Kätilö ja seksuaaliterapeutti Jonna Pietikäinen, 32, asuu Helsingissä. Hän ammentaa voimia työhönsä urheilusta, läheisistä ja vapaaehtoistyöstä. Jonna on mukana Exit-yhdistyksessä, jonka tavoitteena on vähentää seksuaalista kaltoinkohtelua.
Kätilö ja seksuaaliterapeutti Jonna Pietikäinen, 32, asuu Helsingissä. Hän ammentaa voimia työhönsä urheilusta, läheisistä ja vapaaehtoistyöstä. Jonna on mukana Exit-yhdistyksessä, jonka tavoitteena on vähentää seksuaalista kaltoinkohtelua.

Hoitotyö voi olla kuluttavaa, mutta omia voimavaroja kannattaa opetella käyttämään, sanoo kätilö Jonna Pietikäinen.

Omaan työhyvinvointiin voi vaikuttaa.

Työskentelen kätilönä synnytyssalissa. Hoitotyö on yhtä aikaa rakasta ja raskasta. Hoitoalalla näkee valtavasti uupumista, jota aiheuttavat esimerkiksi työn pakkotahtisuus ja huono johtaminen.

Työnantajalla on suuri vastuu hyvinvoinnista, mutta työssä jaksamisen hyväksi voi tehdä paljon myös itse. Auttaa, kun elämä on kunnossa työn ulkopuolella.

Opettele tunnistamaan jaksamisesi rajat ja kunnioittamaan niitä.

Kehosta kannattaa pitää huolta nautintoja unohtamatta. Itselleni on tärkeää kehittää osaamistani opiskelemalla. Olen tietoisesti opetellut sen, etten mieti työasioita kotona. Riittää, kun töistä lähtiessäni tiedän, että olen tehnyt parhaani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On normaalia, että työkunto vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Opettele tunnistamaan jaksamisesi rajat ja kunnioittamaan niitä. Jos voimat ovat vähissä, uskalla hakea apua työterveyshuollosta tai esimieheltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pidä huolta työkaverista.

Hyvää fiilistä työkavereiden kesken kannattaa vaalia. Sairaalamaailmassa johto ei aina ymmärrä työn vaatimuksia, mutta työkaverit ymmärtävät. He ovat apuna konkreettisina käsipareina ja erityisesti silloin, kun työssä kohtaa henkisesti kuormittavia tilanteita.

Työkavereiden hyväksi voi ja kannattaa tehdä vähän ekstraa. Yhdessä yövuorossa päätimme perustaa yhdistyksen edistämään pääkaupunkiseudun kätilöiden hyvinvointia. Ajattelimme, että ansaitsemme hyvää mieltä työyhteisöön, joka on elänyt läpi hurjan muutoksen. Olemme saaneet sponsoreita tukemaan esimerkiksi hemmotteluiltoja ja juhlia.

Hoitoalalla sijaisia kohdellaan usein huonosti, ja siksi hyvistä sijaisista on pulaa. On epäreilua, että työsopimukset saattavat olla vain muutaman viikon mittaisia. Sijaisten on hankala pitää puoliaan työpaikan menettämisen pelossa. Sen vuoksi vakihenkilökunnan pitää ajaa myös sijaisten asiaa.

Tohdi sanoa joskus ei.

Oma työyhteisömme synnytysten hoidossa pääkaupunkiseudulla on elänyt jatkuvassa muutoksessa jo vuosia. Muutosjohtamisessa on ollut puutteita. Helposti ajatellaan, että ihmiset ovat muutosvastarintaisia. Rivihoitajan näkökulmasta näyttää kuitenkin usein siltä, että päätökset sanellaan ylhäältä.

Tärkeintä on, että asiakkaat saavat hyvää ja turvallista hoitoa. Isojen muutosten keskellä työrauha uhkaa kadota. Perustyötä täytyy arvostaa, ei pelkästään jatkuvaa uuden kehittämistä.

Täytyy uskaltaa myös kieltäytyä ylimääräisestä työstä, työryhmään osallistumisesta tai uudistushankkeesta.

Joskus myös työntekijän täytyy uskaltaa kieltäytyä ylimääräisestä työstä, työryhmään osallistumisesta tai uudistushankkeesta. Itse olen opiskellut omalla rahallani ja ajallani seksuaaliterapeutiksi. Sitä ammattitaitoani en lahjoita työnantajalle ilmaiseksi.

Uskalla puuttua johtamisongelmiin.

Johto on vastuussa siitä, että homma pyörii, tilat ovat toimivat ja turvalliset ja henkilökuntaa on riittävästi. Näissä perusasioissa sairaaloissa on usein ongelmia. Esimerkiksi sisäilmaongelmissa olemme saaneet pahasti vasten kasvoja.

Rivityöntekijältä vaatii rohkeutta penätä parempia työoloja, mutta suu täytyy saada auki. Kynnyksen kääntyä lähiesimiehen tai luottamusmiehen puoleen pitäisi olla matalampi.

Loppuunajettu ja kyyninen hoitaja ei ole kaunis näky.

Henkilöstön vointi vaikuttaa suoraan työn tulokseen. Loppuunajettu ja kyyninen hoitaja ei ole kaunis näky. Ihmisten hoitamista ei voi survoa tehdasmuottiin, vaikka sitä kovasti yritetään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla