Jos juhlijoiden joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu liha, kasvikset ja kala samalta leikkuulaudalta.
Jos juhlijoiden joukossa ei ole allergisia, tarjoa paahdettu liha, kasvikset ja kala samalta leikkuulaudalta.

Juhlaruuat saa hauskasti tarjolle, kun kaivaa keittiön kaapeista astia-aarteet ja apuvälineet esiin. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari antaa viisi tarjoiluvinkkiä.

1. Leikkuulaudat

Moni omistaa vinon pinon puisia leikkuulautoja, ja nyt ne ovat tarjoiluvateina erityisen trendikkäitä. Laudat voi käsitellä ennen juhlia pesemällä, sipaisemalla pintaan rypsiöljyä ja antamalla sen imeytyä. Käsitelty lauta näyttää siistiltä ja on myös jälkikäteen helpompi puhdistaa.

Leikkuulaudan päällä voi tarjota niin suolaisia piirakoita, salaatteja kuin savukalaakin. Vaikka lauta olisi kovia kokeneen näköinen, sitäkin voit hyödyntää: levitä päälle rypistelty ja suoraksi oiottu, valkoisesta leivinpaperista repäisty pala. Sen päällä esimerkiksi juustotarjoilu näyttää sekä siistiltä, tyylikkäältä että hauskalta.

2. Tarjottimet

Tarjottimissa näkyy aikakauden henki vielä selvemmin kuin puisissa leikkuulaudoissa: 90-luvun muovinen tarjotin ei välttämättä ole enää kaunein mahdollinen. Tee tarjottimelle päällinen ja saat siitä kätevän juomatason.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Repäise vanha, valkoinen leivinliinasi tarjotinta hieman reilummaksi palaksi. Revityt reunat saavat näkyä. Silitä liina, ellei se ole ohutta ryppypellavaa, jonka on tarkoituskin olla ruttuinen. Levitä liinanpala tarjottimelle ja nosta päälle kuohuviinilasit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos juomaa läikkyy yli, tipat imeytyvät liinaan eivätkä sotke vieraiden käsiä. Kätevintä on tehdä muutama tarjotinliina valmiiksi, jolloin voit tarpeen mukaan vaihtaa liinan siistimpään. 

3. Vanha pelti tai kivialusta

Ruokakuvauksissa ovat jo kauan olleet suosiossa erilaiset vanhat pellit ja kivialustat. Jos löydät niitä kaapistasi, nosta ne nyt esiin.

Jos saat puhdistettua alustojen pinnat hyvin, niitä voi käyttää tarjoilussa jopa sellaisenaan. Jos et, leivinpaperikikka (katso kohta 1) toimii hyvin myös näille alustoille.

4. Eriparikulhot ja -lautaset

Jos kaapistasi löytyy paljon eripariastioita, voit tehdä siitä juhliesi tyylin. Korosta sitä, mitä et voi häivyttää. Jos astiastossasi on kaikki maailman värit, jatka samaa linjaa myös erivärisillä kukilla. Pienet kulhot toimivat mainiosti tahnojen ja lisäkkeiden tarjoilussa.

5. Teekupit

Vaikka kahvi on kevään juhlissa ehdoton juttu, moni teeihminen vaihtaa juomansa lämpimällä ilmalla kylmään vaihtoehtoon.

Hyödynnä teekupit esimerkiksi keiton tarjoiluun. Kasvissosekeitolle teekupillinen on sopiva määrä, sillä juuri sen verran keittoa juhlissa malttaa syödä ennen kakkutarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla