Raakalaudasta voi rakentaa itse hauskan sängynpäädyn, joka tuo puun tuoksua makuuhuoneeseen.

Kokopitkät raakalaudat myydään yleensä 3–5 metrin pituisina saatavilla olevasta puusta riippuen. Visiitti sahalle kannattaa, koska siellä voi pyytää henkilökuntaa sahaamaan laudat haluttuun pituuteen. Näin säästyy vinoon sahatuilta reunoilta ja sahanpurulta.

Hiottua raakalautaa säilytetään usein ulkovarastossa, missä ilmankosteus on korkeampi kuin sisätiloissa. Siksi lauta saattaa alkaa kääntyillä, kun se tuodaan kuivaan sisäilmaan. Suurimman vääntymisen saa estettyä, kun sängynpäädyn ruuvaa kasaan heti materiaalin löydyttyä.

Jos joudut säilyttämään lautoja pidempään kuivassa ilmassa, säilytä ne poikkirimojen päällä, jokainen lauta omalla tasollaan ja irti toisistaan. Siten ilma pääsee kiertämään laudan jokaiselta puolelta ja kuivuminen tapahtuu tasaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Valitse oikea materiaali

Sahoilta löytyy monia puumateriaaleja. Valintakriteereinä voi käyttää puun sävyä ja oksaisuutta.  Valitse mieleisesi ja sahauta toivottuun mittaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä sängynpäädyssä käytettiin kuusta, joka on sävyltään hieman keltaisempi ja oksaisempi kuin esimerkiksi koivu.

Muista myös, että puu tummuu ajan mittaan.

Valmistamaamme sängynpäätyyn tarvittiin yhdeksän lautaa, joiden mitat olivat 2,2 mm x 17,5 mm x 195 cm.

Sahauta samalla kolme hieman lyhyempää takarimaa, joihin laudat kiinnitetään. Mitä kookkaampia laudat ovat, sitä tukevampia myös rimojen pitää olla.

2. Suunnittele hyvin 

Asettele puut paikoilleen ensin ilman ruuveja. Sen jälkeen poraa valmiit reiät ruuveille, joittei puu lähde halkeamaan ruuvia ruuvatessa.

Jos ruuvinreikää ei porata, ruuvaaminen kohdistaa puuhun valtavan paineen.

3. Ruuvaa ruuvit paikoilleen

Kiinnitä jokainen lauta omalla ruuvillaan kolmeen takarimaan. Pääty on valmis.

4. Käsittele ja koristele

Jos haluat, että puu ei menetä ajan kanssa rouheaa tuntuaan, käsittele sen pinta. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi Tikkurilan kirkaslakka. Se antaa puulle suojan eikä kellastu auringon valossa. Kirkaslakassa on eri kiiltoasteita.

Puun pintaan voi maalata tekstin. Tähän päätyyn maalattiin hyvän yön toivotus vapaalla kädellä puolikiiltävällä Empire-kalustemaalilla.

Jos haluat reunoista terävät, kannattaa tehdä sapluuna maalarinteipillä ja mattopuukolla. Leikkaa teipistä halutut merkit tai kirjaimet mattopuukon terällä puuhun painaen. Näin teippi muodostaa napakan reunan kirjaimille, eikä maali pääse leviämään.

Levitä maali pienellä pensselillä varoen ja toista maalaus tarvittaessa. Anna maalin kuivaa nihkeäksi ja nosta teippi suoraan ylös maalipinnasta.

5. Kiinnitä pääty sänkyyn tai seinään

Voit jättää päädyn nojaamaan seinää vasten, ruuvata sen pitkillä ruuveilla kiinni runkopatjaan tai kiinnittää seinään pitkillä ruuveilla etupuolelta. Muista porata etukäteen reiät ruuveille, jotta puu ei halkeile.

Sisältö jatkuu mainoksen alla