Kun nuori alkaa seurustella, vanhemman tehtävänä on tukea.
Kun nuori alkaa seurustella, vanhemman tehtävänä on tukea.

Aikuistuvan lapsen seurustelusuhde saa liikkeelle vahvoja tunteita. Siis aikuisella. 

Kun nuorena toin ihastuksen kotiin, vanhempani arvioivat pojan. ”Mukava kaveri”, kuului tuomio, joskus.

Ystäväni äiti mulkoili lapsensa pitkähiuksista poikaystävää, kun nuoret kulkivat tyttären huoneeseen. Eräänä iltana äiti tuli perässä, vetäisi oven auki ja huusi: ”Ikinä ette mene naimisiin!” Sitten hän pamautti oven kiinni. Välikohtaukseen ei palattu koskaan.

”On yleistä, että vanhempien ajatukset lähtevät laukkaamaan.”

Naapuri taas innostui oikein kunnolla. Hänen kotoa muuttanut poikansa oli tavannut kivan ihmisen, jonka aikoi tuoda käymään. Naapuri pohti parkkipaikalla useita vaihtoehtoisia tarjoiluja, joita oli jo suunnitellut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun siis lapsesi alkaa seurustella ja huomaat käyttäytyväsi vähän oudosti, et ole yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Päinvastoin, on yleistä, että vanhempien ajatukset lähtevät laukkaamaan”, rauhoittelee asiantuntija Susanne Ingman-Friberg Väestöliitosta.

Vanhempi, katso peiliin

Kun teini-ikäinen tai aikuistunut lapsi alkaa seurustella, voi liikkeellä olla vahvoja tunteita. Siis vanhemmalla.

”Usein lapsen uuteen kumppaniin suhtaudutaan heti kuin vävy- tai miniäehdokkaaseen. Silloin ollaan jo väärällä polulla”, Susanne Ingman-Friberg sanoo.

Ei kannata mennä asioiden edelle. Ehkä lapsi ha­luaa vain oppia tuntemaan tämän ihmisen ja tuo tämän kotiinsa juuri siksi.

Vanhemman ahdistava käytös voi kummuta myös hänen omasta menneisyydestään.

”Jos äiti suhtautuu latistavasti lapsen uuteen poika- tai tyttöystävään, ehkä hänen omat vanhempansa ovat olleet lannistavia samanlaisessa tilanteessa”, Ingman-Friberg selittää.

”Nuoret ovat nykyään todella fiksuja.”

Äiti saattaa nähdä lapsen uudessa kumppanissa joko uhan tai unelmien vävyn tai miniän, ihan tyypistä riippumatta. Jos siis huomaat koputtelevasi lapsen huoneen ovea kasvavan huolen vallassa, vedä henkeä ja muista, että huoli on vain sinun tunteesi. Huoneessa tuskin tapahtuu mitään kamalaa.

”Ehkä siellä jutellaan, ehkä pussaillaan. Nuoret ovat nykyään todella fiksuja”, seksuaalikasvatukseen erikoistunut Ingman-Friberg hymähtää.

Seksikin voi herättää vanhemmassa huolta. Oma lapsi ja seksi on monelle vaikea yhdistelmä.

”Ajatus seksistä voi ahdistaa, jos ei luota lapseen.”

Asian käsittelemistä auttaa, kun opettaa lapselle jo pienestä pitäen turvataitoja: esimerkiksi sen, että lapsi suhtautuu kehoonsa hyväksyvästi ja tietää, ettei hyvältä tuntuvassa kosketuksessa ole mitään väärää. Hän osaa sanoa ei, lähteä pois tilanteesta ja tarvittaessa kertoa tutulle aikuiselle.

Tue lasta, aina

”Kun nuori tuo uuden kumppaninsa kotiin, lähden ajatuksesta, että onpa upeaa, että lapsi luottaa meihin näin paljon!” Susanne Ingman-Friberg sanoo.

Hyvä anoppi- tai appikokelas miettii, kuinka käyttäytyä niin, että lapsi on hänestä ylpeä. Hän ei arvostele lapsen kumppania eikä kysele yksityisasioita.

Jos tyttöystävä jättää joka päivä kenkänsä keskelle eteisen lattiaa, ärtymys kannattaa ottaa puheeksi oman lapsen kanssa, rauhassa kahdestaan. Lapsi kertoo kumppanilleen itse, kuinka meillä on tapana toimia.

Tärkeintä on näyttää lapselle, että oma perhe tukee ja rakastaa, kaikissa tilanteissa.

Entä, jos vanhempi ei vain pidä uudesta tyypistä? Sitä ei Ingman-Fribergin mukaan tule kertoa. Ei koskaan, millään tavalla.

”Vanhempi käyttäytyy asiallisesti ja pitää omat tunteensa omana tietonaan. Vertaistukea voi hakea netin keskustelufoorumeilta.”

Väkivalta on ainoa poikkeus. Jos epäilee henkistä tai fyysistä väkivaltaa, suhteeseen tulee puuttua ja selvittää tilanne rauhallisessa paikassa oman lapsen kanssa. Jos parisuhde on väkivaltainen, vanhempi saa toimintaohjeita perheneuvolasta, lastensuojelusta tai poliisilta.

”Muissa tapauksissa seuraat sivusta. Se on toisten ihmisten elämää, paha siitä on mennä sanomaan.”

Oli lapsen kumppani millainen tahansa, yksi asia pysyy: vanhemman tuki. Tärkeintä on näyttää lapselle, että oma perhe tukee ja rakastaa, kaikissa tilanteissa.

5 neuvoa vanhemmalle ensitapaamiseen

Kutsu pöytään

Ruokavalio on hyvä varmistaa, mutta älä hössötä. Tarjoa sitä, mitä teillä on muutenkin tapana tarjota.

Pysy hetkessä

Ole kiinnostunut, mutta älä liioittele. Lapsesi ihastus ei välttämättä ole uusi sukulaisesi.

Anna tilaa

Älä pakota uutta ihmistä huomion keskipisteeseen. Jos pari vetäytyy lapsesi huoneeseen, älä tuppaudu.

Huomaa hyvä

Älä vertaa uutta kumppania omiin odotuksiisi tai lapsen entisiin. Mitä viehättävää hänessä itsessään on?

Luota lapseesi

Ei haittaa, vaikka et ihastuisikaan lapsesi kumppaniin ensitapaamisella. Hän on lapsesi valinta, ei sinun.

Vierailija

Tämä oli tosi hyvä neuvo: "Entä, jos vanhempi ei vain pidä uudesta tyypistä? Sitä ei Ingman-Fribergin mukaan tule kertoa. Ei koskaan, millään tavalla."

Ehkä myös vaikein toteuttaa ja hyväksyä, mutta tärkeä neuvo.

  • ylös 17
  • alas 3
Vierailija

Miehen perhe haukkui minut heti kun lähdettiin pois ensitapaamisesta anoppilasta. Olin kaupunkilainen ja he maalaisia. Haukkuminen ei loppunut koskaan. Kuitenkin on oltu nyt naimisissa 20v ja lapsiakin. En ymmärrä tätä haukkumista ja halveksimista mutta jokainen elää elämänsä tavallaan. Omalla lapsellani jo seurustelukumppani enkä tekisi hänelle mitä appivanhemmat tekivät pojalleen.

  • ylös 17
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla