Minun vuokseni kukaan ei joudu pelkäämään. Se on asia, josta kannattaa olla ylpeä.
Minun vuokseni kukaan ei joudu pelkäämään. Se on asia, josta kannattaa olla ylpeä.

Entiset kiusatut kertovat, mitä ovat aikuisena ymmärtäneet. Ensimmäinen ajatus kuuluu: minä en ollut vääränlainen, väärässä olivat kiusaajat.

Nämä lauseet jokaisen kiusatun pitäisi kuulla jo lapsena, mutta niitä ei ole myöhäistä sanoa itselleen aikuisenakaan.

  1. Kiusaaminen ei johtunut siitä, että olisin ollut vääränlainen tai toiminut väärin. Väärässä olivat kiusaajat.
  2. Aikuisten olisi pitänyt puuttua kiusaamiseeni. En saa syyttää itseäni, vaikken olisikaan uskaltanut kertoa tilanteesta. Aikuisten vastuulla oli huomata.
  3. Minun ei tarvitse muuttaa niitä ominaisuuksia, joiden vuoksi minua kiusattiin. Oikeastaan suuri osa niistä on arvokkaita, kun niitä katsoo aikuisen perspektiivistä. En ole liian hiljainen, vaan hyvä kuuntelemaan. En ole outo, vaan oma persoonani.
  4. Myös yksin jättäminen, selän takana kuiskuttelu ja tietyt katseet olivat kiusaamista. En ole vainoharhainen tai liioittelija, koska se tuntui minusta pahalta.
  5. Saan olla surullinen. Minulta vietiin lapsuus, jossa ei tarvitse pelätä seuraavaa päivää ja viikkoa.
  6. Voin antaa anteeksi, jos minusta tuntuu siltä. Voin olla antamatta, jos en pysty. Kumpikaan ei välttämättä riipu siitä, pyytääkö joku minulta anteeksi vai ei.
  7. Minun ei tarvitse unohtaa, kuinka surullinen olin kiusattuna. Voin kuitenkin päästää irti ja ajatella, että se on nyt mennyt osa elämääni.
  8. Olen erilainen kuin olisi ollut ilman kiusaamista. Kiusaaminen muutti minut herkemmäksi, vahvemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua oppimaan tällä tavalla.
  9. Voin muuttaa maailmaa osaltani. Minun vuokseni kukaan ei joudu pelkäämään. Se on asia, josta kannattaa olla ylpeä.
  10. Olen arvokas ja ainutlaatuinen. Juuri minä, juuri nyt, juuri tällaisena.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Koulukiusaajat kuriin!

Koulukiusaajat ovat surkeita raukkoja! Kiusatuksi voi joutua kuka tahansa. Koulukiusatussa lapsessa tai nuoressa ei ole mitään syytä tai vikaa vaan syy ja vika on kiusaajassa. Koulukiusaaja rikkoo sekä perusopetuslakia että koulun järjestyssääntöjä. Perusopetuslain mukaan koulun tulee tarjota lapselle turvallinen koulupäivä. Jos lapsen koulupäivä ja oppiminen on pilalla fyysisen ja/tai henkisen kiusaamisen takia, koulu ja koulun rehtori on vastuussa. Koulu ei pysty noudattamaan perusopetuslakia, jos yksi tai useampi oppilas joutuu koulussa ja/tai koulumatkalla toistuvan kiusaamisen kohteeksi. Koulukiusaajia pitää rangaista nykyistä ankarammin ja koulukiusaajat tulee erottaa koulusta! Tarvittaessa kiusaajat on laitettava vaihtamaan koulua! Koulukiusaaminen on rikos ja lapsen vanhempien tulisi tehdä asiasta rikosilmoitus. Asian hyssyttely ja vaikeneminen ei auta kiusattua mitenkään!

Vierailija

No miten sitä empatiaa julman ja ahneen ihmisen päähän saadaan?
Draamakasvatus pakolliseksi?

Päiväkotiin häkki, johon sullotaan ihmiset päällekkäin, kuten ihminen tekee kanoille ym eläimille?
Näyttelemään pahuutta, miten joku ei ole paikalla, kun joku aloittaa vihjailut ja valheet jolla saa muut suhtautumaan loukkaavasti tai välttelemään ym?

Lapset Näyttelemään sydämeen ammuttuja hirviä, jäniksiä?
Kokeilemaan miltä tuntuu kun puskutraktori kaataa kodin kuten oravilta, linnuilta ym viedään?
Vai onko niin että ihmisen pahuus on loppumaton. Mikään ei auta. Ei edes draama? Eikä draaman kaari?

Sisältö jatkuu mainoksen alla