Mikä lohduttaisi parhaiten? Oman kokemuksen vertaaminen toisen kokemukseen saattaa tuntua mitätöivältä ja loukkaavalta.
Mikä lohduttaisi parhaiten? Oman kokemuksen vertaaminen toisen kokemukseen saattaa tuntua mitätöivältä ja loukkaavalta.

”Kenenkään ei pitäisi sanoa, että tietää miltä jokin asia tuntuu, jos ei todella ole kokenut itse samaa”, uupunut omaishoitaja kirjoittaa.

Olin mieheni omaishoitaja hänen kuolemaansa saakka. Se oli raskasta, ja joskus se aika tulee puheeksi tuttavien kanssa. Silloin saatan kuulla vastaukseksi jotain sellaista kuin, että ”tiedän miltä sinusta tuntuu, olen kokenut samaa”.

Ja sitten se ”sama” kokemus saattaa olla, että tuttavani naapurikin sairasti ja tuttavani kävi häntä katsomassa. Tai että tuttavan sisko oli muistisairas ja soitteli vähän mihin aikaan hyvänsä. No kävi ilmi, että tuttava oli pannut puhelimen hiljaiselle saadakseen nukkua rauhassa. Tai hän joutui vähentämään käyntejä naapurinsa luona, kun kävi raskaaksi seurata sairauden etenemistä.

Minulla ei ollut mahdollisuutta sanoutua irti ympärivuorokautisesta pestistä. Miehelläni saattoi olla tarpeita niin yöllä kuin päivällä, ja kaikkeen piti reagoida, aina olla valmiina auttamaan. Hätätilanteita sattui, ja ambulanssiakin tarvittiin välillä. Mahdollisuutta palautumiseen ei jäänyt. Vastuu painoi, ja kaiken yllä leijui kuoleman läheisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vain toinen omaishoitaja todella tietää, miltä 24/7-omaishoito tuntuu ja miten se verottaa voimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omaishoitajien työpanosta ja henkistä taakkaa ei vieläkään oikein ymmärretä yhteiskunnassa, mutta ei myöskään tavallisten ihmisten parissa. Tuollaiset ”tiedän, miltä sinusta tuntuu” -kommentit ovat mitätöiviä ja loukkaaviakin. Ei kenenkään pitäisi sanoa, että tietää miltä jokin asia tuntuu, jos ei todella ole kokenut itse samaa.

Uupunut leski

Mitä ajatuksia sinussa heräsi? Osallistu keskusteluun tai kerro oma tarinasi alla olevassa kommenttikentässä! Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen: ihmisten.kesken@sanoma.com

Moonika

Välillä ihmiset tosiaan tuntuvat aika ajattelemattomilta, vaikka eivät pahaa tarkoitakaan. Lohduttaminenkin on taitolaji. Voisi vain kuunnella toista eikä alkaa heti kertoa omia kokemuksia. Se voi tosiaan tuntua loukkaavalta ja vähättelevältä. Hyvä muistutus itselleni tämä. Kiitos, kun jaot tarinasi. Voimia sinulle (ja kaikille muillekin) syksyyn.

  • ylös 14
  • alas 48
Vierailija

Sinulla vaikuttaa olevan tarve käydä läpi kokemaasi ja raskasta elämänvaihetta, jolloin usein voimiesi äärirajoilla hoidit puolisoasi. Tiedä, että olet tehnyt valtaisan ja merkittävän työn! Oletan että olet henkisesti ja fyysisesti väsynyt kaiken tapahtuneen jäljiltä, olethan ollut hälytystilassa pitkän aikaa puolisosi voinnin suhteen. Oletko harkinnut puhumista ammattilaisen kanssa mikäli et koe, että ystäväsi ymmärtävät sinua? (Entisille) omaishoitajille järjestetään myös vertaistapaamisia, onko näin sinun kotipaikkakunnallasi? Olisi tärkeää, että saisit jakaa ajatuksiasi ja kokemaasi, se on osa surutyötä. Kun aikaa kuluu, tulet huomaamaan että voit täyttää elämäsi mielekkäällä tekemisellä, joka tuo sinulle ilonaihetta.

  • ylös 12
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla