Psykologi ja psykoterapeutti Mirja Sinkkonen, 60, pitää ajattelusta. Koska se luonnistuu parhaiten kutoessa, hänellä on aina vähintään viisi neuletyötä kesken.
Psykologi ja psykoterapeutti Mirja Sinkkonen, 60, pitää ajattelusta. Koska se luonnistuu parhaiten kutoessa, hänellä on aina vähintään viisi neuletyötä kesken.

Arkinen myötätunto, lähelläolo ja pienet konkreettiset asiat auttavat masentunutta, sanoo psykoterapeutti Mirja Sinkkonen.

Pettymys saa näkyä

Suuret pettymykset ja niistä aiheutuva mielialan lasku kuuluvat elämään. Masennus voi olla seurausta vaikkapa työn menetyksestä tai siitä, että puoliso pettää.

Aina ei tarvita edes ulkoista syytä. Mieli joutuu koville jo siksi, että länsimainen yhteiskunta on niin suorituskeskeinen ja jäämme usein yksin. Ihmisen mieli väsyy samaan tapaan kuin keho.

Lähimmäistä ei voi auttaa, kun pettymys tai masennus on syvimmillään. Hänelle on vain annettava lupa olla niin toivoton kuin sillä hetkellä tuntuu.

Vaikka toisen pahaa oloa ei voisi poistaa, on tärkeää jäädä rinnalle ja osoittaa myötätuntoa.

Myötätunto itseä kohtaan on yhtä tärkeää kuin muihin kohdistuva myötätunto.

Myös sisäisen puheen kuuluu olla hellää ja arvostavaa. Tämä on monelle vaikeaa. Vaikka ihminen osaisi suhtautua lähimmäisiinsä lempeästi, voivat itselle kohdistetut sanat olla tuomitsevia.

Elämän tarkoitusta pohtivalle kannattaa tarjota teetä.

Pomoa saa vihata

Pettynyt mieli saa hoivaa asioiden ja tunteiden nimeämisestä. Työpaikalla epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi joutunut voi julistaa läheisilleen vihaavansa pomoaan ja kaikkia työkavereita.

Myös mielikuvat voivat auttaa. Niissä saa tehdä mitä ikinä haluaa! Meillä voi olla hyvinkin alhaisia mielikuvia, mutta niitä ei sanota ääneen. Hurjaa mielitekoa ei tarvitse toteuttaa, kun sen elää mielessään läpi.

Kun tarpeeksi jaksaa nimetä pettymyksen ja raivon kohteita, kielteiset tunteet alkavat väistyä ja tilalle tulee terve aggressio. Kyllä minä vielä hankin uuden työn!

Synkkiä ajatuksia pohtivan mieli kannattaa kuljettaa tähän hetkeen ja konkretiaan. Jos masentunut kyselee, onko elämällä mitään tarkoitusta, voi kanssakulkija todeta, että siihen en osaa sanoa mitään, mutta joisitko juuri nyt mieluummin kahvia vai teetä.

Haluaisin välittää masentuneelle tunteen siitä, että toivoa on.

Itseään ei voi ottaa niskasta

On loukkaavaa käskeä masentunutta ottamaan itseään niskasta kiinni. Se on sama kuin antaisi korvatillikan. Eihän itseään edes voi nostaa niskasta ylös! 

Itse haluaisin välittää masentuneelle tunteen siitä, että toivoa on.

Elämässä on aina enemmän mahdollisuuksia kuin ensin uskomme. Aivomme työstävät ratkaisuja ongelmiimme, vaikka emme sitä tiedostaisikaan.

Masennus on myös kyky. On tervettä reagoida pettymyksiin alavireisyydellä. Sitä voisi verrata vaikkapa siihen, että on luonnollista ahdistua, jos on joutunut liian lähelle jyrkänteen reunaa. Jos ei siinä tilanteessa ahdista, niin hengenlähtö on lähellä.

Masennus on mielen puudutus menetyksiä, pettymyksiä ja luopumista vastaan. 

Jos masennus kestää pitkään, hanki apua.

Et ole ainoa masentunut

Ihmiset saavat lohtua erilaisista asioista. Yksi saa mielelleen hoivaa vaikkapa siitä, että katsoo kavereiden kanssa urheilua, toinen kävelemällä luonnossa tai hoitamalla lemmikkieläintä.

Jos masennus kestää vähänkin pidempään, kannattaa hyödyntää tarjolla oleva apu.

Moni ryhmätoimintaan hakeutunut yllättyy siitä, miten muiden kuvailemat pettymyksen, masennuksen ja arvottomuuden tunteet ovat täsmälleen samoja kuin itsellä. Oivallus siitä, ettei ole yksin, vie masennuksesta häpeän. 

Mipsi

Psykoterapeutti Mirja Sinkkonen: On tervettä masentua vastoinkäymisistä

Hyvin erikoinen näkemys terapiasta - vaikuttaa omakohtaiselta ja epäonniselta, mikä on erittäin valitettavaa. Jos terapeutti palvelee omia tarkoitusperiään asiakkaan kustannuksella on minusta kyse puoskaroinnista ja ehdottomasti kannattaa silloin vaihtaa terapeuttia. Ammattitaitoinen terapeutti turvallisesti (luottamussuhteessa) johdattelee asiakkaan kohtaamaan sellaisia ajatusmalleja, jotka ovat kyseiselle henkilölle haitallisia ja ajavat esimerkiksi toistuvaan masennukseen. Varsinaisen työn...
Lue kommentti
Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Psykoterapeutti Mirja Sinkkonen: On tervettä masentua vastoinkäymisistä

Hei Heikki, uskon, että valtavan moni saa kuitenkin terapiasta ja terapeuteilta vilpittömästi apua. Aina niin ei käy ja toki terapian suhteen kannattaa olla kriittinenkin. Suuri filosofinen kysymys tietysti on se, onko meillä oikeus onneen elämässä. Ainakin sitä toivoisi jokaisen elämään niin paljon kuin mahdollista, ja sen eteen voi ainakin yrittää tehdä jotain.
Lue kommentti
Sovellusasiantuntija Tuula Pajamäki, 58, asuu Nakkilassa. Hänellä on kolme aikuista poikaa. Tuulan mielestä kauhujen joulu olisi aattoillan vietto hotellissa vieraiden ihmisten kanssa seuraleikkejä leikkien.
Sovellusasiantuntija Tuula Pajamäki, 58, asuu Nakkilassa. Hänellä on kolme aikuista poikaa. Tuulan mielestä kauhujen joulu olisi aattoillan vietto hotellissa vieraiden ihmisten kanssa seuraleikkejä leikkien.

Joulu yksin ei ole välttämättä yksinäinen. Se voi olla oma valinta.

Yksin voi olla ihanaa.

Olen aina rakastanut joulua. Tunne on säilynyt, vaikka eri elämänvaiheissa olen viettänyt hyvin erilaisia jouluja.

Erosin toisesta avioliitostani joitakin vuosia sitten. Sen jälkeen olen ymmärtänyt, kuinka upea yksin vietetty joulu voi olla.

Aattona käyn iltapäivällä hautausmaalla ja ateriaa valmistellessani kuuntelen taustalla aaton lastenohjelmia. Kuuseen ripustan jokaisen poikani oman enkelin. Kynttilöitä pitää olla ja hiljaisuutta, joulumusiikkikaan ei saa soida liian kovalla.

Joka joulu tirautan yhden itkun, se on melkein jo perinne. En itke yksinäisyyttäni, mutta muistelen lapsuuden jouluja ja edesmenneitä läheisiäni. Jouluitku on vapauttava, ei surullinen. Se tulee kaipuun, tuoksujen ja hyvän olotilan sekoituksesta.

Rohkeutta on tehdä omanlainen joulu.

Nautin, kun saan viettää jouluaattoillan yksin pipareiden, hyvän viinin ja juustojen kera. Vielä kymmenen vuotta sitten en ehkä olisi uskaltanut kertoa tätä ääneen. Nykyisin välitän paljon vähemmän siitä, mitä muut ajattelevat valinnoistani.

Traditiot ovat minulle tärkeitä, mutta uskallan päästää niistä irti, kun on sen aika.

Laskeudun jouluun pikkuhiljaa jo pyhäinpäivästä lähtien. Laittelen kotiin jouluvaloja ja koristeita. Teen perinteiset jouluruuat: tärkeimpiä ovat lanttulaatikko, kinkku ja satakuntalainen sallatti.

Sukujoulua ei pidä vääntää väkisin.

Ymmärrän, että yksinolo jouluna voi olla musertavaa, jos se on vastentahtoista. Minulle se on oma valintani. Läheiset ovat silti tärkeä osa jouluani.

Kun kolme poikaani muuttivat yksi kerrallaan pois kotoa, sanoin kaikille saman asian: viettäkää sellainen joulu kuin itse haluatte. Aattona ei ole pakko tulla käymään.

Tapaan kyllä kaikkia lapsiani ja heidän perheitään joulun aikaan. Yhden luona saatan käydä puurolla, toinen tulee kumppaneineen luokseni syömään joulupäivänä ja kolmas ehkä tapanina.

Miniäni ovat minulle rakkaita. Säästän heidät siltä, että pakottaisin koko suvun kolmeksi päiväksi samojen seinien sisään.

Joskus poikani ehdotti, että kokoontuisimme koko klaani yhteen vaikka aatonaattona. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että ajatus on kaunis, mutta toteutus turhan stressaava. Nykyinen järjestely sopii meille.

Miniäni ovat minulle rakkaita. Sen vuoksi säästän heidät siltä, että pakottaisin koko suvun kolmeksi päiväksi samojen seinien sisään.

Joulu saa muuttua.

Joulun viettäminen yksin ei ole ollut minulle erityinen tavoite tai valinta. Joulu on vain muotoutunut luonnostaan tällaiseksi vuosien saatossa.

Lapsuudenkodissani joulua valmisteltiin uutterasti joulurauhan julistukseen asti. Sen jälkeen aika tuntui pysähtyvän joulunpyhiksi.

Kun poikani olivat pieniä, vietimme perinteisiä lapsiperhejouluja. Silloin oli ihanaa katsella lasten intoa ja odotusta, mutta lasten kuuluu kasvaa ja alkaa elää omaa elämäänsä. Uusiin elämäntilanteisiin on helpompi sopeutua, kun ei haraa niitä vastaan.

Älä odota kiiltokuvaa.

Media muokkaa käsitystä täydellisestä joulusta. Minullakin on mielessä tavaratalon joulumainos monen kymmenen vuoden takaa. Siinä siistiksi suitut lapset ja koko suuri suku istuu pitkän pöydän ääressä. Kattaus on virheetön, samoin kaikkien ilmeet.

Muistan ennen ajatelleeni, että tuohon en koskaan yllä. Nyt ymmärrän, ettei tarvitsekaan.

Joulutonttu

Tuula Pajamäki, 58: ”Nautin, kun saan viettää joulua yksin”

Kun elin kahden poikani kanssa meillä oli ihania jouluja, perinteisiä.Sellaisia mitkä opin lapsena.Laitoin ja touhusin , niin kuin äiti oli opettanut.Jotain uutta tuli mukaan silloisesta kotimaastani. Äiti oli joskus mukana mutta hänkin haluasi useimmiten viettää joulunsa kotonaan. Joulu on aina ollut mun juttuni ja lapsuusjoulut saavat mut kaipaamaan sitä aikaa takaisin. Joskus kesälläkin on etsittävä lapsuusajan joulukoristeet esille.Äidinäidin ja äidin antamat. Vanhat joululiinat. Olin...
Lue kommentti
Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.
Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.

SUORAT SANAT. Teineillä on paha maine tuiskahtelevina, epäkohteliaina mörökölleinä. Oikeasti he ovat hienoja tyyppejä, sanoo kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen.

Teinien kanssa on kivaa.

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?” Ei todellakaan ole, vaan äärimmäisen ihanaa.

Teinit ovat mahtavia tyyppejä. Pidän kasvattajan roolista, vaikka kasvattamisella on ikävä klangi: se liitetään helposti kurinpitoon. Tykkään olla aikuisena läsnä nuorten elämässä ja vastata heidän kysymyksiinsä. Millainen pitää olla, että on pidetty? Olenko ok, vaikka en tajua matematiikasta mitään? Olenko vain minä vai kaikki muutkin vähän eksyksissä?

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?”

Teini elää herkkää aikaa lapsuuden ja aikuisuuden kynnyksellä. Siinä iässä harvinaisen moni asia askarruttaa: aikuistuminen, seksuaalisuus ja tulevaisuuden suunnittelu.

Teinit eivät ole mörököllejä.

Oman kokemukseni mukaan uuden sukupolven teinit ovat lahjakkaita keskustelijoita ja hyviä perustelemaan kantansa. Vaikka sukupuoliroolit istuvat sitkeässä, ne ovat vähitellen murtumassa. Tytön ei enää tarvitse olla hiljaa, vaan ilmaisunvapaus kuuluu kaikille.

Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin avautuminen voi vaatia houkuttelua. Se ei tarkoita, etteikö nuori tahtoisi rupatella vanhempansa kanssa. Keskusteluyhteys vaatii yksinkertaisesti sopivien tilanteiden luomista yhdessäolon kautta. Tärkeintä ei ole paikka, vaan kiireetön tunnelma. Se voi löytyä päivällisellä, kirjastoreissulla tai metsäretkellä. Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin ei tarvitse pärjätä.

Maailma aukeaa teinille helposti kaoottisena. Siksi nuorelle on tärkeää osoittaa, ettei hän ole yksin. Hukassa saa olla ja apua saa – ja pitääkin – pyytää.

Yksinäisyys on yleistä kaiken ikäisten suomalaisten keskuudessa, mutta usein tuntuu, että teinit jäävät erityisen yksin. Heidän itsenäisyydellään jopa ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin. Pärjäämisen korostaminen kulttuurissamme kannattaa kyseenalaistaa.

Teinien itsenäisyydellä ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin.

Teinin suru on totta.

Unohda päteminen, sillä teini ei kaipaa ylhäältä päin neuvomista. On tärkeää ymmärtää, että aikuiselle arkipäiväisen kuuloiset ongelmat ovat nuorelle isoja juttuja.

Kun ensimmäinen parisuhde loppuu, ”se kuuluu tuohon ikään” -lause ei lämmitä. En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

Some tekee teinille hyvää.

Sosiaalinen media ei ole sen pahempi muoti-ilmiö kuin mikään muukaan. On totta, että teinien keskittymiskyky on välillä koetuksella, mutta heidän aktiiviseen somettamiseensa liittyy myös paljon hyvää. Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Kysyin taannoin seiskaluokkalaisilta, kuinka monella on netin kautta ystävä, jota ei ole koskaan tavannut. Kolme neljäsosaa viittasi. Joillekin nettiystävä oli se läheisin, jolle voi kertoa ihan kaiken. Se on lohdullista.

Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Teiniltä voi oppia paljon.

Arvomaailmaltaan nuoret ovat vanhempiaan liberaalimpia. Lisäksi teini-ikäiset ovat suoria ja mutkattomia, ja se on hienoa. Palaute tulee äkkiä – oli se myönteistä tai kielteistä. Teinit eivät pelaa pelejä tai pullota mielipahaansa, vaan purskauttavat tunteensa ulos. Aikuisilla olisi siitä oppimista.

Teinit eivät suhtaudu juuri mihinkään hohhoijaa-asenteella, sillä he eivät ole ehtineet kyynistyä. Maailma on heille uusi ja kiinnostava. Siitä voimme olla heille suorastaan kateellisia!

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Ria Hafren kirjoitti: Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta... Hei Ria, hauska kuulla! Ja niin se aika kiitää...
Lue kommentti
Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta...
Lue kommentti