Masennus voi pahentaa kipuja, ja kivut voivat pahentaa masennusta.
Masennus voi pahentaa kipuja, ja kivut voivat pahentaa masennusta.

Masennus ei ilmene vain alakuloisuutena. Jos tunnistat nämä masennuksen vähemmän tunnetut merkit itsessäsi tai läheisessäsi, etsi apua.

1. Olet hermostunut ja levoton.

Mielikuva masentuneesta ihmisestä on usein surullinen ja alakuloinen ihminen: sellainen, jolla ei ole energiaa mihinkään ja joka nukkuu paljon. Oikeasti masennusta on olemassa kahta tyyppiä. Vähemmän tunnettu masennus ilmenee levottomuutena ja kireytenä.

Asiantuntijat neuvovat, ettei masennusta epäilevän kannata aina keskittyä vain mielialaan, vaan myös muutoksiin esimerkiksi unirytmissä. Jos et nuku hyvin, huomaat astelevasi edestakaisin ja olet muutenkin levoton, mieti: voisiko se olla masennusta?

2. Sinulla on outoja kipuja.

Tunteiden patoaminen johtaa väistämättä niiden purkautumiseen. Usein se saa räjähtämään vihasta, mutta voi ilmetä myös fyysisinä oireina. Päänsärky, oireileva vatsa ja krooninen kipu voivat olla merkkejä masennuksesta. Yhdysvalloissa on esimerkiksi tutkittu, että jopa 40 prosenttia migreenistä kärsivistä sairastaa myös masennusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Masennus voi pahentaa kipuja, ja kivut voivat pahentaa masennusta. Sen vuoksi lääkäreiden voi olla vaikea havaita, mikä todellinen ongelma kipujesi takana piilee. Jos kärsit kummallisista kivuista, käänny silti aina lääkärin puoleen – hän voi auttaa viivaamaan yli mahdolliset sairaudet ennen masennuksen toteamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Olet yhtäkkiä hidas.

Jos ennen helpoilta tuntuneet työtehtävät vievät sinulta yhtäkkiä valtavan paljon aikaa, syy voi piillä masennuksessa. Tutkimuksissa on nimittäin todettu, että masentuneet työntekijät eivät selviydy tehtävistään yhtä hyvin kuin terveet.

Saatat sairastaa masennusta, jos työtehtävät tuntuvat hankalilta, ajatus ei kulje etkä enää keksi uusia ideoita.

4. Ärsyynnyt helposti.

Nukuit hyvin ja työkaverit käyttäytyvät tavalliseen tapaan, mutta huomaat silti ärsyyntyväsi kaikkiin ympärilläsi oleviin, etkä tiedä miksi. Provosoidut ehkä väittelemään muiden kanssa ja menetät helposti malttisi. Arvasit oikein: saatat olla masentunut.

Vuonna 2013 tutkittiin, että yli puolet masennusta sairastavista kertoivat käyvänsä läpi vaiheita, jolloin he ärsyyntyivät helposti ja olivat tavallista vihaisempia. Kiukun merkit viittasivat usein vaikeaan masennukseen.

5. Himoitset epäterveellistä ruokaa.

Monien naisten tekee mieli syödä tavallista enemmän hiilihydraatteja muutamana päivänä kuukaudesta. Normaalia ei kuitenkaan ole se, jos huomaat himoitsevasi sokeria ja hiilareita melkein joka päivä. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että masentuneet söivät 8,4 annosta suklaata kuukaudessa, kun terveet ihmiset söivät sitä 5,4 annosta. 

Hiilihydraattien himoitseminen johtuu siitä, että aivosi etsivät piristystä serotoniini-välittäjäaineen avulla. Serotoniini saa mielialan hyväksi hetken ajaksi, ja hiilihydraattien tuoma insuliinipiikki saa kehon tuottamaan sitä enemmän. Siksi suklaa himottaa. 

 

Lähde: Oprah.com

Vierailija

Näitä artikkeleita, joiden avulla tunnistaa masennus, riittää. Mutta mitä sitten kun se on tunnistettu? "Hae ammattiapua" - mitä hiivattia se tarkoittaa?

  • ylös 57
  • alas 20

Yo. tuntuu Aika tyhjänpäiväiseltä jutulta...

Kun minulle on tapahtunut jotain OIKEIN PAHAA (Pahin se, että tuntematon mies pahoinpiteli minut), tapahtui tämä:

* Olin 4 päivää shokissa, ennen kuin pystyin menemään edes lääkäriin. Hän sanoi (syytellen): "Nuo sinun haavat otsassa ja nenässä olisi pitänyt ommella HETI! - Laittoi haavoihini tiukkaa teippiä ja neuvoja jatkohoidon suhteen.

* Viikon kuluttua pystyin hakeutumaan ennestään tutulle psykoterapeutilleni. Vasta 3-5:den hoitokerran jälkeen muistiini palautui sen suhteen Mitä oli tapahtunut!

* Vaivuin pahaan depressioon ja ahdistukseen (kävin kerran viikossa terapiassa).

* En päässyt ylös sängystä. Sain just ja just käytyä kaupassa, kun ruoka loppui. - Kaikki Py-säh-tyi.......

* Tyttäreni ei tukenut minua (hänellä itsellään oli aikamoisia vaikeuksia elämässään). Yksi ystäväni tuki minua jonkin verran. Työpaikkani ihmiset olivat SUURENMOISIA! Kerroin heille mitä oli tapahtunut. He tukivat sähköpostein ym.

* Ahdistusta ja masennusta kesti 1,5 vuotta!

Minulla on ollut pari muutakin masennuskautta piiitkän elämäni aikana. Olen tavannut monia-MONIA muita, jotka ovat olleet masentuneita. Kertomalla omista kokemuksistani - JA: Kuuntelmalla Heitä tarkkaavaisesti, keskeyttämättä ja empatialla, uskon, että olen puolestani voinut auttaa aika monia...

  • ylös 38
  • alas 45
Sisältö jatkuu mainoksen alla