Kuvat
Getty Images
Riitaa rahasta? Erilaiset rahankäyttötavat rasittavat parisuhdetta.
Riitaa rahasta? Erilaiset rahankäyttötavat rasittavat parisuhdetta.

 ”Haluaisin säästää puskurirahastoa varten, mutta mieheni haluaa tuhlata ylimääräiset rahat kalliimpaan ruokaan, harrastukseensa, autoiluun ja kaljaan”, lukija harmittelee.

Mikä neuvoksi, kun puolisoiden käsitys rahan käyttämisestä eroaa toisistaan täysin? Olemme mieheni kanssa päälle viisikymppisiä, ja lapset ovat juuri muuttaneet omilleen. Kun he asuivat kotona, kaikki tulomme menivät arjen pyöritykseen. Olemme molemmat aika pienipalkkaisella alalla töissä.

Nyt olisi ensimmäistä kertaa mahdollisuus säästää jotakin suurempaa varten, kuten remonttiin tai matkaan. Haluaisin myös säästää eläkkeen kylkiäisiksi jotakin. Mies ei kuitenkaan halua säästää mitään, vaan käyttää lapsilta ”vapautuneet” rahat mielestäni tyhjänpäiväisiin asioihin, kuten kalliimpiin leikkeleihin joka päivä ja muuhun parempaan ruokaan, harrastukseensa, autolla ajamiseen lyhyilläkin matkoilla ja kaljaan. Niistä tulee kuukaudessa ja vuodessa suuri summa!

Juuri tuollaisista asioista tahtoisin itse pihistellä ja koota pesämunaa. Keskustelu ei auta, miehen mielestä säästäminen on turhaa. Tuntuisi oudolta alkaa tässä iässä laskea jokainen euro kauppakuitista, että kumman pitää maksaa, kun meillä on aina ollut yhteinen talous. Miten miehelle saisi perusteltua, että ainakin jonkinlainen puskurirahasto olisi hyvä ja toisi meille turvaa?

Minun rahat vai meidän rahat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä ajatuksia sinussa heräsi? Osallistu keskusteluun tai kerro oma tarinasi alla olevassa kommenttikentässä! Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen: ihmisten.kesken@sanoma.com

Santtu

Eikö selkeintä olisi, jos rahankäyttötottumukset poikkeavat toisistaan kovin, hankkia oma tili ja yhteinen taloustili kodin menoja varten, johon kumpikin laittaa sovitun summan kuukausittain. Kukin käyttää ylijäämän haluamallaan tavalla.

  • ylös 12
  • alas 0
Vierailija

Kannustan siirtymään erillisiin tileihin. Onko perheessä yksi vai kaksi autoa? Ilmoita miehelle , paljonko suostut maksimissaan maksamaan autoilun kustannuksia.
Yhteinen taloustili on välttämätön
Aloittajalle voi tulla säästämisestä ja sijoittamisesta hauska harrastus.
Ota mieheltä pois omien tiliesi käyttöoikeudet. Älä milloinkaan kerro hänelle paljonko sinulla on säästöjä.
Ikävä sanoa mutta moni mies ottaa eron vaimostaan juuri tuossa elämänvaiheessa. Varaudu siihenkin vaihtoehtoon. Onhan teillä avioehto? Jos ei ole, harkitkaa.
Aloittajan kannattaa myös aloittaa joku itselle mieluinen harrastus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla