Mieti rauhassa, mikä on juuri sinulle sopiva elämä. Naapurilla voi olla erilainen, muttei välttämättä parempi.
Mieti rauhassa, mikä on juuri sinulle sopiva elämä. Naapurilla voi olla erilainen, muttei välttämättä parempi.

Tunnetko olosi nynnyksi, kun et jatkuvasti syöksy kohti uusia haasteita? Unohda vertailu muihin ja mieti, mitä itse haluat. Tyytyminen ei välttämättä tarkoita tylsyyttä.

Saan puhelun, jota olen odottanut kärsimättömästi edellisillan työhaastattelusta lähtien. Haastattelija sanoo, etten tullut valituksi kirjoittajan tehtävään. Sen sijaan hän haluaisi minut astetta ylempään pestiin, pomoksi.

Harkitsen huolellisesti. Minua ehkä arvostettaisiin enemmän, jos etenisin urallani esimieheksi.

Toisaalta pomona en pääsisi juuri tekemään niitä asioita, joita rakastan työssäni. Nautin nimenomaan kirjoittamisesta. Esimies etupäässä suunnittelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeintä on, että kokee elävänsä arvojensa mukaista elämää.

Tuntuu oudolta olla hakematta pomon pestiä. Mitä muut ajattelevat ihmisestä, joka ei halua ylennystä? Olenko nynny? Tyydynkö liian vähään?

Et, lohduttaa psykologi Anna Salmi. Tärkeintä on, että itse kokee elävänsä arvojensa mukaista elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luolaihmisen oli pakko vertailla

Vähempään tyytyminen on psykologin mukaan eräänlainen kypsyyden merkki.

”Pienelle lapselle elämä on pelkkiä ihannekuvia. Kasvaminen on sitä, että osin luopuu ihanteista ja tarkastelee itseään rehellisemmin”, Salmi sanoo.

Joskus tuntuu, että kunnon ihmisen kuuluisi toivoa aina enemmän elämältään: hienoa uraa, lisää rahaa, isompaa asuntoa, kehittävämpiä harrastuksia.

Salmen mukaan syy on evoluution. Kaikissa meissä elää luonnollinen tarve vertailla itseämme toisiin.

Ihmisen mieli kehittyi jatkuvasti arvioimaan, onko yhtä hyvä kuin muut.

”Esi-isämme olivat täysin riippuvaisia toisista. Saattoi kuolla, jos hylättiin ryhmästä. Ihmisen mieli kehittyi jatkuvasti arvioimaan, onko yhtä hyvä kuin muut”, Salmi kertoo.

Luolaihmisen vertaileva mieli elää nykymaailmassa, jossa kilpailu on kovaa ja vertailun kohteita rajattomasti. Vielä muutama vuosikymmen sitten riitti, kun vertasi itseään vaikka koululuokkaan tai työ­yhteisöön. Nykyisin esimerkiksi valokuvaaja näkee maailman huippukuvaajien töitä vain parilla klikkauksella.

Kun maailma laajenee, valinnanvapaus lisääntyy. Ennen vanhaan suutarin lapsesta tuli suutari, mutta nyt monilla on mahdollisuus rakentaa jatkuvasti itseään omilla valinnoillaan. Samalla yksilön tarpeet ovat nousseet tärkeämmiksi kuin yhteisön. Kehittäviä harrastuksia ja töitä ihaillaan, samoin aikaansaavia ihmisiä.

Sosiaalisessa mediassa vaikuttaa siltä, että joka toinen tuttu on saanut uuden hienon työpaikan ja rakentanut talon merenrantaan.

Uudet harrastukset, työt ja menestyminen myös näkyvät enemmän kuin ennen. Sosiaalisessa mediassa vaikuttaa siltä, että vähintään joka toinen tuttu on saanut uuden hienon työpaikan, rakentanut talon merenrantaan tai järjestänyt mitä ihanimmat juhlat laajalle tuttavapiirilleen.

”Mediassa tuodaan esiin menestystarinoita ja sitä, kuinka ihminen on kyennyt yltämään parhaaseensa”, Salmi sanoo.

Joillekin suorituspaineita luovat myös menneisyys ja luonne. Jos vanhemmille piti tuoda jatkuvasti parempia kouluarvosanoja, etenkin herkkä lapsi on voinut alkaa ottaa helpommin onkeensa kaikkien muiden odotukset. Omat toiveet jäävät jalkoihin.

Mitkä ovat omat arvosi?

Salmi neuvoo, että jokaisen valinnan edessä kannattaa miettiä omia arvojaan. Mitkä asiat ovat itselle tärkeimpiä? Kenen toiveita haluat toteuttaa?

”Kannattaa kysyä itseltään, viekö tämä päätös minut lähemmäksi elämää, jossa voin elää arvojeni mukaisesti.”

Aivan. Jos pysyttelen nykyisessä työssäni kirjoittajana, saan toteuttaa itseäni. En tienaa yhtä paljon, mutta pärjäämme. Ylitöitä on vähemmän, joten aikaa jää myös perheelleni. Haluan olla parempi kirjoittajana, mutta juuri ylennyksen saaminen ei ole minulle arvo sinänsä.

Kannattaa suunnata kunnianhimonsa asioihin, jotka ovat itselle tärkeimpiä.

Tyytyminen ei siis tarkoita sitä, etteikö mitään tavoitteita saisi olla. Kannattaa vain suunnata kunnianhimonsa asioihin, jotka ovat itselle tärkeimpiä. Muissa asioissa saa tyytyä vähempään.

”Kaikkien ei tarvitse olla kaikkea. Parasta on olla sitä, mitä on.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Viisi tapaa löytää sinulle sopiva elämä

1. Mieti, kuka vaatii.

Kuka elämääsi tahtoo muuttaa? Kuka ilahtuisi, jos yrittäisit eteenpäin? Sinä itse vai joku muu?

2. Etsi kaiken alku.

Mistä enemmän ja paremmin -ajatuksesi ovat peräisin? Oletko lukenut lehdistä liikaa sankaritarinoita?

3. Oletko itsellesi liian ankara?

Annatko naapurisi tyytyä keskinkertaisuuteen ja arkisuuteen, mutta et suo samaa itsellesi?

4. Selvitä, mitkä ovat arvosi.

Tee lista asioista ja elämänalueista, jotka ovat sinulle juuri nyt tärkeitä. Ne ovat arvojasi.

5. Asiat tärkeysjärjestykseen.

Mieti, millainen haluaisit näillä tärkeillä alueilla olla. Miten pääsisit lähemmäs arvojasi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla