Mandariinikakku tehdään mantelijauhoista, joten se on gluteeniton.
Mandariinikakku tehdään mantelijauhoista, joten se on gluteeniton.

Mandariinikakku on ihanan mehukas, helppo eikä siinä ole lainkaan voita! Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, ja se kestää viikonkin säilytyksen jääkaapissa.

Tiedän. Jouluaterian jälkeen tuskin kukaan kaipaa jälkiruuaksi muuta kuin hetken makuuasennossa sohvalla. Siksi meillä ei tehdä joulupöytään kakkua. Sen sijaan juomme päivällä aina joulukahvit. Aamulla syöty puuro on vajunut sopivasti jo vatsassa ja iltaan on vielä aikaa – on siis täydellinen hetki herkuttelulle.

Jouluaattona otollisin hetki makealle herkuttelulle on päivällä, kun vatsassa on vielä tilaa.

Meillä joulukakun leiman on saanut hyvin suklainen sacherkakku. Olen kokeillut myös piparisuklaakakkua ja mustaherukoilla kuorrutettua kanelikakkua. Nämä kaikki kahvikakut ovat herkullisia, mutta melko tuhteja.

Tänä jouluna aiomme rikkoa perheemme perinteitä ja pöydästä tulee löytymään raikas mandariinikakku.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Innoituksen sain, kun anoppi kertoi nähneensä kokkiohjelmassa, miten kuivakakun joukkoon keitettiin mandariinisosetta kokonaisista hedelmistä. Kuorien ansiosta kakun makun oli syvän sitruksinen. Olihan kakkua kokeiltava!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pehmeää, ilmavaa, makeaa, raikasta ja kirpeää – tähän jää koukkuun!

Kakku on hyvinkin jouluinen: juuri nyt kaupasta löytyy makeita pikkusitruksia ja jauhoin kakkuun jauhon kuorituista manteleista. Gluteenittoman kakun rakenne muistuttaa hieman perinteistä sokerikakkua, koska en halunnut laittaa taikinaan lainkaan voita tai muuta rasvaa. Kakku onkin suorastaan kevyt tuhtien suklaakakkujen rinnalla.

Mandariinit keitetään pehmeiksi ja soseutetaan taikinaan kuorineen

Kokonaisina keitetyistä mandariineista tulee paitsi intensiivinen maku myös uskomaton mehevyys ja upea väri. Lisäsin sitruksisuutta vielä raastamalla taikinan joukkoon sitruunankuorta.

Olen joskus tehnyt appelsiinisuklaakakkua, jossa kypsän kakun päälle valutetaan appelsiinisiirappia. Halusin viimeistellä myös tämän joulukakun samaan tapaan, jotein keitin sitruunamehusta ja sokerista liemen, jonka imeytin kakkuun. Tämä kannatti, sillä siirappi antaa kakkuun mahtavan tahmean suutuntuman. 

Lämpimän kakun päälle tehdään reikiä ja päälle keitetään sitruunamehusta ja sokerista liemi.

Kakun voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan, sillä maku vain paranee vanhetessaan. Kakun voi säilyttää myös huoneenlämmössä, jos jääkaapissa tuppaa olemaan ahdasta.

Mielestäni kakku on parhaimmillaan sellaisenaan. Haluan maistaa täydellisen kirpeyden ja makeuden yhdistelmän ja pyyhkiä siirappitahmat suupielistä.

Juhlavuutta kakku saa, jos sen koristelee ananaskirsikoilla ja mantelilastuilla ja tarjoaa seurana kermavaahtoa tai vaniljasokerilla terästettyä turkkilaista jugurttia.

Tee raikas mandariinikakku tällä reseptillä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla