusta pyykkipäivän päätteeksi.”

”Teinipoika pyysi leikkaamaan hiuksensa ja kiitteli tuloksesta vuolain sanoin. Tuntui hyvältä.”

”Sain hankittua uudet kengät.”

Levon hetkiä

”Nautin hierojalla käynnistä.”

”Virkistyin metsäretkestä, jolla paistoimme nuotiolla makkaraa ja joimme termospullosta teetä.”

”Päiväunet ovat ihana asia. Menen päiväunille aina kun ehdin.”

”Pitkä sauvakävely piristi todella.”

”Nautin takkatulesta ja lenkkimakkarasta.”