Mokkapalojen tasainen kuorrutus on mahtava pinta erilaisille koristeille. Kuvan mokkapaloissa on käytetty salmiakkitoffeeta, lakupaloja, suolatikkuja, popcornia, suklaarusinoita ja koristerakeita.
Mokkapalojen tasainen kuorrutus on mahtava pinta erilaisille koristeille. Kuvan mokkapaloissa on käytetty salmiakkitoffeeta, lakupaloja, suolatikkuja, popcornia, suklaarusinoita ja koristerakeita.

Hyvällä mokkapalareseptillä on paljon käyttöä! Oma suosikkini on resepti, jota äitini käytti 1980-luvulla, kun olin lapsi. Ohje toimii yhä – ja uutta kierrettä tavallisiin mokkapaloihin saa, kun leikittelee koristeilla.

Mokkapalat on lapsuuteni suosikkileivonnainen, jota syötiin synttäreillä ja saunavieraiden kanssa. Teininä aloin pitää kokkikerhoa, jossa leivoimme vuoroviikoin mokkapaloja ja pannaria. Kertaakaan kerholaiset eivät valittaneet kyllästymistä.

Resepti oli sama, jota äitini oli käyttänyt 1980-luvulla. Yläasteen kotitaloustunnilla huomasin, että resepti oli lähes identtinen Ole hyvä! Kotitaloutta 7. luokalle -kirjan ohjeen kanssa. Samantyyppinen ohje löytyy myös Kotiruoka-kirjasta, joten uskaltaisin sanoa, että tämä resepti on monelle 1980-luvun lapselle juuri se oikea.

Lapsuudessani mokkapaloja kutsuttiin rakkauden makupaloiksi. Vasta opiskelijana tajusin, että juuri kukaan muu ei tuntenut nimitystä.

Teen edelleen mokkapaloja tuolla samalla reseptillä. Meillä päin leivonnaista tosin kutsuttiin nimellä rakkauden makupalat, ja sillä nimellä resepti löytyy myös ruutupaperisesta vihkosestani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen leivottiin vähemmällä voilla – maku on silti mehevä

Tämä mokkapalojen resepti sisältää huomattavasti vähemmän aineksia kuin ne, joihin olen aikuisena törmännyt. Esimerkiksi kananmunia tulee vain kaksi ja kuorrutteessa käytetään hyvin vähän voita, vain neljä ruokalusikallista. Reseptissä tomusokeria kutsutaan pölysokeriksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuperäisessä reseptissä on vain 1 rkl kaakaota, nykyisin laitan sitä nelinkertaisen määrän.
Alkuperäisessä reseptissä on vain 1 rkl kaakaota, nykyisin laitan sitä nelinkertaisen määrän.

Pohjasta tulee ohut mutta kuohkea, ja juuri sellaisia mokkapaloja olen oppinut rakastamaan. Syy lienee siinä, että ohuissa mokkapaloissa kuorrute maistuu kunnolla, ja levystä voi leikata huoletta vähän isompia palasia.

Rakastan ohuita mokkapaloja, joissa kuorrutus maistuu kunnolla ja levystä voi leikata huoletta isommankin palasen.

Mittayksikkönä reseptissä käytetään pientä kahvikuppia, jonka vetoisuus on noin 1,25 dl. Tämä on mielestäni niin sympaattista, että kaivan edelleen kaapista isäni lapsuudenkodista peräisin olevat kupit, kun alan leipoa.

Oma uunini on 60 senttiä leveä, eikä tämä ohje riitä täyttämään uunin levyistä peltiä kokonaan. Taikina on onneksi sen verran jämäkkää, että sen voi jättää levittämättä aivan koko pellille.

Koristelua vaihtamalla tuttukin mokkapala uudistuu

Kuorrutteen kanssa en kikkaile koskaan, koska rakastan kahvin ja kaakaon liittoa. Sen sijaan nonparelleille olen heittänyt hyvästit jo aikaa sitten (joskin lapseni toivoo niitä aina välillä) ja hakenut mokkapaloihin uutta ilmettä koristeilla. Niillä nimittäin saa tuotua yllättävän paljon vaihtelua myös makuun.

Mokkapaloihin saa uusia makuja, kun kokeilee erilaisia koristeita.
Mokkapaloihin saa uusia makuja, kun kokeilee erilaisia koristeita.

Tässä 6 viime aikojen koristelusuosikkiani:

  1. Kuivatut marjat ja marjajauheet, jotka antavat mokkapalojen hyvinkin makeaan makuun ihanaa kirpeyttä.
  2. Suolatikkujen ansio on niiden rapsakkuudessa, joka on suolaisuuden lisäksi juuri sopivaa vastapainoa pehmeille leivonnaisille.
  3. Rocky road -tyyli, jossa pinnalle laitetaan vaahtokarkkeja, keksejä ja pähkinöitä. Päällinen tekee mokkapaloista melkoisen överit, mutta toisaalta suutuntumassa on täydellisessä kombossa niin makeaa kuin suolaista, pehmeää ja rapeaa.
  4. Lakuista leikatut palat sopivat suklaan makumaailmaan täydellisesti. Jos pinnalle laittaa koristeita riveittäin, kannattaa paloista leikata kolmioita. Näin yhteen palaan mahtuu monia eri makuja.
  5. Piparimurska ja kuivatut karpalot saavat mokkapalat maistumaan joululta.
  6. Rouhittu suklaa antaa kahville ja kaakaolle sopivan säväyksen aitoa suklaanmakua. Suklaarouheen alle on myös kätevä piilottaa kuorrutteen mahdolliset epätasaisuudet.

Vinkki! Mokkapalojen päälle sopivat myös tuoreet marjat. Varsinkin vadelma tuo mokkapaloihin raikkautta.

Jos haluat kokeilla, miltä mokkapalat maistuivat 1980-luvulla, tässä resepti!

Vierailija

Muistan tämän leivonnaisen nimellä Tuuleman torttu,ja ohjekin on aika samanlainen. Pohjataikina vain kaksinkertaisena ja kaakaon määrä 3rkl. Paisto aika puoli tuntia,180astetta.( Uuni 50cm.)Mittayksikkönä minulla desilitra.

Kuorrutus on sama mutta pinnalle vain mantelirouhetta. Ja ohje on vanha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla