Tämä kirje löytyi hiljattain kirjoittajansa äidin lipaston laatikosta – avaamattomana. Phone fun skipper ja jumppastacie ovat edelleen saamatta.
Tämä kirje löytyi hiljattain kirjoittajansa äidin lipaston laatikosta – avaamattomana. Phone fun skipper ja jumppastacie ovat edelleen saamatta.

Jäikö Kaalimaan kakara, tamagotchi tai hevonen saamatta? Ei hätää, niin meiltäkin. Ja ihan hyviä meistä tuli.

Muistatko ne lapsuuden vaput, joina torilta ei saanut vappupalloa, vaikka kuinka ruinasi? Piti tyytyä halpaan silkkipaperihuiskaan – kaivaa se kaapista joka vappu.

Erityisen kirvelevän tappiosta teki se, että kaikki muut tietenkin saivat hienon heliumpallon. Ihan niin kuin limsakoneen, meikkipään ja gerbiilin. Ja nukkekodin, jossa oli sähköt. (Olisipa saanut edes sen sähköttömän.)

Onneksi saatujen tavaroiden hohto himmeni nopeasti. Moni muistaakin nyt paljon paremmin sen, mitä ei saanut kuin sen, mitä sai. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja vaikka lelukuvastosta oli helppo ruksia unelma jos toinenkin, moni ymmärsi hyvin, ettei rahaa ylimääräiseen vain ollut. Kun kaksipesäisen mankan kahden vuoden ruinauksen jälkeen sai, sitä todella osasi arvostaa. Koskaan ei tuntunut siltä, että jotakin puuttuisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kerran sain barbin, mutta se ei ollut se oikea barbie.”

Oliko sinunkin pakko saada jokin näistä?

1. Kaalimaan kakara

”Mukana oli syntymätodistus. Sen olisin erityisesti halunnut.”

”Myöhemmin Kaalimaan kakarasta tehtiin muovisia feikkiversioita. Niillä ei ollut syntymätodistusta.”

2. Barbie

”Äidin mielestä se ei ollut pienten lasten lelu. Sain vain vauvanukkeja.”

”Kerran sain barbin, mutta se ei ollut se oikea barbie. Äiti oli varmaan vahingossa ostanut sen tai sitten oikeaan ei ollut rahaa. Mietin, että nyt en sano mitään, vaikka harmittaa.”

3. Ken

”Miespuoliselle barbielle olisi ollut kysyntää parisuhdeleikeissä. Varmaan juuri siksi en sitä saanut.”

Kuva: Eeva Rista SER / HKM
Kuva: Eeva Rista SER / HKM

4. Lundbyn nukkekoti

”Vaari teki minulle itse nukkekodin ja mummi sen ikkunoihin verhot ja seiniin tapetit. Naamastani varmaan näki, että olin pettynyt. Olisin halunnut Lundbyn nukkekodin.”

”Minulla oli isäni tekemä nukkekoti kalusteineen. Nyt ajatus tuntuu hellyttävältä, mutta lapsena pidin nukkekotiani klohmona. Naapurin Sadulla oli ihana kaupasta ostettu, täyskalustettu ja sähköistetty.”

5. Tamagotchi

”Äidin mielestä yhtä typerä ajatus kuin oikea lemmikki. Kerran sain lainata kaverin tamagotchia. Se kuoli tietenkin heti.”

6. Matilda-nukke

”Pieni muovinen nukke, joita myytiin R-kioskilla. Muistan vieläkin, miltä kaverin nukke tuntui kädessä ja miltä se tuoksui.”

Kuva: Iiro Nurminen / HKM
Kuva: Iiro Nurminen / HKM

7. Vappupallo

”Vaaleanpunaisen vappuhuiskan sain. Se oli monivuotinen. Riitti koko lapsuudeksi.”

8. Kreppirauta

”Viidennen luokan luokkakuvassa kaikilla muilla oli krepatut tukat paitsi minulla ja kaksossiskollani. Kuudennen luokan kuvassa kellään ei ollut krepattua tukkaa – paitsi minulla ja siskollani.”

9. Micmacin farkut

”Mitään en olisi halunnut enemmän varhaisteininä kuin Micmacin farkut. Olivat vanhempieni mielestä aivan liian kalliit. Myöhemmin menin mansikkamaalle kesätöihin ja käytin koko palkkani Leviksiin.”

”80-luvulla eli vahva vaatteilla ei koreilla -ajatus. Ruskeat nahkasandaalit sai, mutta ei vaaleanpunaisia.”

Kuva: Lauri Pietarinen / HKM
Kuva: Lauri Pietarinen / HKM

10. Kireät farkut

”Kavereilla oli itse kiristetyt farkut, jotka piti kiskoa märkänä jalkaan. Äidin mielestä ne eivät olleet hyvä idea.”

11. Hevonen (joskus myös marsu, hamsteri tai gerbiili)

”Hevosta en saanut, vaikka isä lupasi heikkona hetkenään. Luuli varmaan, että unohdan lupauksen.”

”Oli onnellista, kun naapurin Satu lähti etelänmatkalle ja hänen gerbiilinsä tarvitsi hoitopaikan. Viikon verran sain kuvitella, että omistan gerbiilin ja hienon häkin juomalaitteineen ja virikepyörineen. Elämä tuntui hohdokkaalta.”

12. Etelänmatka

”Siihen aikaan niillä ei käynyt kyllä kukaan muukaan. Isä kävi Leningradissa.”

”Pääsin Teneriffalle, kun olin seiskaluokalla. Ostin t-paidan, jossa luki kaikki logot Lacostesta ja Adidakseen.”

13. Jacky-makupala

”Kun olin pieni, Jacky-makupalat olivat erittäin harvinaisia jälkiruokia. Söimme niitä lusikan kärjellä, että ne kestäisivät mahdollisimman pitkään. Pikkuveljeni syntyi 13 vuotta myöhemmin ja sai kyllä syödä makupaloja ja jäätelöä, koska ne olivat maitotuotteita, joista sai kalsiumia. Nykyään ostan makupalan joskus vain, koska voin.”

Asiantuntijoina joukko 1960-, 1970-, 1980- ja 1990-luvun lapsia.

Vierailija

Kaalimaan kakaran minäkin olisin halunnut, vaan en saanut, enkä isompana mopoa (hyvin toimeentulevien lapsilla oli). Muistan myös hyvin ettei makupaloja ostettu, eikä sokerimuroja ja jätskikin oli jotain ihan erikoista, samoin limsa kuului lähinnä juhannukseen ja ehkä synttäreille.

Vierailija

Vappupallon sain ja yhden Barbien, kun itse siihen rahat tienasin. Muihin olinkin jo sitten liian vanha, kun tulivat markkinoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla