Koristetyynyyn saat ommeltua muistot mukaan. Applikoi tärkeät päivämäärät tai tee rakkaasta vaatteesta sisustuksen helmi.

Tyyny festaripaidasta

Kuuman festarikesän muistoksi hankittu lempparipaita muuttuu tyynyksi. 

Tee näin:

Asettele paita pöydälle ja leikkaa etu- ja takakappaleesta samankokoiset palat. Ompele palat yhteen oikeat puolet vastakkain. Käytä joko saumuria tai tavallisessa ompelukoneessa trikooneulaa, sillä tavallinen neula rikkoo neuleen pinnan. Jätä aukko täytteen tai sisätyynyn lisäämistä varten. Käännä työ aukosta oikein päin. Täytä vanulla tai sisätyynyllä ja ompele aukko käsin pienillä pistoilla kiinni.

Kirjaa tyynyyn tärkeä päivämäärä

Tekstityynyt ovat muodikkaita, mutta ostotyynyjen tekstit tuntuvat harvoin merkittäviltä. Applikoi sen sijaan tyynyyn hääpäivä, syntymävuosi tai jokin muu tärkeä numerosarja. 

Tee näin:

Piirrä tai tulosta haluamasi numerot paperille. Aseta paperi lakanakankaan alle ja piirrä numerot kankaaseen. Leikkaa irti. Isot numerot harsittiin reunoistaan käsin kiinni tyynynpäälliseen. Pienemmät numerot voit kiinnittää koneompeleella. 
Pese sen jälkeen tyynykangas koneessa, jotta saat numeroiden reunat rispaantumaan.

Kuvan tyynyn ison &-merkin reunoja  ei haluttu rispaantuvan, joten lakanakankaan taustalle silitettiin tukikangas. Merkki kiinnitettiin ompelukoneella ja lopuksi harsittiin käsin isot tikit koristeeksi.

Lapsen mekosta pilvityyny

Kaapissa vuosikausia lojunut rakas vaate saa aivan uuden käyttötarkoituksen söpönä tyynynä. 

Tee näin:

Tee paperista pilvenmuotoinen kaava. Leikkaa kankaasta kaksi pilvipalaa. Muista kääntäen kaava välillä, jotta pilviin tulee sama puoli kankaasta molemmille puolille.

Aseta palat kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni toisiinsa. Jätä ompelematta pieni n. 5 – 10 cm pätkä kääntämistä ja täytevanun laittamista varten. Leikkaa kaartuvissa kohdissa saumanvaroja kapeammiksi ja leikkaa saumanvaroihin lovia. Näin kangas ei kiristä saumanvaroista kaartuvissa kohdissa.

Käännä oikeinpäin. Täytä vanulla ja ompele käsin täyttöaukko kiinni.

 

 

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike