Sairaalassa Patricia  Jakowleff ei osannut kuvitella omaa huonetta. "Huone syntyi minussa täällä. Täytyy olla tarkkana, että en laita tätä liikaa."
Sairaalassa Patricia Jakowleff ei osannut kuvitella omaa huonetta. "Huone syntyi minussa täällä. Täytyy olla tarkkana, että en laita tätä liikaa."

Patricia Jakowleff palasi aikuisena lapsuuden huoneeseensa, koska ei tahtonutkaan lähteä.  Minun huoneeni -juttusarjassa ihmiset kertovat omasta huoneestaan.

Joka aamu Patricia Jakowleff, 48, järjestelee yhdeksän koristetyynyä sänkynsä päälle samaan järjestykseen. Liilansävyiset alimmaisiksi, kukallinen keskelle, päällimmäiseksi musta tupsutyyny vinoittain.

"Ruskea tyyny on uusin. Kun hankin seinälle ruskean kellotaulun, tarvitsin muita ruskeita elementtejä tasapainottamaan värejä."

Huoneensa ovella Patricia kääntyy vielä katsomaan. Hänestä oma huone on fantastinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kun katson huonettani valokuvista, näen saman minkä muutkin: kodikkaan huoneen. Mutta kun olen sisällä huoneessani, kaikki näyttää hohdokkaalta. Katson huonettani hohdokkuussilmälaseilla."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten Patricia lukitsee huoneensa oven ja lähtee töihin. Hänelle on tär­keää voida lukita ovi ja lähteä töihin.

"Sairaalassa en osannut edes haaveilla ihan omasta huoneesta."

Sairaalan huone oli valkoinen ja päiväpeitto harmaanvaaleansininen. Patri­cian omaisuutta olivat vain tilkkupeite ja kaksi traakkipuuta.

"Sairaalassa en osannut edes haaveilla ihan omasta huoneesta. Haaveilin, että pääsisin Marimekkoon töihin."

Patricia joutui sairaalaan ja pakkohoitoon 31-vuotiaana vuonna 1997. Sitä ennen erilaistumaton skitsofrenia oli oireillut jo vuosia.

Niinä vuosina Patricia yritti opiskella yliopistossa teologiaa ja asua omillaan. Kummastakaan ei tullut oikein mitään.

"Psyyke repeili. Ahdistuksensieto­kykyni oli niin huono."

"Jos voisin, maalaisin seinätkin tummanliilaksi."

Patricia oli sairaalassa yhtäjaksoisesti 16 vuotta. Puolitoista vuotta sitten hän muutti mielenterveyskuntoutujien palvelukotiin Helsinkiin. Oleskelu- ja ruokailutilat ovat asukkaiden yhteisiä, mutta huoneessa kaikki on omaa.

"Yllätyin, kuinka innostuin huoneen laittamisesta. Sisustamisesta tuli harrastus. Jos voisin, maalaisin seinätkin tummanliilaksi. Yön värit ovat turvallista sielunmaisemaani."

Töissä Patricia pussittaa täsmälleen oikeat määrät ruuveja ja pultteja. Talvikuukaudet hän viikkasi foliopalloja. Samoja hän kenties näkee vappuna kävellessään Kauppatorilla.

Työpäivän jälkeen Patricia palaa kotiin, seisoo keskellä huonettaan ja katsoo ympärilleen. Seinällä sängyn päällä on kolme samanlaista pöllötaulua. Taulujen taivas on täsmälleen päiväpeiton turkoosi.

"Ostin ensin yhden pöllötaulun. Se ei näyttänyt hyvältä. Hoksasin, että toisto on koko idea."

Suuret valokuvataulut ovat kuvia Lontoosta ja Pariisista. 

Lukion jälkeen Patricia oli au pairina Lontoossa. Vapaa-ajalla hän kävi modernin tanssin kurssilla ja Albert Hallin konserteissa, kunnes kiinnostui vähän liikaa hare krishna -liikkeestä. Äiti pyysi palaamaan kotiin.

Pariisissa Patricia harjoitteli klassista balettia. Kolmen kuukauden aikana hän koki enemmän kuin vuodessa Suomessa.

"Kuva Pariisista on meditoimistauluni. Kun katson hämyistä kuvaa, mieli tulee levolliseksi."

Patricia voisi muuttaa palvelukodista omaan kotiin, mutta hän ei tahdo.

Vastikään Patricialla oli suuri päivä: hänen pakkohoitopäätöksensä purettiin. Sitä juhlistamaan hän pyytää luokseen koko perheensä: äidin ja tämän puolison, isosiskon, pikkusiskon, pikkuveljen sekä heidän puolisonsa ja lapsensa.

Patricia nostaa vieraiden tieltä tyynyt sängyltä ja tuoleilta lattialle ja tekee bravuuriaan tuorejuustokakkua.

Pakkohoidon päätyttyä Patricia voisi muuttaa palvelukodista omaan kotiin. Hän ei tahdo. Huoneen oven voi sulkea turvallisesti siksi, että sen takana ovat ohjaajat.

"Huoneessani minä voin hyvin. Tämä huone on minulle väriterapiaa."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2015.

Huoneessa tärkeintä

1. Itsetehdyt nallet

"Kankaisten nallejen muodon keksin suljetulla osastolla. Olen tehnyt niitä jo ainakin 30."

2. Traakkipuu

"Olen hoitanut sitä hyvin, joten se on tuuhea ja leveä."

3. Hirvi yöpöydällä

"Kun huone kaipasi lisää ruskeaa, värjäsin valkoisen porokoristeen spraymaalilla ruskeaksi hirveksi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla