Katkaraputäyte

noin 4 isoon bliniin

1 pieni salottisipuli
200 g katkarapuja
1 dl majoneesia
1 prk (120 g) smetanaa tai ranskankermaa 
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa, rouhittua mustapippuria
(koristeluun mätiä)

Kuori ja hienonna sipuli. Yhdistä silppu katkarapujen kanssa muiden aineiden joukkoon.

Suolakurkkutäyte

noin 4 isoon bliniin

1 pieni salottisipuli
2 suolakurkkua
1 dl majoneesia
1 prk (120 g) smetanaa tai 1 dl ranskankermaa
2 tl juoksevaa hunajaa
suolaa, rouuhittua mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi kurkut. Yhdistä ne muiden aineiden joukkoon.

Vinkki! Voit keventää täytteitä vaihtamalla majoneesin kevytversioon ja smetanan ruokajogurttiin.

Pikavorschmacktäyte

noin 8 isoon bliniin

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa (esim. lammasta ja possua)
1 rkl tomaattipyreetä
4 anjovisfileetä (noin 1/3 purkista)
1 prk (120 g) smetanaa
2 rkl kapriksia
rouhittua mustapippuria

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä muutama minuutti paistinpannulla öljyssä.
Lisää jauheliha ja jatka paistamista, kunnes se on kypsää. Lisää joukkoon tomaattipyree ja anjovisfileet. Kaada pannulle tilkka vettä ja jatka paistamista muutama minuutti. Soseuta seos sauvasekoittimella karkeahkoksi.

2. Lisää smetana ja kaprikset. Mausta halutessasi mustapippurilla. Tarjoile lämpimänä.


Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sanna Peurakoski

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.