Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin.

Onko mahdollista estää koiranputkea valtaamasta kukkapenkit? En ehdi joka viikko kitkeä sitä pois. Mitä muita vinkkejä voisit antaa rikkaruohojen estämiseen mökillä tai mussa paikassa, jossa ei olla jatkuvasti?

Parhaiten rikkakasveilta säilyy nurmikosta huolellisesti rajattu tai kantattu, kumpuun istutettu kukkaryhmä, jossa istutukset kasvavat tiiviisti tai jossa tyhjä tila on peitetty katteella tai kesäkukilla. Silloin rikkakasvien juuret tai siemenet eivät pääse niin helposti kasvamaan.

Yksi helppo konsti on istuttaa oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Kun kasvi viihtyy ja voi hyvin, se jaksaa pitää puolensa rikkakasveja vastaan. Muista siis säännöllinen lannoitus ja kalkitus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varmaa on, että aina jokunen sitkeä rikkaruoho kukkapenkkiin tiensä löytää. Ne on vain poistettava heti havaittaessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loppuun tietoisku koiranputkesta. Anthriscus sylvestris leviää siementen ja sivuversojen välityksellä avoimilla paikoilla. Lehtiruusuke kerää muutaman vuoden voimia ennen kukintaansa ja tavallisesti kuolee sen jälkeen. Vanhan juurakon vierellä on kuitenkin sivuversoja, jotka jatkavat kasvuaan. Jos ehdit mökille niittämään kukkivat koiranputkikasvustot, pidät ainakin siemenlevityksen kurissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla