Kun löyly sihahtaa kiukaalle, rauha on täydellinen.
Kun löyly sihahtaa kiukaalle, rauha on täydellinen.

Suomalainen sauna on niin hieno asia, että nyt se halutaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hieno idea, eikö vaan? Mutta mikä sauna on sinulle rakkain?

Suomessa on uskomaton määrä saunoja: joidenkin arvioiden mukaan jopa 3,2 miljoonaa. Olemme siis kiistämättä saunomiseen hurahtanut kansa – ja monesta hyvästä syystä!

Saunomisen hyödyistä ilmestyy jatkuvasti uutta tutkimusta. Helsingin Sanomat kertoi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan saunominen vähentää sepelvaltimotaudin riskiä ja muistisairauden vaaraa.

Sauna tekee uskomattoman hyvää mielen lisäksi ainakin sydämelle, iholle, kivuille ja unelle.


Löylyn lumo halutaan osaksi maailmanperintöä

Suomalaisen saunan mainetta ja asemaa halutaan vahvistaa. Saunominen on jo valittu Museoviraston ylläpitämään luetteloon, johon kuuluu aineettomia, arvostettuja suomalaisia perinteitä.

Nyt saunomiselle aiotaan hakea statusta myös Unescon suojeluksessa. Sauna Unescoon -hankkeeseen voi törmätä tänä vuonna eri puolilla Suomea, sillä kampanjaa tuetaan monilla tapahtumilla. Mukana on saunaseuroja Sallasta Helsinkiin.

”Meitä yhdistää syvä rakkaus löylyn lumoa kohtaan.”

”Kaikkia meitä yhdistää halu suojella ja kehittää saunomista perinteenä ja ilmiönä sekä tietysti syvä rakkaus löylyn lumoa kohtaan”, kertoo Ritva Ohmeroluoma Suomen saunaseurasta.

Niin paljon ihania saunoja!

Kodin Kuvalehden toimituksessa innostuttiin Unesco-hankkeesta ja alettiin pohtia, mikä ihanista saunoista on ihanin. Yhden mielestä juhannussauna, joka voittaa jopa joulusaunan ”siksi, että sinne saa tuoreen vastan”. Toisen mielestä paras on kylpylän pehmeä höyrysauna, joka tuoksuu eukalyptukselta.

Saunan nautinnollisuudesta ja rauhasta kaikki olivat samaa mieltä. Yksi saunan loistavista puolista on, että se on yksi niistä harvoista paikoista, joihin ei voi ottaa mukaan kännykkää.

”Saunassa syntyvät parhaat keskustelut.”

”Siellä vain istutaan eikä tehdä mitään. Siksi saunassa syntyvät usein parhaat keskustelut. Toisaalta hiljaisuuskaan ei ole koskaan kiusallista.”

Äänestä alla saunaa, jonka löylyissä viihdyt kaikkein parhaiten!

Kysely

Mikä näistä saunoista on ihanin?

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.