Kuvataiteilija Elisabeth "Lilli" Steniuksen ja arkeologi Rasmus Brandtin koti on 1920-luvulla rakennettu maalaistalo Abruzzon maakunnassa Italiassa. Avoimet hyllyt, terrakottapurkit ja esillä roikkuvat keittoastiat henkivät perinteistä italialaista keittiötä.
Kuvataiteilija Elisabeth "Lilli" Steniuksen ja arkeologi Rasmus Brandtin koti on 1920-luvulla rakennettu maalaistalo Abruzzon maakunnassa Italiassa. Avoimet hyllyt, terrakottapurkit ja esillä roikkuvat keittoastiat henkivät perinteistä italialaista keittiötä.

Taiteilija Lilli Stenius ja arkeologi Rasmus Brandt suunnittelivat kesäkotinsa Italian Abruzzossa paikaksi, jossa molemmilla on tilaa toteuttaa intohimojaan.

Kauniisti kumpuilevassa peltomaisemassa nousee kolmikerroksinen kivitalo. Se sijaitsee maatilalla, jota suomalaisen Lilli Steniuksen kuvataiteilijasisar Franci pitää poikansa Bernardon kanssa.

Tilalla on monta samantyylistä taloa, ja sisko on antanut niille linnun nimet. Lillin ja hänen norjalaissyntyisen puolisonsa Rasmus Brandtin talo on Västäräkki. Sen lisäksi tilalta löytyvät ainakin Kiuru ja Pajulintu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tilan vanhimmat ja kauneimmat asuintalot ovat 1700-luvulta. Aikaisemmin niissä asuivat palkattomat maanviljelijät, mezzadrit. He saivat työtään vastaan asua taloissaan ja pitää puolet sadosta. Vasta toisen maailmansodan jälkeen maanviljelijät alkoivat saada palkkaa. Moni heistä muutti vähitellen maatiloilta kyliin, ja vanhat talot rappeutuivat hylättyinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lillin ja Rasmuksen talo on 1920-luvulta. He valitsivat tarjolla olleista vaihtoehdoista sen, sillä se sijaitsee lähellä tilan päärakennusta ja oli edes hiukan paremmassa kunnossa kun monet naapurinsa.

Muutettuaan he tekivät ison remontin: vaihtoivat huonejärjestystä ja purkivat väliseiniä saadakseen olohuoneesta avaramman ja järjestääkseen molemmille sopivat työskentelytilat.

"Tulen iloiseksi joka kerta, kun Rasmus työskentelee olohuoneessa isäni vanhan kirjoituspöydän ääressä. Isä on sen kautta osa kotiamme", Lilli kertoo.

Kaikki tiet vievät

Lilli on kotoisin Helsingistä mutta on asunut yli puolet elämästään Italiassa. Lillin isä Göran Stenius toimi 1940-luvun lopulla diplomaattina Vatikaanissa, joten Lillin lapsuudenkoti oli Rooman Gianicolo-kukkulalla sijaitseva renessanssihuvila Villa Lante, nykyinen Suomen Rooman-instituutti.

Perhe palasi Suomeen, kun Lilli oli teini-ikäinen. Lilli palasi Roomaan muutaman vuoden kuluttua opiskeltuaan
kuvataiteilijaksi.

"Syy paluuseeni oli paikallinen kivi travertiini, josta Colosseumkin on rakennettu. Kuvanveistäjän on helppo työstää huokoista kiveä.”

Nykyisin Lilli ja Rasmus jakavat aikansa Rooman kaupunkikodin ja Abruzzon maakunnassa sijaitsevan maalaistalonsa välillä. Roomassa Lilli omistautuu suunnittelulle, luonnostelulle ja piirtämiselle sekä työskentelee pienempien töiden parissa. Rasmus tekee kirjastossa arkeologista tutkimustyötä.

Roomassa pariskunta tapaa paljon ihmisiä ja osallistuu vilkkaasti kulttuurielämään. Talo maalla antaa molemmille työrauhan ja Lillille kaivattua lisätilaa taiteen tekemiseen.

Taiteellinen järjestys

Jykevän maalaistalon julkisivua dominoivat kolmet pariovet. Keskimmäinen ovi vie eteishalliin, josta vanhat kiviportaat vievät ylempään asuinkerrokseen. Lillin keramiikka-ateljee ja puuverstas kätkeytyvät kahden reunimmaisen oven taakse.

Jos kodin ensimmäinen kerros on omistettu luovalle työlle, toinen kerros on lomailua varten. Siellä pariskunta lukee kirjoja ja laittaa ruokaa, sillä ne ovat heidän yhteisiä intohimojaan. Vaikutelma on boheemin charmikas mutta rauhallinen.

Suuren osan huonekaluista Lilli on tehnyt itse, keittiönkin. Hänestä luovuus on läsnä koko ajan. Taiteilija toteuttaa ideoitaan säntillisesti, vaikka projekteja olisi enemmän kuin ehtii toteuttaa.

Alakerran työtilojen jako puu- ja savipajaan on käytännöllinen ratkaisu, jotta puupöly ei tartu savitöihin. 50 neliön kokoisessa puusepänverstaassa on luonnosta löytyneitä puupaloja, isoja työpöytiä ja -penkkejä sekä koneita. Valmiit ja työn alla olevat taideteokset odottavat työtasoilla työstämistään.

Kaaokselle ei ole tilaa.

"Sieluni ja sydämeni lepäävät, kun minulla on järjestys ympärilläni."

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla