Nyt puhuu Nykäsen Matti.
Matti Nykäsen elämästä kertovassa dokumentissa on runsaasti arkistomateriaalia.

Jos tv-sarjat kyllästyttävät, vaihda suoratoistopalveluiden dokumentteihin. Tässä muutamia helmiä.

Riisinpyörittelijä

Jiro Ono on 85-vuotias japanilaispappa, joka loihtii mestariteoksia kolmen Michelin-tähden sushiravintolassaan. Dokumentin tunnelma vie mukanaan nekin, joille nigirit eivät maistu. Jiro dreams of sushi, Netflix.

Ihana David

David Attenborough'n ääni on hyvä syy katsoa mitä tahansa. Matkusta luontodokkarikonkarin kanssa kuumille savanneille tai maapallon kylmimmille jäätiköille. Africa ja Frozen planet, Netflix.

Älä katso nälkäisenä

Voiko ruoka oikeasti näyttää tältä? Maailman huippukokkien elämää ja uraa seurataan huikeassa dokumenttisarjassa. Etenkin ruotsalaisen Magnus Nilssonin jakso koskettaa suomalaisen sydäntä. Chef's table, Netflix.

Mysteeri ruudun takana

Amerikkalainen Nev Schulman saa Facebookissa viestin mystiseltä taiteilijaperheeltä, jonka tyttäreen hän rakastuu palavasti. Nettiromanssi ei kuitenkaan ole sitä, miltä se vaikuttaa. Tästä dokumentista tuli niin suosittu, että sen pohjalta tehtiin samanniminen televisiosarja, jossa Schulman auttaa paljastamaan nettihuijareita. Catfish, Viaplay.

Nyt puhuu Nykänen

Maailman kaikkien aikojen parhaan mäkihyppääjän elämä on kiinnostavampi kuin yksikään urheilukisa. Matti Nykäsestä kertova dokumentti perustuu hänen omaan kertomukseensa ja runsaaseen arkistomateriaaliin. Pakko nähdä. Pasila, ole hyvä! Nykänen omin sanoin, Yle TV1 tiistaina 12. syyskuuta.

Syytön vain syyllinen?

Kuuden lyhyehkön dokumentin sarjan päähenkilö on miljonäärisuvun perillinen Robert Durst, jota epäillään useista vuosia sitten tehdyistä murhista. Oscar-ehdokas Andrew Jareckin haastattelema Durst vakuuttaa syyttömyyttään. Dokumentin tekoaikaan Durst oli vielä vapaa, nyt hän odottaa oikeudenkäyntiä vankilassa. The Jinx, HBO Nordic.

Kun arki on niin kiireistä, ettei kukaan perheestä ehdi kauppaan, vessapaperi vaihtuu servietteihin.

 1. Lapsesi syö paahtoleipänsä pursotettavalla valmiskermavaahdolla, koska kukaan ei taaskaan ole ehtinyt käydä kaupassa ostamassa voita.
 2. Vessapaperi on loppu, joten käytätte vessapaperina talouspaperia. Kun sekin loppuu, turvaudutte synttärikutsuilta jääneisiin servietteihin.
 3. Tänään syötte samaisilta kutsuilta jääneistä kertakäyttöastioista, sillä kukaan ei ole ehtinyt täyttää tiskikonetta.
 4. Lapsesi syö spagettia pelkällä ketsupilla ja kehuu, että kerrankin kotona on hyvää ruokaa. Alat uskotella itsellesi, että oikeastaan ketsuppi on vihannes. Siten kestät paremmin sen, että kasvikset ovat taas loppu.
 5. Puhelimestasi löytyy yhteystietoja nimellä "Ainon (baletti) äiti" ja "Veetin 3B isä".
 6. Tuoretta leipää ei ole, joten siirrytte näkkileipään ja kaapin perältä löytyneisiin suolakekseihin.
 7. Kun kerrankin kokkaat kotiruokaa, olet niin hajamielinen, että unohdat kattilan yöksi jääkaapin viereen. 
 8. Maito on loppu, joten juot aamukahvisi ruokakermalla. Lapsesi taas syö muronsa kuivina (onneksi ne ovat hänestä parempia niin).
 9. Et ehdi koskaan kampaajalle, joten totut leikkaamaan otsatukkasi lasten askartelusaksilla. Kun ne ovat hukassa ja otsatukka kutittaa nenää, turvaudut lapsesi Hello Kitty -nipsuihin.
 10. Eräänä räntäisenä aamuna havahdut siihen, että lapsesi kyllä pukeutuvat veden-, lumen- ja jäänpitäviin erikoispinnoitteisiin supertec-asuihin (mikä tuuri, että unohdit nostaa ne toukokuussa varastoon, ja onneksi ne yhä melkein peittävät lasten nilkatkin), mutta oma tuulitakkisi on jostain viime vuosikymmenen alkupuolelta.
 11. Talvisin käytät vain Kuoma-kenkiä, ovat ne vaan niin helpot ja kätevät, sitä paitsi ne matsaavat kivasti toppahousujesi kanssa. Kuljet Kuomissa kaikkialle, myös kauppakeskuksiin ja ravintoloihin.   
 12. Aina kun törmäät sattumalta ystävääsi, käytte saman vuoropuhelun: "Pitäis nähdä!" "No niin pitäis!"
 13. Kun ystävä viimein tupsahtaa kotiisi, tajuat, ettei sinulla ole mitään tarjottavaa kahvipöytään. Kaivat hätäpäissäsi esiin viime joululta jääneet konvehtirasiat. Karaiset itsesi ja laitat tarjolle ne hirveimmät liköörikonvehdit, jotka eivät ole vuoden aikana kelvanneet kenellekään. Ymmärtäväinen ystäväsi syö ja kiittää. 

Entiset kiusatut kertovat, mitä ovat aikuisena ymmärtäneet. Ensimmäinen ajatus kuuluu: minä en ollut vääränlainen, väärässä olivat kiusaajat.

Nämä lauseet jokaisen kiusatun pitäisi kuulla jo lapsena, mutta niitä ei ole myöhäistä sanoa itselleen aikuisenakaan.

 1. Kiusaaminen ei johtunut siitä, että olisin ollut vääränlainen tai toiminut väärin. Väärässä olivat kiusaajat.
 2. Aikuisten olisi pitänyt puuttua kiusaamiseeni. En saa syyttää itseäni, vaikken olisikaan uskaltanut kertoa tilanteesta. Aikuisten vastuulla oli huomata.
 3. Minun ei tarvitse muuttaa niitä ominaisuuksia, joiden vuoksi minua kiusattiin. Oikeastaan suuri osa niistä on arvokkaita, kun niitä katsoo aikuisen perspektiivistä. En ole liian hiljainen, vaan hyvä kuuntelemaan. En ole outo, vaan oma persoonani.
 4. Myös yksin jättäminen, selän takana kuiskuttelu ja tietyt katseet olivat kiusaamista. En ole vainoharhainen tai liioittelija, koska se tuntui minusta pahalta.
 5. Saan olla surullinen. Minulta vietiin lapsuus, jossa ei tarvitse pelätä seuraavaa päivää ja viikkoa.
 6. Voin antaa anteeksi, jos minusta tuntuu siltä. Voin olla antamatta, jos en pysty. Kumpikaan ei välttämättä riipu siitä, pyytääkö joku minulta anteeksi vai ei.
 7. Minun ei tarvitse unohtaa, kuinka surullinen olin kiusattuna. Voin kuitenkin päästää irti ja ajatella, että se on nyt mennyt osa elämääni.
 8. Olen erilainen kuin olisi ollut ilman kiusaamista. Kiusaaminen muutti minut herkemmäksi, vahvemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua oppimaan tällä tavalla.
 9. Voin muuttaa maailmaa osaltani. Minun vuokseni kukaan ei joudu pelkäämään. Se on asia, josta kannattaa olla ylpeä.
 10. Olen arvokas ja ainutlaatuinen. Juuri minä, juuri nyt, juuri tällaisena.