Sitkeys palkittiin ja lapsi sai avun lukivaikeuteen.

Huomasin lapsellani lukivaikeuden. Mutta kun otin yhteyttä kouluun, siellä sanottiin, että tyttäreni koulu meni ihan hyvin. Tuntui, että minua pidettiin vauhkona äitinä, joka odotti lapseltaan täydellistä koulumenestystä.

Minä kuitenkin näin, kuinka paljon tyttäreni joutui tekemään töitä. Taakka oli mielestäni kohtuuton. Autoin todella paljon läksyjen teossa ja kokeisiin lukemisessa.

Kävin uudelleen koululla, mutta asia ei edennyt, koska koulun tekemät Allu-testit osoittivat, että tyttäreni oli ikätasollaan. Myös koulun psykologi teki testejä, eikä niistä paljastunut mitään poikkeavaa. Ainoa huonosti mennyt osio testissä kyllä osoitti lukivikaa, mutta psykologi kuittasi sen menneen huonosti, koska tyttäreni ei jaksanut keskittyä juuri sen tekemiseen. Minulle lapseni sanoi, että oli tehnyt parhaansa, mutta ei ollut osannut.

Koululta ei tullut siis apua, ja minulla alkoi olla epätoivoinen olo. Kuulin oppimisvaikeuksisten etujärjestöstä Herosta, jossa erityisopettajat tekevät lukitestejä. Testin hinta oli 200 euroa. Tilasin ajan, tyttäreni kävi testeissä ja hänellä todettiin lukivaikeus. Lausunnossa tutkimustulokset kuvattiin perusteellisesti.

Sen jälkeen alkoi koulussa tapahtua. Tyttärelleni tilattiin äänikirjat koulukirjojen lisäksi, ja niistä on ollut valtava hyöty. Nyt tyttäreni on yläasteella ja saa pelkkiä kiitettäviä.

Sääliksi käy oppilaita, joilla on lukivaikeus, mutta jotka eivät saa apua. Koulujen Allutestit ovat puutteellisia, eikä opettajilla ole tarpeeksi tietoa lukivaikeudesta. Osoitteessa www.lukihero.fi osataan neuvoa, missä testausta järjestetään. Kannattaa taistella lapsen puolesta, lopulta se kannattaa!

Lapsen vuoksi

Huom! Kun kommentoit kirjettä, laitathan itsellesi nimimerkin, kiitos.

Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen kaappinsa ja komeronsa.

Äitini kerää tavaraa ja varsinkin astioita. Hän rakastaa huutokauppoja ja kirpputoreja ja on hamstrannut astioita vuosikymmenien ajan.

Nyt äiti sanoi, että täytyy ostaa uusi kaappi, kun astiat eivät mahdu enää vanhoihin. Totesin, että jos eivät omakotitalon komerot ja kaapit riitä, sitten on syytä karsia tavaroita, ei ostaa lisää kaappeja. Hän ei ottanut kuuleviin korviinsa.

Sanoin äidille, että myy nuo tavarasi, saat hyvä rahat ja voit käyttää ne vaikka matkustamiseen. Seitsemänkymppisenä hän vielä pystyisi matkustelemaan. Kaapeissa on muun muassa Arabian astioita, joista saa nyt hyvät rahat. Mutta äiti ei raaski luopua mistään.

Itse en kerää mitään ylimääräistä. Jos ostan jotain uutta, laitan vanhan menemään. Ajattelen kauhulla sitä, kun äidistä aika jättää ja minä joudun käymään läpi kaikki hänen tavaransa. Eikö olisi parempi, että hän setvisi kaappinsa itse?

Miialiia

Vierailija

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Äläpä viitsi halveksia äitisi harrastuksia. Todella vastenmielinen kirjoitus. Päätä jo nyt, että tilaat jonkun ulkopuolisen siivoojan kuolinpesän varoilla suorittamaan tyhjennys, niin ei tarvitse äitisi elinaikana tuollaisella asialla häntä vaivata. Eivät kaikki halua matkustella, ja äitisi saanee tehdä rahoillaan ja kaapeillaan niitä asioita, joista itse tykkää. Keräily ja sisustus on harrastus siinä missä matkustelukin. Jos itse tykkäät matkustella niin matkusta, mutta anna äitisi olla kuka...
Lue kommentti
Pientå rajaa

Lukijan kirje: Äiti hamstraa tavaroita

Olen samaa mieltä edellisen vierailijan kanssa, että äidin kasvattaminen (varsinkaan enää tuossa vaiheessa) ei kuulu lapsen tehtäviin. Ymmärrän toki pointtisi yleisemmällä tasolla. Mutta jos äitisi ei pyydä sinua maksamaan keräilyjensä kuluja, ei sinulla pitäisi olla nokan koputtamista hänen harrastuksiinsa. Jos oma lapsesi tekisi saman, tuskin pitäisit neuvoista, toruista ja opastuksesta. Jätä vain pesä sitten joskus ammattilaisten siivottavaksi.
Lue kommentti

Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista, enkä osaa enää unelmoida mistään.

Sitä alkaa elämässä pikkuhiljaa katkeroitua, kun elämä tuntuu aina ottavan enemmän kun antavan. Mietin, miksi edes yritän yhtään mitään, kun unelmani murskautuu heti alkumetreillä. Minulla on takana kymmenen vuotta epäonnistumista.

En osaa enää unelmoida. Olen täydellisen uupunut. Olen kyllästynyt siihen, että olen vain taakkana kaikille, sillä en kelpaa edes töihin. Nykyään mielenterveytenikin on jo niin huono, etten töihin edes pystyisi. Mietin, miksi pitää lyödä lyötyä?

Lopen uupunut

Stemppiä

Lukijan kirje: En elä elämääni, olen vain olemassa

Joskus käy niin, että itse torppaa unelmansa omilla tiedostamattomilla ajatusmalleilla. En sano että nyt olisi niin, mutta sekin on aina pohdinnan paikka. Olenko tehnyt aidosti kaikkeni saavuttaakseni tyytyväisyyden? Vai olenko pyrkinyt oikotietä onneen, niitä kun ei ole kuin saduissa. Olenko todella ollut valmis näkemään unelmani todellisuudessa, vai vain epämääräisinä muuttuvina ajatuksina jostakin paremmasta? Unelmia pitää tavoitella, tehdä suunnitelma, uskoa niihin ja ottaa pieni askel...
Lue kommentti