Kuvat
Getty Images
Riitaa rahasta? Erilaiset rahankäyttötavat rasittavat parisuhdetta.
Riitaa rahasta? Erilaiset rahankäyttötavat rasittavat parisuhdetta.

 ”Haluaisin säästää puskurirahastoa varten, mutta mieheni haluaa tuhlata ylimääräiset rahat kalliimpaan ruokaan, harrastukseensa, autoiluun ja kaljaan”, lukija harmittelee.

Mikä neuvoksi, kun puolisoiden käsitys rahan käyttämisestä eroaa toisistaan täysin? Olemme mieheni kanssa päälle viisikymppisiä, ja lapset ovat juuri muuttaneet omilleen. Kun he asuivat kotona, kaikki tulomme menivät arjen pyöritykseen. Olemme molemmat aika pienipalkkaisella alalla töissä.

Nyt olisi ensimmäistä kertaa mahdollisuus säästää jotakin suurempaa varten, kuten remonttiin tai matkaan. Haluaisin myös säästää eläkkeen kylkiäisiksi jotakin. Mies ei kuitenkaan halua säästää mitään, vaan käyttää lapsilta ”vapautuneet” rahat mielestäni tyhjänpäiväisiin asioihin, kuten kalliimpiin leikkeleihin joka päivä ja muuhun parempaan ruokaan, harrastukseensa, autolla ajamiseen lyhyilläkin matkoilla ja kaljaan. Niistä tulee kuukaudessa ja vuodessa suuri summa!

Juuri tuollaisista asioista tahtoisin itse pihistellä ja koota pesämunaa. Keskustelu ei auta, miehen mielestä säästäminen on turhaa. Tuntuisi oudolta alkaa tässä iässä laskea jokainen euro kauppakuitista, että kumman pitää maksaa, kun meillä on aina ollut yhteinen talous. Miten miehelle saisi perusteltua, että ainakin jonkinlainen puskurirahasto olisi hyvä ja toisi meille turvaa?

Minun rahat vai meidän rahat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä ajatuksia sinussa heräsi? Osallistu keskusteluun tai kerro oma tarinasi alla olevassa kommenttikentässä! Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen: ihmisten.kesken@sanoma.com

Santtu

Eikö selkeintä olisi, jos rahankäyttötottumukset poikkeavat toisistaan kovin, hankkia oma tili ja yhteinen taloustili kodin menoja varten, johon kumpikin laittaa sovitun summan kuukausittain. Kukin käyttää ylijäämän haluamallaan tavalla.

  • ylös 14
  • alas 0
oman kukkaron herratar

Minusta koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa jakaa kuluja tasapuolisesti. Vaikka taloutenne on ollut yhteinen, voisi tämä pattitilanne ratketa parhaiten niin, että jatkossa teillä on omat rahat. Itse maksan mieheni kanssa puoliksi yhteiset välttämättömät kulut, mutta sen jälkeen molemmat voivat tehdä omilla rahoillaan kuten parhaaksi näkee. Jos haluat säästää, ei sinun ole pakko kustantaa miehesi tuhlailua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla