KK:n suuren saunakyselyn tulokset, osa 4:

KK selvitti lukijoiden saunatottumukset. Useimpien lukijoiden rakkaimpiin saunamuistoihin liittyy perhe tai lapsuus. Muutaman rakkain saunamuisto on hassu sattumus. 

Lähes joka toinen lukija kertoo, että saunomisessa parasta on rentoutuminen ja lämpö. Saunassa istuskelu puhdistaa niin kehon kuin mielen.

”Lauteilla lötkötellessä on niin leppoisaa. Kipristelen varpaitani kuumassa, kun makaan selälläni ja nostan jalat saunan seinälle. Silloin tulee sama tunne kuin lapsena saunoessa.”

”Saunomisessa parasta on rentoutuminen ja puhdistuminen. On aikaa vain olla.”

Sauna on paikka myös yhdessäololle. Siellä jokainen saa olla oma itsensä.

”Ihmiset alkavat usein jutella saunassa syvällisistä ja herkistäkin asioista. Sauna on keskustelupaikkana ihana.”

”Yleisessä saunassa parasta on se, ettei lauteilla ole titteleitä. Rakastan tunnelmaa, joka tulee, kun on hiljaa yhdessä tuntemattomien kanssa.”

Pelkkä löylyissä istuminen ei kuitenkaan tee saunakokemuksesta täydellistä, sillä monen lukijan mielestä parasta on se, kun välillä saa vilvoitella. Ihanaan saunakokemukseen kuuluu myös koko rituaali saunan sytytyksestä peseytymiseen.

”Uimaan ja saunaan, saunaan ja uimaan… Se on parasta.”

”Tykkään löylyjen välisestä ajasta, kun saa vilvoitella kesäillassa ja katsella suomalaista järvimaisemaa. Seurana tietysti kylmä olut.”

”Kiuas tippui seinältä kesken saunomisen”

KK kysyi lukijoilta myös heidän rakkaimmista saunamuistoistaan. Moni palaa tarinoissaan aina lapsuuteen saakka.

”Kävin lapsena mummin ja ukin kanssa ensin iltanavetalla ja sieltä mentiin pimeään saunaan. Muistan, että ikkunalla oli ukin partasuti. Peseydyin vadissa ja ukki pesi hiukseni kun pötkötin lauteilla. Talvella juoksimme pirttiin paljasjaloin lumessa, tähtien tuikkiessa taivaalla.”

”Olin siskon ja serkun kanssa kesällä isovanhempiemme mökillä saunomassa. Keksimme hauskan saunalaulun, jota laulamme vielä nykyäänkin, kun löylyttelemme yhdessä.”

”Lapsena halusin olla saunan ovella ovimikkona. Sisään tai ulos pääsi painamalla ”napanappia”.”

Osa lukijoista kertoo, että ihanimmat muistot ovat syntyneet aikuisiällä, oman perheen kesken saunoessa. Parhaimpiin saunamuistoihin liittyy monilla myös mökki.

”Veimme poikamme kolmen viikon ikäisenä hetkeksi lämpimään saunaan. Lapsi rentoutui ja nukkui yön kuin tukki.”

”Ensimmäiset löylyt rakkaan mieheni rakentamassa mökkisaunassa kaksi vuotta sitten. Neljävuotias poikamme huokasi ja sanoi: ”Hyvin rakensit!””

”Kesän ensimmäinen sauna-uimamaraton omalla mökillä.”

Saunaseuraksi tunkevat joissakin perheissä myös nelijalkaiset ystävät. Näin lukijat kertovat:

”Koiramme rakastaa saunomista ja on saunonut joskus yksinkin. Se vinkui saunan ovella, joten laitoin saunan lämpiämään. Kukaan muu ei halunnutkaan saunoa. Se istui siellä yksin.”

”Kaksi berninpaimenkoiraamme osallistuvat aina saunan lämmitykseen. Kun ne kuulevat kiukaan luukun aukeavan, ovat salamana paikalla.”

Saunominen on ihanaa myös yksin. Muutama lukija kertoo rakkaimman muiston liittyvän omassa rauhassa lauteilla vietettyyn hetkeen.

”Parhaita hetkiä ovat olleet yösaunomiset yksin lapsuudenkodissani. Vanhemmat olivat risteilyllä. Minä tein drinksuja ja pizzaa ja menin aamuyöstä pikkupäissään puusaunaan vihtomaan.”

”Vuosia sitten tulin kotiin raskaan työpäivän jälkeen. Joka paikkaa kivisti ja olo oli onneton. Löhösin saunassa ja viskoin löylyä. Silloin sauna oli pelastus ja lääke surkeaan oloon.”

”Ensimmäinen saunareissu synnytyksen jälkeen on jäänyt mieleen. Sain olla yksin kaikessa rauhassa, rentoutua pitkästä aikaa.”

Monen vastaajan ikimuistoisimpaan saunareissuun liittyi hauska tai erikoinen sattumus.

”Uimahallin saunassa pikkutyttö kysyi likinäköiseltä tädiltä eli minulta: ”Näetkös värejä ilman silmälaseja?””

”Ystävät olivat kutsuneet minut savusaunaan. Pimeässä huomasin, että lauteilla istui joku muukin, mutta en kiinnittänyt asiaan huomiota. Yhtäkkiä tuo joku tuli viereen ja suuteli minua. Miesystävä oli matkustanut salaa 20 kilometrin päästä yllättämään minut. Olin sanaton.”

”Kiuas tippui seinältä kesken saunomisen. Onneksi kukaan ei loukkaantunut.”

”Talvella kovien pakkasten aikaan mökillä teki mieli saunaan. Kaivo oli jäässä, joten keksimme sulattaa lunta. Kyllä siinä kesti, että saimme vettä tarpeeksi. Yöllä pääsimme lopulta saunomaan kynttilän valoon.”

”Olin kolmevuotiaana isäni ja setäni kanssa saunassa, alalauteilla. Yhtäkkiä vedin isääni sukukalleuksista ja kysyin: ”Mikäs tämä on?” Miehillä oli hauskaa, ja minä ihmettelin, että mikä niille tuli.”

”Hauskin oli saunakerta Yhdysvalloissa, hotellin saunassa. Me suomalaiset petyimme haaleaan saunaan, jossa ei saanut heittää löylyä ja piti istua uimapuvuissa. Kahdeksanvuotias tytär kertoi vuolaasti saunakansalle, että Suomessa heitetään vettä kiukaalle ja ollaan alasti. Teimme kai aika vaikutuksen.” 

KK:n nettikyselyyn vastasi 156 lukijaa. 

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.