Onnen hetki, odotettu!
Onnen hetki, odotettu!

Lukeminen on ihanaa, ja kesälomalla se vasta ihanaa onkin. Kysyimme kirjastoista, mitkä ovat kesän kestosuosikkeja ja mitkä tämän hetken halutuimmat teokset.

Jännitystä! Sitä tulee monen elämään lisää kesällä, sillä dekkarit näyttävät hupenevan kirjastoista kesällä talvea vauhdikkaammin. Esimerkiksi viime vuoden kesäkuussa Helsingin Kallion kirjastosta kaikkein lainatuimpia olivat Leena Lehtolaisen, Anna Janssonin, Outi Pakkasen ja Donna Leonin dekkarit. Myös ikisuosikki Agatha Christie kelpaa yhä edelleen lomalukemiseksi.

Jännän lisäksi haetaan myös kevyttä: erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta Kallion kirjastosta kertoo, että viihdekirjallisuus, kuten Nora Robertsin kirjat, liikkuvat kesällä vilkkaasti.

”Varmaan sama pätee kaikissa kirjastoissa: kesällä lainataan tyylillisesti ja sisällöllisesti kevyempää kuin talvella.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luonto- ja käsityölehdet ovat haluttuja kesällä.

Matkoille halutaan pakata mahdollisimman kevyesti, ja ilmeisesti siksi myös fyysinen keveys on kesällä eduksi. Kirjat lainataan mielellään pokkareina, ja etenkin luonto- ja käsityöaiheiset aikakauslehdet ovat kesäisin hyvin lainattuja. Kaikkein kevyin lomalle kannettava on e-kirja, joita voi ladata luettavaksi tai kuunneltavaksi useita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Suosittuja ovat myös erilaiset harrastekirjat. Esimerkiksi puutarhanhoito kiinnostaa sattuneesta syystä enemmän kuin keskitalvella, samoin retkeily- ja kalastuskirjat. Ihmisillä on kesällä aikaa olla luonnossa ja reissata”, Henriika Tulivirta sanoo.

Vinkkejä villiyrteistä

Helsingin Pasilan kirjastossa on tapana laittaa kesän koittaessa tarjolle enemmän luontoon liittyviä kirjoja, joten niitä myös lainataan enemmän. Keittokirjoista kysyntää on esimerkiksi villiyrttien käytöstä kertovilla kirjoilla.

Lomakaudella on aikaa myös matkusteluun, mikä näkyy informaatikko Päivi Kivisen mukaan myös matkaopashyllyillä.

”Keväällä alkaa mennä lähialueita ja Eurooppaa käsitteleviä oppaita. Kaupunkilomia varten etsitään tietoa, ja kesällä ehkä sitten vielä enemmän kotimaan matkailuun liittyviä kirjoja.”

Matkojen ja sadepäivien varalle suosittuja ovat myös Aino Havukaisen Tatu & Patu -kirjat.

Kassit täynnä kesämökille

Kesän kirjastovieras kantaa ulos myös isomman pinon kirjoja kuin talvella.

”Talvella kävijämäärä on kirjastoissa isompi, kun kesällä taas lainausmäärä per nenä on isompi. Kesällä ihmiset selvästi haluavat lukea”, kertoo Henriika Tulivirta.

Romaaneihin uppoudutaan pitkinä, joutilaina lomaviikkoina mökillä tai kotisohvalla. Myös klassikot houkuttavat kesällä muuta vuotta enemmän.

”Lomalla monet kokevat, että on kerrankin aikaa lukea ja tarttuvat vaikkapa johonkin Alastalon salin kaltaiseen klassikkoon”, arvelee Päivi Kivinen Pasilasta. Kivinen kävelee hyllyjen välissä kohti romaaneja ja toteaa, että uusin painos esimerkiksi Anna Kareninasta näyttää nytkin olevan aika lailla lainassa.

Vanhojen klassikoiden lisäksi kuuminta kamaa ovat uutuudet.

Vastapainona klassikoille houkuttavat myös vuoden varrella ilmestyneet uutuudet. Halutuimpien kirjojen listoihin kuukausittain voi tutustua esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjaston nettisivuilta Tapahtumat ja vinkit -osasta.

Viime kesän suosikkeja olivat monet suomalaisten naisten teokset kuten Enni Mustosen Ruokarouvan tytär, Eve Hietamiehen Hammaskeiju ja Anna-Leena Härkösen Valomerkki. Tänä alkukesänä helsinkiläiset ovat jonottaneet muun muassa Pauliina Rauhalan Synninkantajia, Juha Hurmeen Niemeä ja Enni Mustosen Taiteilijan vaimoa.

”Meillä Kallion kirjaston varauksissa näkyy myös Satu Vasantolan kirjaa En palaa takaisin koskaan, luulen ja Pia Leinon teosta Taivas.”

Muista myös mölkky ja banjo!

Lukemisen lisäksi kirjastosta lainataan kesällä talvea enemmän myös tiettyjä esineitä: pihapelejä.

”Meillä lainatuimpiin kuuluu mölkky. Kirjaston takana on puisto, joten ihmiset voivat käydä hakemassa pelin ja lähteä viettämään sen kanssa puistopäivää”, Henriika Tulivirta kertoo.

Ja jos mieli tekee oppia jotain uutta, aina voi vaikka tarttua ukuleleen tai banjoon – niitäkin saa monista kirjastoista lainata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla