Pölypunkit ovat kadonneet, mutta pieniä tuholaisia ikävä kyllä riittää. Tässä kodin neljä yleisintä ötökkää ja keinot päästä niistä eroon.

1. Turkiskuoriainen

Tumma, pyöreä ja hyvin pieneltä koppakuoriaiselta näyttävä ötökkä käy hanakasti kiinni likaisiin vaatteisiin. Se on todennäköinen syyllinen, jos löydät reikiä parhaasta villapaidastasi. Turkiskuoriainen rakastaa erityisesti villaa, turkiksia ja höyheniä.

Näin ehkäiset: Säilytä villavaatteet ja turkikset aina puhtaina tiiviissä muovilaatikossa tai -pussissa.

Näin tuhoat: Imuroi kaikki kaapit, vaatehuoneet ja lattialistat ja hävitä pölypussi. Pese tekstiilit 60 asteessa, pakasta niitä viikko -20 asteessa tai saunota pari tuntia 60 asteessa. Tyhjennä säilytystilat ja käsittele ne tuhohyönteissumutteilla. Toista tarvittaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Riisihärö

Ruskea, litteä ja pitkulainen kovakuoriainen munii elintarvikkeisiin. Se viihtyy etenkin jauhoissa ja muissa viljatuotteissa, kuivatuissa hedelmissä, pähkinöissä ja suklaassa. Litteänä se pesiytyy helposti esimerkiksi kaapin ahtaisiin rakoihin eli sen hävittäminen voi olla vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin ehkäiset: Säilytä kuivaelintarvikkeet lasi- tai muovipurkissa.

Näin tuhoat: Tarkista kaikki kuivat elintarvikkeet ja hävitä pilaantuneet. Tyhjennä kaapit, imuroi koti huolellisesti ja hävitä pölypussi. Myrkytä tyhjät kaapit tuhohyönteissumutteilla ja toista tarvittaessa.

3. Lutikka

Leveä ja litteä syöpäläinen päätyy kotiisi todennäköisesti tuliaisena ulkomailta. Sitä voi olla vaikea havaita, koska se liikkuu yöllä ja piiloutuu päivällä esimerkiksi runkopatjaan. Todennäköisesti havaitset sen puremista ihossasi: lutikka imee ihmisistä verta. Sen väri vaihtelee vaaleasta tumman ruskeaan.

Näin ehkäiset: Tee matkoilla hotellihuoneessa lutikkatarkastus. Pidä matkalaukku kiinni ja poissa sängyn läheltä.

Näin tuhoat: Jätä työ ammattilaisille. Jos epäilet, että kodissasi asuu lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjujaan. Lutikat leviävät helposti koko rakennukseen.

4. Sokeritoukka

Noin sentin pituinen, hopeanhohtoinen ja sukkulamainen toukka heiluttelee tuntosarviaan yleensä kylppärissä tai muissa kosteissa tiloissa. Siitä ei yleensä ole haittaa. Isot sokeritoukkalaumat voivat olla merkki kosteusvauriosta.

Näin ehkäiset: Kuivaa kylppärin lattia ja seinät. Huolehdi ilmanvaihdosta ja siisteydestä. Puhdista lattiakaivo säännöllisesti.

Näin tuhoat: Kaada viemäriin kiehuvaa vettä. Tarvittaessa käytä myös tuhohyönteissumutetta.

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Vesa Toiviainen erikoispuhdistuspalveluja tarjoavasta Tehopuhdistus Vesa Toiviaisesta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla