Kohottavien rutiinien tarkoitus on parantaa tulosta ja tiimihenkeä. ”Sillä on merkitystä, miten päivittäin kohtaa toisia”, sanoo huippu-urheilujoukkueiden valmentajia haastatellut Tero Tiitu.
Kohottavien rutiinien tarkoitus on parantaa tulosta ja tiimihenkeä. ”Sillä on merkitystä, miten päivittäin kohtaa toisia”, sanoo huippu-urheilujoukkueiden valmentajia haastatellut Tero Tiitu.

Tero Tiitu tutki syitä, miksi suomalaiset huippu-urheilujoukkueet menestyvät. Hänestä samat opit kelpaisivat työpaikoillekin. Tiimihenki uuteen nousuun!

Mitä jos sinä ja työkaverisi aloittaisitte jokaisen työpäivän pitämällä käsiä toistenne harteilla? Söisitte aina yhdessä ja jättäisitte älypuhelimet laukkuun? Heittäisitte ehkä yläfemmat jokaisen onnistumisen jälkeen?

Se saattaisi parantaa tiiminne tuotoksia, uskoo salibandyammattilainen, diplomi-insinööri Tero Tiitu.

Tiitu tutki diplomityössään syitä, miksi suomalaiset huippu-urheilujoukkueet menestyvät, ja huomannut, että monen joukkueen salaisuus on tiimityössä.

”Olen aina tiennyt, että joukkueurheilussa on paljon muuallekin soveltuvia oppeja erityisesti tiimityöhön liittyen. Jos ei ole hyvää tiimityötä, ei voi pärjätä”, Tiitu sanoo.

Hän uskoo, että menestyneiden urheilujoukkueiden oppeja voisi käyttää muissakin yhteisöissä, esimerkiksi työpaikoilla.

”Jos vain puhumme arvoista, niillä ei ole mitään vaikutusta.”

Tiitu haastatteli tutkimuksessaan kahtatoista tunnettua jääkiekko-, lentopallo-, koripallo-, salibandy-, joukkuevoimistelu- ja muodostelmaluisteluvalmentajaa, koska näissä joukkuelajeissa suomalaiset olivat viime aikoina pärjänneet erityisen hyvin. Selvisi esimerkiksi, että menestyneissä joukkueissa kiinnitettiin tietoisesti huomiota päivittäisiin tapoihin, joilla urheilijat ovat tekemisissä keskenään ja kohtelevat toisiaan. Tiitu kutsuu näitä tapoja ”kohottaviksi rutiineiksi ja rituaaleiksi”.

Hän uskoo, että päivittäiset toimintatavat määrittävät lopulta sen, miten joukkue toimii keskenään ja tuleeko siitä mitään.

”Päivittäisillä teoilla näytämme, mitä olemme. Jos vain puhumme arvoista, niillä ei ole mitään vaikutusta. On helppo sanoa juhlapuheissa, miten asioiden pitäisi mennä”, Tiitu sanoo.

Huippujoukkueiden käyttämät rutiinit ja rituaalit ovat esimerkiksi tällaisia:

 • Sanotaan kaikille kiitos, huomenta ja hyvää yötä. Kun tavataan, otetaan kontakti jokaiseen ihmiseen.
 • Kielletään sanat ”täydellinen” ja ”täydellisyys”.
 • Kun joku mokaa, häntä tuetaan, eikä soimata.
 • Autetaan kaatunutta niin nopeasti kuin mahdollista.
 • Kun Maamme-laulu soi, pidetään käsiä joukkuetovereiden hartioilla.
 • Mennään aina samaan aikaan syömään. Pöydässä kukaan ei räplää puhelinta, ja siitä noustaan vasta, kun kaikki ovat syöneet.
 • Kielletään älypuhelinten käyttö muualla paitsi omassa hotellihuoneessa.
 • Otetaan kisamatkoilla lähekkäiset hotellihuoneet ja pidetään ovia mahdollisimman paljon auki.
 • Jaetaan huoneet niin, että toisiaan vähiten tuntevat jakavat yhteisen huoneen.
 • Heitetään yläfemmat aina, kun mahdollista.
 • Katsotaan silmiin puhuessa.

Jokaisen sanalla on väliä

Tiitun mukaan rutiinit ja rituaalit auttavat tutustumaan joukkuetovereihin paremmin ja rakentavat kunnioitukseen sekä luottamukseen perustuvaa ilmapiiriä.

”Esimerkiksi älypuhelimet ovat iso haaste. Vaikka ympärillä olisi kiinnostavia ihmisiä ja keskustelu olisi tiimityön kannalta tärkeää, päädymme liian helposti tuijottamaan näyttöä”, Tiitu sanoo.

”Päätösten laatu paranee, jos kaikki kokevat, että ovat saaneet sanoa sanansa.”

Päätöksenteossa olennaista on se, että kaikkien näkemykset otetaan jotenkin huomioon. Jokaiselle joukkueen jäsenelle tulee olo, että on tärkeä ja arvokas.

”Sekä päätösten laatu että sitoutuminen niihin paranee, jos kaikki kokevat, että ovat saaneet sanoa sanansa. Vaikka valmentaja lopulta päättäisi, koko tiimin osaamista käytetään”, Tiitu sanoo.

”Joukkueurheilussa korostuu se, kuinka saadaan ihmisten potentiaali täysimääräisesti tiimin käyttöön. Siitä syntyy joukkueen tulos.”

Tiitun mielestä sama pätee moneen työpaikkaan. Parhaisiin tuloksiin päästään yhdessä.

”Kaikki on yhteydessä kaikkeen. En halua sanoa, että käyttäkää näitä, niin kaikki menee mallikkaasti, mutta sillä on vaikutusta, miten päivittäin kohtaa toisia”, Tiitu sanoo.

Hän käyttää esimerkkinä NBA-joukkueista tehtyä tutkimusta.

”Ne joukkueet, jotka heittivät enemmän yläfemmoja, menestyivät paremmin kuin ne, jotka eivät.”

”Ne joukkueet, jotka heittivät enemmän yläfemmoja, menestyivät paremmin kuin ne, jotka eivät. Yksi yläfemma ei tee maailmanmestariksi, mutta vie piirun verran lähemmäs sitä”, Tiitu sanoo.

”Miksei myös ennen tärkeää palaveria voisi mennä rinkiin, ottaa muutaman syvän hengityksen ja sanoa lataavan sanan? Se ei ehkä ole tavallisin tapa toimia, mutta en näe yhtään syytä, miksei niin voisi tehdä.”

Harvoin pääsee sanomaan näin, mutta nyt sanon: jos katsot tänä vuonna vain yhden dokumenttielokuvan, katso The Wolfpack.

Crystal Mosellen esikoiselokuva The Wolfpack (2015) on vaikuttavin dokumenttielokuva, jonka olen vuosiin nähnyt.

Se kertoo Angulon kuudesta veljeksestä, jotka ovat eläneet koko lapsuutensa kerrostalokotinsa vankeina, keskellä New Yorkin Manhattania.

Veljesten isä on vakuuttunut, että ulkomaailma on lapsille turmioksi eikä päästä heitä ulos. Alistunut, myötäilevä äiti pitää pojilleen kotikoulua.

Kuulostaa painajaiselta, ja onkin. Silti dokumentista välittyy myös paljon kaunista: lasten luja suhde toisiinsa ja heidän käsittämätön kykynsä selviytyä.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Osa veljeksistä on tosin selvinnyt paremmin, osa huonommin, eikä sitäkään dokumentissa peitellä.

Järjissään kuusikon on pitänyt mielikuvitus. Kaiken mitä he elämästä ja ulkomaailmasta oppineet, he ovat oppineet katsomalla yhdessä elokuvia.

Veljekset osaavat suosikkileffojensa vuorosanat ulkoa. Lempikohtauksiaan he näyttelevät yhdessä, uudelleen ja uudelleen.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Ainakin he ovat päässeet jo kotoa pois.

The Wolfpack, 17.3. klo 21.30 Yle Teema ja Areena.

Mistä teini-ikäisen kanssa pitäisi puhua? Ainakin sulakkeista, lattiakaivosta, peiton pesusta ja vessanrätistä. Marttojen kotitalousneuvoja kertoo, mitä taitoja omaan kotiin muuttavilta aika usein puuttuu.

Jonakin päivänä lapsi kantaa tavaroitaan lapsuudenkodin ovesta ulos. Vanhemmat miettivät, pärjääköhän se nyt ja osaako hoitaa omaa huushollia.

Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo seitsemän käytännöllistä asiaa, joita moni omaan kotiin muuttava ei osaa ja tiedä, vaikka oikeastaan pitäisi.

Vielä ehtii opettaa ja opetella!

1. Sulakkeen vaihto

On muutamia keskusteluja, joita vanhempien pitäisi aikuistuvan nuoren kanssa käydä. Sulakkeista puhuminen on siitä helpoimmasta päästä.

Nuorelle on syytä ylipäätään kertoa, mitä ne sulakkeet oikein ovat ja mikä niihin vaikuttaa. Kotitalousneuvoja selittäisi vaikka näin:

Jos useampi sähkölaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, on hyvä tietää, mitä ja missä sulakkeet ovat ja kuinka ne vaihdetaan.

Jos asunnossa useampi sähkölaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, syynä on usein se, että sulake on palanut. Sulake on turvalaite, joka turvaa sähköjohtoa liikalämpenemiseltä ja sähkölaitteiden käyttäjää tapaturmalta, jos laite ylikuormittuu.

Palaneen tulppasulakkeen tunnistaa sulaketaulussa usein siitä, että sulakkeen päässä oleva merkkinasta on irronnut. Ennen kuin sulaketta alkaa vaihtaa uuteen samansuuruiseen, on muistettava sulkea sähköt sulaketaulun pääkytkimestä.

Ne, joilla on automaattisulakkeet, pääsevät helpommalla. Tarkempia ohjeita on hyvä tutkia, jos on yhtään epävarma.

2. Lattiakaivon puhdistus

Yleinen yllätys ensimmäisessä omassa kodissa: yhtenä päivänä suihkussa vesi ei valukaan lattiakaivoon vaan alkaa nousta nilkkoihin.

”En minäkään lapsuudenkodissa oppinut, kuinka lattiakaivo puhdistetaan.”

”Lattiakaivoa ei tule miettineeksi niin kauan kun homma toimii eli joku muu hoitaa puhdistuksen. En minäkään lapsuudenkodissa oppinut, kuinka lattiakaivo puhdistetaan”, Outi Mehto sanoo.

Jotta lattiakaivo ei lakkaisi vetämästä eikä ummehtunut haju tulisi vastaan oman kylppärin ovella, kannattaa laittaa kumihanskat käteen ainakin muutaman kuukauden välein, nostaa lattiakaivon ritilä ylös ja kerätä kaivosta ja ritilästä hiukset ja muut irtoroskat pois.

Lisäksi lattiakaivoa kannattaa puhdistaa paremmin muutaman kerran vuodessa: suihkuttaa kaivoon ja ritilään vettä ja pesuainetta sekä harjata puhtaaksi, käyttää vaikka isoäidin tapaan ruokasoodaa ja väkiviinaetikkaakin.

3. Vuodevaatteiden pesu, ja verhojenkin joskus

Jotkut asiat vain unohtuvat. Sellaiset kuin vuodenvaatteiden pesu.

Marttojen ohje on pestä peitto noin kerran vuodessa ja tyyny pari kertaa vuodessa. Tyyny pysyy puhtaampana pidempään, jos pitää kahta tyynyliinaa päällekkäin.

Paikallaan roikkuessaankin verhot keräävät pölyä koko ajan. Imurointi ja tuuletus on hyvä ensiapu.

”On myös muita pesua kaipaavia tekstiilejä, jotka näkee koko ajan, mutta joiden peseminen ei tule mieleen. Vaikka verhoja ei varsinaisesti käytettäisi mitenkään, paikallaan roikkuessaankin ne keräävät pölyä koko ajan.”

Verhojen pesuväli voi olla pitkäkin, vaikka useamman vuoden, jos niitä puhdistaa muutoin, esimerkiksi tuulettaa ja imuroi.

4. Kotivaran pitäminen

Kotona kannattaa aina pitää särkylääkkeitä, kuivaruokaa ja herkkuja sen verran, että ne riittävät tarvittaessa pariksi päiväksi.

Kotivara voi tuntua hätävarjelun liioittelulta, mutta voi tulla ihmeen suureksi avuksi.

Omaan kotiin muuttavasta nuoresta tämä voi tuntua mummotouhulta, kunnes sitten iskee se influenssa, jonka pahimpina päivinä ei jaksa lähteä apteekkiin tai ruokakauppaan.

Sulakkeita, taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja kannattaa hankkia myös. Niillä saa valoa elämään, kun se sulake palaa tai tulee sähkökatko.

5.  Kilo- tai kappalehinnan katsominen

Tämä voi tuntua liian itsestään selvältä, ja siksi sen opettaminen nuorelle unohtuu: Kaupassa hinnat eivät ole aina sitä miltä ne nopeasti katsoen näyttävät. Samankokoisissa myslipaketeissa voi toisessa olla 400 grammaa mysliä, toisessa tuplasi enemmän.

Pakettien hintoja tärkeämpää on oppia aina katsomaan ja vertaamaan kilo- ja kappalehintoja.

6. Vessanpesuun oma rätti

Vessan pesemistä ei omassa kodissa voi vältellä kauan. Jos käsitiskiaine, mieto yleispuhdistusaine, wc-harja ja rätti ovat vessassa käytössä suunnilleen viikoittain, vessa pysyy yleensä perussiistinä.

”Monen muistisääntönä on, että vessanpöntön rätti on punainen: punainen hälyyttää, että tämä on likaisimman paikan rätti.”

On helppo oppia, että vessanpöntön pesua varten on oma pesurätti, jota ei käytä mihinkään muuhun ja jota säilytetään vessassa. Toinen rätti on muuta vessaa tai kylpyhuonetta varten. Niiden lisäksi ovat kodin muut yleisrätit.

”Monen käyttämä muistisääntö on, että vessanpöntön rätti on punainen: se hälyttää, että tämä on se likaisimman paikan rätti. Sitä kannattaa säilyttää vessassa kahdesta syystä. Siksi, että kun se on siellä lähellä, rättiin tulee tarttuneeksi herkemmin. Ja siksi, että bakteerit eivät leviä rätin mukana muualle.”

7. Tasa-arvo kotitöissä

Listan viimeisenä on ehkä kaikkein tärkein asia, joka kotoa muuttavan nuoren pitäisi osata: kotitöiden tasa-arvoinen jakaminen.

”Kun nuori oppii tekemään kaikenlaisia kotitöitä lapsuudenkodissaan, sekä töiden tekeminen että niiden jakaminen toisen kanssa helpottuu.”

”Tutkimusten mukaan kotitöiden jakaminen on edelleen parisuhteessa eniten riitoja aiheuttava asia. Vaikuttaa siis siltä, että sitä ei ole osattu opettaa”, Outi Mehto sanoo.

”Kotityöt ovat kaikkien perheenjäsenten asia, naisten, miesten ja lasten. Kun lapsi ja nuori oppii tekemään kaikenlaisia kotitöitä lapsuudenkodissaan, sekä töiden tekeminen itse että niiden jakaminen toisen kanssa helpottuu paljon.”

Ansuliini620

Älä kasvata tumpeloa! Opeta nämä 7 asiaa lapsellesi ennen kuin hän muuttaa pois kotoa

Mitäs sitten, kun on opetettu kotona kaikki em ja paljon muutakin, mutta kun muuttivat omilleen, eipä vaan osannut pitää kotia siistinä. Lasten isä syytti minua, etten ole koskaan opettanut heitä siivoomaan ym. kotitöitä (olemme eroneet 18v sitten) . Kun lapset muutti omilleen. Lasten isä vaati minua käymään viikottain heidän kanssa siivoamassa. Olin jo uudessa avoliitossa, kun tämä tapahtui. Hän oli silloin jo uudessa suhteessa. Kasvatin lapset siis lähes yksin koko heidän asuessa kotona...
Lue kommentti