Osa lapsena luetuista kirjoista vei yöunet (sängyn yläpuolelle saattaisi ilmaantua kaamea leijuva pää), osa sai tekemään elinikäisen selibaattilupauksen.

1. Eric Maple: Noidan käsikirja

Hän heräsi ja näki veren tahriman pään leijuvan vuoteensa yläpuolella..."

Kun oli lukenut tämän ja kaikki muut "tarinat vampyyreista, aaveista ja oudoista voimista" kuvineen, ei uni tullut viikkokausiin.

Parhaan tärinän sai aikaan, kun kirjaan tutustui kaverin kanssa pelottavassa ympäristössä, kuten kylpyhuoneen lattialla taskulampun valossa.

2. Pohjolan poliisi kertoo

Kuvitettu kirjasarja kertoi todellisista rikoksista ja niiden tutkimisista kuvien kera. Jammu Siltavuori, hampaan uhriltaan vienyt hammasmurhaaja ja monta muuta henkilöä jäivät mieleen unohtumattomasti, vaikkei tapausten kauheutta voinutkaan täysin ymmärtää.

 

3. Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli

Tengilin sotilaat ja Katla-lohikäärme olivat kaameita sekä kuvissa että kertomuksessa, mutta surullisinta oli kuitenkin loppu. Rintaa puristi ahdistuksesta, kun pikkuveli otti Katlan liekin halvaannuttaman isoveljen selkäänsä ja hyppäsi kallionkielekkeeltä kuolemaan.

 

4. Lääkärikirjasarja

Mustavalkokuvat struumasta, tuhkarokosta, amputoiduista raajoista ja ”vähämielisistä” saivat uskomaan, että sairaus, onnettomuus tai vamma iskee omalla kohdalle kuin salama kirkkaalta taivaalta. Silti kuvia ei voinut olla katsomatta.

5. Oiva Paloheimo: Tirlittan

Kodin räjähtämisen jälkeen pyjama päällään ympäri maata harhailevan orpotytön tarina ahdisti turvattomuudellaan. Kun tyttö varastaa nälkäänsä tomaatin ja joutuu poliisiasemalle, hän tiedustelee: koska minut hirtetään?

 

6. Tiedon rajamailla

Valittujen Palojen tietokirja sisälsi kaameita, tositapauksina esiteltyjä kuvauksia muun muassa ufoista, haamuista ja noituudesta. Lukemisen jälkeen oli kammottavaa pelätä, koska lattiaan ilmestyy kuvia kuolleiden kasvoista tai auton takapenkille epäselvä hahmo ja yhteen liittyneet, rupiset kädet.

 

7. Kama Sutran sukulaiset

Vanhempien kätköistä koulun jälkeisinä joutilaina iltapäivätunteina kaivellut asentokuvin varustetut seksikirjat sisälsivät yksinkertaisesti too much information – ja saivat antamaan selibaattilupauksen loppuelämäksi.

 

8. Ulla-Maija Aaltonen: Kani ei osaa itkeä

Kuvaukset kosmetiikkateollisuuden koe-eläimistä, joiden silmiin tungettiin ripsiväriä, saivat vastustamaan kiivaasti kaikkia eläinkokeita. Illalla yksin sängyssä kanien kohtaloa kuvitellessa uho vaihtui itkuksi: kuinka paha maailma onkaan!

9. Heinrich Hoffmann: Jörö-Jukka

Peukalon imijältä leikataan peukalot pois niks ja naks, tulitikuilla leikkijä ei kukaan enää auttaa voi, jäljelle jää vain tuhkakasa ja kaksi itkevää kissaa. Opettavaisia tarinoita tuki kaamean realistinen kuvitus.

10. Christiane F.: Huumeasema Zoo

Liian aikaisin luettu, yksityiskohdilla maustettu tositarina huumenuoren elämästä sai pelkäämään, että sortuu itsekin huumeiden käyttäjäksi. Se tuntui tapahtuvan noin vain, olihan kirjoittajakin vasta 12-vuotias, kun alamäki alkoi.

Kirjamuistot on koottu Kodin Kuvalehden lukijoilta. Lisäksi aiheesta keskustellaan Vauva.fi:ssä.

 

 

 

Kun lakanoille ei löydy kuivatuspaikkaa, niillä sisustaa vahingossa koko kodin.

Aina kun kotiimme on tulossa vieraita, katselen ympärilleni ja tajuan jotain järkyttävää: olen sisustanut kotimme lakanoilla.

Niitä roikkuu kaikkialla. Useimmat olen ripustanut ovien päälle, jotkut tuoleille.

Lakanat ovat paitsi isoja, myös erittäin ryppyisiä. Kuivaustelineille ne eivät mahdu, eikä kuivausrumpua ole.

Jos lapsilla on ollut yökylävieraita, lakanoita roikkuu ympärillä niin paljon, että kotimme muistuttaa jonkinlaista majaa.

"Olen kuullut, että on ihmisiä, jotka taittelevat vastapestyt lakanat siististi."

Majatunnelmaa ei tietenkään syntyisi, jos viikkaisin kuivuneet lakanat heti kaappiin. Mutta kun en viikkaa. Silmäni tottuvat lakanamereen, enkä pian edes huomaa sitä.

Olen kuullut, että maailmassa on ihmisiä, jotka taittelevat vastapestyt lakanansa siististi henkariin ja kääntelevät niitä sitä mukaa kuin ne kuivuvat. Vaikuttavaa, mutta en ehkä itse kykene samaan.

Miten itse olet ratkaissut tämän suuren lakanankuivatusongelman? Kerro kommenttikentässä!

Paheksut, jos joku on istunut paikallesi pihakeinuun, ja 24 muuta merkkiä, joista tiedät olevasi naapurikyylä. Kuinka moni kohdista sopii sinuun?

 1. Olet sattunut pyykkituvassa huomaamaan, että alakerran Ritvakin ostaa alusvaatteensa Lindexiltä.
 2. Koska odottelet saunavuoroasi hyvissä ajoin, tiedät, että Niemiset viipyvät pukuhuoneessa aina kolme minuuttia yliaikaa.
 3. ... ja että he eivät koskaan kuivaa lattiaa. Mietit, jättäisitkö aiheesta viestin ilmoitustaululle vai suoraan Niemisten postiluukkuun.
 4. Sinulla on naapureillesi lempinimiä, joita he eivät itse tiedä: vihainen herra, lammaskoirat, volvomies.
 5. Huomaat, kun volvomies on vaihtanut Opeliin.
 6. Tiedät, että Salonen käy suihkussa klo 23 jälkeen, vaikka se on järjestyssäännöissä kielletty. Otat asian esiin seuraavassa yhtiökokouksessa.
 7. Onnittelet naapurin Maijaa iloisesta perhetapahtumasta, koska satuit näkemään häkkikomerossa äitiyspakkauksen.
 8. Tiedät, kenellä on tänäkin vuonna kadun komeimmat pihavalot (ja kuka pitää omiaan aivan liian pitkälle kevääseen).
 9. Kun haistat pekonin rappukäytävässä, paheksut käryä taloyhtiön Facebook-ryhmässä.
 10. Tiedät, onko naapureillasi vieraita (koska katsoit ovisilmästä, kun he saapuivat).
 11. Olet roskia viedessäsi sattunut huomaamaan, mitä naapurisi syövät. Sokerisia jugurtteja!
 12. Olet hankkinut harjanvarren, jolla on kätevä koputtaa kattoon, kun Leppäset keskustelevat tiskivuoroista.
 13. Paheksut, jos joku on istunut paikallesi pihakeinuun. (Sille, josta näkee parhaiten jokaiseen rappuun.)
 14. Et voi ymmärtää, miksei yläkerran Hirvonen ole vieläkään laittanut tuolinjalkoihin pehmeitä tassuja, vaikka olet sitä usein ehdottanut.
 15. Huomaat, että Virtasen kengissä on taas kulkeutunut soraa rappukäytävään. Muistutat häntä kenkien puhdistamisesta kohteliaasti nimettömällä kirjelapulla.
 16. Havaitset, kun joku naapureistasi on krapulaisen tai väsyneen näköinen. Tarjoudut hakemaan Buranaa.
 17. Et voi ymmärtää, miksi Korhonen tamppaa mattojaan tiistai-iltana, vaikka taloyhtiön järjestyssäännöissä määritelty tamppausaika on keskiviikkoisin klo 7.00–8.00.
 18. Tiedät minuutilleen, milloin taloyhtiön hiljaisuus alkaa (ja kuka kehtaa käyttää pyykkikonetta vielä sen jälkeen).
 19. Huomaat, kun naapuri on hankkinut uuden ulkoiluasun. Ja että Vertiltä, 3, puuttuivat taas kurahousut.
 20. Paheksut, ettei Peltonen tullut pihatalkoisiin, vaikka verhot heilahtivat samaan aikaan, kun muut haravoivat.
 21. Tiedät, että naapurin 16-vuotiaalla Nooralla on uusi poikaystävä. Ja että hän tuli eilenkin kotiin vasta puoliltaöin.
 22. Olet kirjoittanut paikallislehteen parvekegrillausta paheksuvan mielipidekirjoituksen (seinänaapurisi Kaukon innoittamana).
 23. Tiedät, kenen parvekekukat ovat aina nyppimättä. Teet palveluksen ja huomautat, että orvokit kukkivat paremmin, jos niistä nyppii kuivuneet kukat pois.
 24. Varot menemästä parvekkeelle iltauutisten jälkeen, sillä silloin on Järvisen hermosavujen aika.
 25. Tiedät, että naapurillasi on vilkkaampi seksielämä kuin sinulla. (Monellakin.)