Kokemattoman kodinetsijän voi olla vaikea tietää, mitkä asiat pitäisi ottaa huomioon asuntoa valitessa. Tarkista siis ainakin nämä. 

Kun etsii uutta kotia, on asunnon kunto hyvä selvittää tarkkaan ennen nimen vääntämistä vuokra- tai kauppasopimukseen. Kylpyhuoneen uumenissa muhivat homevauriot on inhottava huomata vasta jälkikäteen.

Moni jää ihastuksissaan tuijottamaan vain asunnon hyvää pohjaratkaisua ja sijaintia. Harva ymmärtää kiinnittää huomiota kylppärin haljenneisiin silikonisaumoihin tai huoneiden tuloilmaventtiileihin. Miten tavallinen tallaaja voi tietää, mitkä kaikki asiat on otettava huomioon? 

Erilaisten asiantuntijoiden paikalle kutsuminen on hyvä idea, mutta jotain on tehtävissä jo ennen sitä. Vahinkovakuutusyhtiö If vinkkaa tarkistamaan ainakin nämä asiat:

Keittiössä:

...tarkista pintojen kunto ja kurkkaa etenkin allaskaappiin. Hilseily tai kosteuden jättämät jäljet voivat kieliä isommasta kosteusvauriosta.

...huomioi ilmanvaihto. Löytyykö poistoilmaventtiiliä, toimiiko se? Testaa asia paperipalan avulla: jos talouspaperi imeytyy kiinni venttiiliin ja pysyy, ilmavaihto toimii.

Kylpyhuoneessa:

...tarkista, löytyykö vedeneristys – ennen vuotta 1998 valmistuneissa kylppäreissä sitä ei yleensä ole. Silloin eristeenä voi toimia muovimatto. Varmista, että muovimatto saumakohtineen on ehjä.

...etsi merkkejä kosteusvaurioista. Niitä voivat olla esimerkiksi kaakeleiden ja niiden saumojen halkeamat, tunkkainen ilma ja tummat pilkut saumoissa, listoissa tai katoissa. Myös saunan tummuneet paneelit voivat kertoa kosteudesta.

Muut tilat:

...jos seinien tai lattioiden pinnat on remontoitu hiljattain, tarkista työn ajankohta ja syy.

...tarkista pistorasiat. Itse tehtyjä sähköviritelmiä on syytä välttää.

...onko palovaroittimia riittävästi? Niitä tulisi olla yksi jokaista 60 neliömetriä kohden.

...hilseilevät ikkunat ovat merkki siitä, että isompi remontti voi olla pian edessä.

...tutustu taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan. Jos suuria remonttitarpeita on edessä lähivuosina, huomioi ne asunnon hinnassa.

Apu löytyy myös puhelimesta 

Vahinkovakuutusyhtiö If on julkaissut ilmaisen älypuhelinsovelluksen, joka auttaa asunnon kunnonkartoituksessa.

Käyttäjä voi luoda jokaisesta harkitsemastaan asunnosta erillisen profiilin, johon tallentaa tietoja asunnosta. Sovelluksessa on kolme toimintoa:

Tarkistuslistojen avulla käyt läpi asunnon eri tilat. Toiminto tarjoaa yllä listatun kaltaisia väittämiä keittiöstä, kylpyhuoneesta ja muista tiloista. Voit valita jokaisen väittämän kohdalla peukun ylös tai alas.

Kuvagalleriaan tallennat kuvia eri asunnoista. Sovellus pitää ne järjestyksessä.

Muistiinpanoihin voit kirjata omia kommenttejasi tarkistuslistojen väittämistä tai yleisistä huomioistasi.

Sovelluksen voi ladata Google Play -kaupasta tai App Storesta. Tarkistuslistat näet ilmaiseksi suoraan myös täältä.

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.