Valmista kerralla suurempi määrä ja pakasta myöhempää käyttöä varten
Valmista kerralla suurempi määrä ja pakasta myöhempää käyttöä varten
Ruskista jauheliha kuorittujen ja lohkottujen sipulien kanssa.
Ruskista jauheliha kuorittujen ja lohkottujen sipulien kanssa.
Pane ruskistettu liha ja sipulit monitoimi-koneen kulhoon ja lisää sekaan anjovikset. Jauha seos tasaiseksi massaksi.
Pane ruskistettu liha ja sipulit monitoimi-koneen kulhoon ja lisää sekaan anjovikset. Jauha seos tasaiseksi massaksi.
Siirrä seos kattilaan. Lisää sekaan vesi, kuoritut ja puserretut valkosipulinkynnet, tomaattipyree sekä mausteet.
Siirrä seos kattilaan. Lisää sekaan vesi, kuoritut ja puserretut valkosipulinkynnet, tomaattipyree sekä mausteet.
Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmack ei ole vetistä. Tarkista lopuksi maku.
Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmack ei ole vetistä. Tarkista lopuksi maku.
Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä smetanan, etikkaan säilöttyjen punajuurten ja rapean salaatin kanssa.
Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä smetanan, etikkaan säilöttyjen punajuurten ja rapean salaatin kanssa.

Vorschmackilla on saksalainen nimi ja venäläinen alkuperä. Suomessa se on tunnettu marsalkka Mannerheimin suosikkiruokana, jota hän nautti Savoy-ravintolassa Helsingissä.

4 annosta

500 g lampaan jauhelihaa
100 g sipulia
100 g anjovista
4 dl vettä
2–4 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
maun mukaan yrttisuolaa ja rouhittua mustapippuria

 

1. Ruskista jauheliha kuorittujen ja silputtujen sipulien kanssa.

2. Pane ruskistettu liha ja sipulit monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan anjovikset. Jauha seos tasaiseksi massaksi. Jos et hienonna seosta koneella, ruuasta tulee jauhelihakastikkeen tapaista

3. Siirrä seos kattilaan. Lisää sekaan vesi, kuoritut ja hienoksi silputut valkosipulinkynnet, tomaattipyree sekä mausteet

4. Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmack ei ole vetistä

5. Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä smetanan, etikkaan säilöttyjen punajuurten ja rapean salaatin kanssa.

Vinkit!

  • Tarjoa uuniperunoiden tai lohkoperunoiden kanssa. Seuraksi sopivat suolakurkut, etikkapunajuuret, hillosipulit, kaprikset, ranskankerma tai smetana. Uunissa kypsennetyn vuokaruuan kanssa käyvät myös rapea, raikas salaatti, paahtoleipä ja voissa kuullotetut sipulilohkot.

  • Vorschmackilla voit täyttää myös ohukaisia. Tarjoa sitä ilta- ja yöpalana esimerkiksi näkkileipien päällä, koristeltuna runsaalla ruohosipuli- ja persiljasilpulla.

Kannattaa kokeilla

  • Vorschmackin valmistusohjeita on lukuisia. Ruoka voidaan kypsytellä valmiiksi hellalla hauduttaen tai uunissa, jolloin perusmassan sekaan voi lisätä massaa tukevoittamaan myös raakaa kananmunaa.

  • Kokeile alun perin venäläistä ohjetta: ½ kg kypsää lampaanlihaa, 1 liotettu suolasilli, 2 keitettyä lämmintä ja kuorittua perunaa, ½ dl kermaviiliä, 2 rkl vehnäjauhoa ja kananmuna. Jauha liha ja silli keskenään, lisää jauhettu peruna ja loput ainekset. Mausta ripauksella muskottia ja pippuria. Kumoa uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista 200 asteessa noin ½ tuntia.

  • Joissakin ohjeissa massan sekaan lisätään makuja pehmentämään smetanaa tai ranskankermaa.Hyödynnä kypsä lampaanpaisti: 600 g kypsää lampaanpaistia ja 200 g naudan jauhelihaa, kaksi sipulia, 1 rasia anjovista ja sen lientä, 2 dl kermaa, 2 valkosipulinkynttä, 2–3 rkl tomaattipyreetä ja mustapippuria. Hienonna kypsä lampaanpaisti erikseen, käsin veitsellä hakaten tai lihamyllyssä karheaksi. Lihan saa jauhettua pienissä erissä myös monitoimikoneen kulhossa, yhdessä jauhelihan sekä anjovisten ja anjovisliemen kanssa. Lisää kerma, kuoritut ja silputut sipulit ja valkosipulinkynnet sekä tomaattipyree. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Paista 175 asteessa, korkealaitaisessa ja voidellussa uunivuoassa pari tuntia. Pinnan voi peittää paistamisen loppuvaiheessa foliolla.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti