Marjasaalis pienenee vuosi vuodelta, jos marjapensaat jättää oman onnensa nojaan.
Marjasaalis pienenee vuosi vuodelta, jos marjapensaat jättää oman onnensa nojaan.

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä kertoo, missä vaiheessa vuotta viinimarjapensaat uusiutuvat parhaiten.

Olemme puolison kanssa eri mieltä siitä, mikä on paras tapa uusia viinimarjapensaat. Puolisoni mielestä kasvustot pitäisi katkaista maan tasalle, minä taas haluaisin leikata oksia maltillisesti. Kumpi on oikeassa?

”Kumpikin. Herukkapensaat voi uudistaa leikkaamalla ne kerralla kokonaan tai poistamalla vanhoja oksia säännöllisin väliajoin. Parhaiten satoa tuottavat viher- ja mustaherukoilla 4-vuotiaat ja sitä nuoremmat versot, mutta punaherukka tekee satoa vielä 6–7-vuotiaistakin versoista.

Alasleikkausta suosittelen oikeastaan vain todella vanhoille ja heikkokuntoisille pensaille, joiden maanpäälinen kasvusto vaatii uudistamista kokonaisuudessaan. Alasleikkaus kannattaa tehdä, kun kasvi on lepotilassa eli joko varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Leikkaa versot maata myöten niin, ettet jätä lahoavia oksatappeja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvun aloittaminen aivan alusta vaatii juuristolta voimia, joten sen tulee olla hyvässä kunnossa. Maata kannattaa lannoittaa ja kalkita juuriston alueelta. Voit tehdä maahan reikiäkin. Kasvukauden aikana kehittyviä piiskamaisia versoja voi sitten tarvittaessa lyhentää haaroittumisen aikaansaamiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasville helpompi hoitotapa on pensaan uudistaminen vanhimpia versoja poistamalla maata myöten ja säännöllisin väliajoin. Leikkauksen voi tehdä kevättöiden yhteydessä tai sadonkorjuun jälkeen.”

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla