Mihin kalusteisiin kannattaa satsata ja mitä jahdata kirppareilta? Löytyykö kaapistasi aarre? Kolme sisustuksen ammattilaista listasi trendit.

Trendianalyytikko Susanna Björklund ennustaa, että suomalaiset innostuvat entistä kodikkaammasta ja lämminhenkisemmästä sisustamisesta.

"Minimalistiset, tehdashallimaiset, kylmän valkoiset kodit eivät enää ole vallitseva trendi. Kiireiset ihmiset haluavat rankan työelämän vastakohdaksi kodin, joka näyttää ja tuntuu turvalliselta pesältä."

Kodikasta ja lämminhenkistä löytää onneksi myös käytettynä. Tässä ammattilaisten vinkit kirpputorille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Rottinki ja ruukut

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rottinkiset ja puiset kukkapöydät ja kuluneet saviruukut ovat tämän kevään ja kesän sisustushittejä. Tuskin kyllästyt niihin myöhemminkään.

2. Värikäs lasi

Suomalainen värillinen vintagelasi säilyttää arvonsa. Pieniä aarteita ovat muun muassa Nanny Stillin 1970-luvun maljakot ja kulhot ja Timo Sarpanevan 1950-luvun karahvit.

3. Keramiikka

Astioiden ykkösmateriaali on nyt rosoinen keramiikka, joka sopii luonnonmukaisuuden trendiin. Edullisin tapa hypätä villitykseen mukaan on etsiä keramiikkaa kirppareilta.

4. Talonpoikaisantiikki

Ennen sotia tehdyt ruokailuryhmät tai liinavaatekaapit eivät juuri käy kaupaksi vanhojen kalusteiden liikkeissä. Siksi niiden hinnat ovat laskenet. Jossain vaiheessa ne taas palaavat muotiin, joten kaukaa viisas hankkii ne nyt.

5. Wieniläistuolit

Tavaroistaan tarkka tahtoo aidot, boheemimpi sisustaja jahtaa näköiskappaleitakin tai kirppariwieniläisiä ja maalaa ne sopivan värisiksi. (Se aito versio on muuten tsekkiläisen Ton-merkin Numero 14 -niminen pyökki-istuin vuodelta 1859. Tuoli löysi nopeasti tiensä Wienin kahviloihin, minkä takia sitä ruvettiin kutsumaan wieniläistuoliksi. )

6. Ysäri ja viuhkat

1990-luku kuplii pinnan alla vahvasti. Kirppareilla kiertäjien kannattaa silmäillä, josko siellä näkyisi suuria viuhkoja, joita käytettiin ysärisisustuksessa. 

7. Oikea puu

Lastulevykalusteet kyllästyttävät, joten nyt kirpparilta kannattaa etsiä taidokasta puusepäntyötä ja aitoja materiaaleja.

Lista perustuu Susanna Björklundin, sisustusarkkitehti Laura Räihän sekä sisustussuunnittelija Maire Haarlan haastatteluihin. Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2016.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla