Kokemattoman kodinetsijän voi olla vaikea tietää, mitkä asiat pitäisi ottaa huomioon asuntoa valitessa. Tarkista siis ainakin nämä. 

Kun etsii uutta kotia, on asunnon kunto hyvä selvittää tarkkaan ennen nimen vääntämistä vuokra- tai kauppasopimukseen. Kylpyhuoneen uumenissa muhivat homevauriot on inhottava huomata vasta jälkikäteen.

Moni jää ihastuksissaan tuijottamaan vain asunnon hyvää pohjaratkaisua ja sijaintia. Harva ymmärtää kiinnittää huomiota kylppärin haljenneisiin silikonisaumoihin tai huoneiden tuloilmaventtiileihin. Miten tavallinen tallaaja voi tietää, mitkä kaikki asiat on otettava huomioon? 

Erilaisten asiantuntijoiden paikalle kutsuminen on hyvä idea, mutta jotain on tehtävissä jo ennen sitä. Vahinkovakuutusyhtiö If vinkkaa tarkistamaan ainakin nämä asiat:

Keittiössä:

...tarkista pintojen kunto ja kurkkaa etenkin allaskaappiin. Hilseily tai kosteuden jättämät jäljet voivat kieliä isommasta kosteusvauriosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

...huomioi ilmanvaihto. Löytyykö poistoilmaventtiiliä, toimiiko se? Testaa asia paperipalan avulla: jos talouspaperi imeytyy kiinni venttiiliin ja pysyy, ilmavaihto toimii.

Kylpyhuoneessa:

...tarkista, löytyykö vedeneristys – ennen vuotta 1998 valmistuneissa kylppäreissä sitä ei yleensä ole. Silloin eristeenä voi toimia muovimatto. Varmista, että muovimatto saumakohtineen on ehjä.

...etsi merkkejä kosteusvaurioista. Niitä voivat olla esimerkiksi kaakeleiden ja niiden saumojen halkeamat, tunkkainen ilma ja tummat pilkut saumoissa, listoissa tai katoissa. Myös saunan tummuneet paneelit voivat kertoa kosteudesta.

Muut tilat:

...jos seinien tai lattioiden pinnat on remontoitu hiljattain, tarkista työn ajankohta ja syy.

...tarkista pistorasiat. Itse tehtyjä sähköviritelmiä on syytä välttää.

...onko palovaroittimia riittävästi? Niitä tulisi olla yksi jokaista 60 neliömetriä kohden.

...hilseilevät ikkunat ovat merkki siitä, että isompi remontti voi olla pian edessä.

...tutustu taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan. Jos suuria remonttitarpeita on edessä lähivuosina, huomioi ne asunnon hinnassa.

Apu löytyy myös puhelimesta 

Vahinkovakuutusyhtiö If on julkaissut ilmaisen älypuhelinsovelluksen, joka auttaa asunnon kunnonkartoituksessa.

Käyttäjä voi luoda jokaisesta harkitsemastaan asunnosta erillisen profiilin, johon tallentaa tietoja asunnosta. Sovelluksessa on kolme toimintoa:

Tarkistuslistojen avulla käyt läpi asunnon eri tilat. Toiminto tarjoaa yllä listatun kaltaisia väittämiä keittiöstä, kylpyhuoneesta ja muista tiloista. Voit valita jokaisen väittämän kohdalla peukun ylös tai alas.

Kuvagalleriaan tallennat kuvia eri asunnoista. Sovellus pitää ne järjestyksessä.

Muistiinpanoihin voit kirjata omia kommenttejasi tarkistuslistojen väittämistä tai yleisistä huomioistasi.

Sovelluksen voi ladata Google Play -kaupasta tai App Storesta. Tarkistuslistat näet ilmaiseksi suoraan myös täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla