Jos pyyhe muhii kauan kosteana, siihen voi syntyä hometta. ”Mutta ne ovat niin marginaalisia tilanteita, että en olisi huolissani”, sanoo Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.
Jos pyyhe muhii kauan kosteana, siihen voi syntyä hometta. ”Mutta ne ovat niin marginaalisia tilanteita, että en olisi huolissani”, sanoo Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Ripustatko pyyhkeesi märkänä naulakkoon? Ei ehkä kannattaisi, Martoilta kerrotaan.

Oletko kuullut ohjeesta, jonka mukaan pyyhkeitä ei saisi säilyttää kylpyhuoneessa? Väite perustuu siihen, että kosteassa ja lämpimässä ilmassa pyyhkeet ummehtuvat helpommin kuin kuivassa. Mutta pitääkö se paikkansa?

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen pitää ohjetta hieman kohtuuttomana.

”Puhtaat pyyhkeet, jotka odottavat seuraavaa käyttöä, olisi hyvä säilyttää erillisessä liinavaatekaapissa, jos mahdollista. Käytössä olevalle pyyhkeelle kylpyhuone on ihan looginen ja luonnollinen paikka”, Pikkarainen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olennaista on se, että käytössä olevan pyyhkeen kuivattaa ilmavasti käytön jälkeen, eikä vain laita märkänä takaisin naulakkoon.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos pyyhe pääsee jatkuvasti kuivumaan hyvin hitaasti, se voi alkaa haista tunkkaiselta. Haju lähtee yleensä 60 asteen pesussa, eikä siitä ole varsinaisesti haittaa.

”Olennaista on se, että käytössä olevan pyyhkeen kuivattaa ilmavasti käytön jälkeen.”

”Ääritapauksessa, jos iho on herkkä ja kuiva, tahraantunut pyyhe voi ärsyttää ihoa”, Pikkarainen sanoo.

”Ja jos kosteus säilyy pidempään, pyyhkeeseen voi syntyä hometta. Silloin kosteutta pitää kuitenkin olla huomattavasti enemmän kuin pisara.”

Pikkarainen muistuttaa, että kyse on ääritapauksista. Suihkun jälkeinen kosteus häipyy kylpyhuoneesta nopeasti, ellei siellä jatkuvasti peseydy ja kuivata suurta määrää ulkoiluvaatteita.

Varsinkin talvella kostean ilman voi ohjata kylpyhuoneesta parempaan käyttöön.

”Suomalaisissa kodeissa on aika kuiva huoneilma. Kun kylpyhuoneen oven jättää suihkun jälkeen auki, kosteus jakautuu tasaisemmin.”

Missä sinä säilytät pyyhkeitäsi? Kerro kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla