Luterilainen moraali sanoisi tässä kohtaa ei-ei, mutta elämän pienistä iloista saat voimaa arkeen. Se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.
Luterilainen moraali sanoisi tässä kohtaa ei-ei, mutta elämän pienistä iloista saat voimaa arkeen. Se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Tunnetko syyllisyyttä, kun otat aikaa itsellesi ja käytät rahaa pieniin mukavuuksiin? Suurin osa tuntee, mutta ei tarvitsisi.

Hups, taas tuli lounaalla syötyä lämpöinen korvapuusti jälkiruuaksi, vaikka oli tarkoitus säästää turhista menoista.

Viikonloppuna tekisi mieli hierontaan, mutta omatunto soimaa ajankäytöstä.

Kotona ovat kaapit järjestämättä ja pyykit viikkaamatta, mutta lauantai sujahtaa ihan huomaamatta sohvalla ihanan kirjan parissa. Toisaalta se oli mukavin lauantai pitkiin aikoihin.

Nautinnon ja syyllisyyden välillä on selvä liitto. Peräti 98 prosenttia Kodin Kuvalehden verkkokyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että elämän pienet nautinnot ovat joko erittäin tai melko tärkeitä.

67 prosenttia tuntee syyllisyyttä itsensä hemmottelemisesta.

Kuitenkin 67 prosenttia tuntee vähintään joskus syyllisyyttä siitä, että käyttää aikaa tai rahaa itsensä hemmottelemiseen. Joka neljäs on kokenut nautinnoista syyllistämistä lähipiirissään.

Jostain syystä hyvä mieli ja nautinnollinen olo saavat joskus aikaan huonon omatunnon. Tuntuu, että elämä ei saisi olla liian miellyttävää. Puhumme herkästi turhuuksina kaikesta, mikä ei liity pelkkään hengissä pysymiseen.

”En minä näe elämän nautintoja turhuuksina lainkaan”, sanoo psykologi Antti Kiikko.

”Meistä jokainen tavoittelee hyvää elämää ja onnellisuutta.”

Nautiskelija ei ole huono ihminen

Olisi toki fiksua laittaa ylimääräinen raha säästöön eikä tuhlailla. Joutohetket voisi hyvin käyttää johonkin hyödylliseen eikä Facebookissa juoruamiseen.

Sokeristen herkkujen nautiskelu tuntuu kertovan huonosta itsekurista ja kasvohoidot pinnallisuudesta. Eikö niin?

Moni soimaa itseään elämän pienistä nautinnonhetkistä: olenkohan jonkinlainen hedonisti? Jo pelkkä sanakin tuo mieleen ihmisen, joka välittää vain itsestään ja hetkellisestä mielihyvästään. Äärimmillään se yhdistyy keskenkasvuiseen narsistiin, jolla ei ole moraalia tai päämääriä.

Ei ihme, että itsensä hemmottelusta ja elämästä nauttimisesta puhutaan usein paheksuvin äänenpainoin.

Nautiskelu ja narsismi eivät kuitenkaan ole sama asia. Nautiskelija ei aiheuta kärsimystä muille.

”Sinusta on enemmän hyötyä myös muille, jos pidät itsestäsi huolta. Jos haluaa auttaa muita, täytyy ensin auttaa itseään.”

Psykologi Antti Kiikko muistuttaa, mitä on haitallinen narsismi.

”Sitä, että vaatii erityiskohtelua ja ajattelee maailman olevan itselle jotain velkaa.”

Terveessä itsekkyydessä ja omien tarpeidensa tunnistamisessa ei sen sijaan ole mitään pahaa.

”Sinusta on enemmän hyötyä myös muille, jos pidät itsestäsi huolta. Jos haluaa auttaa muita, täytyy ensin auttaa itseään”, Kiikko sanoo.

Löytyisikö tasapaino?

Harvalla on enää tarvetta raataa auringonnoususta iltapimeään kuten sata vuotta sitten. Silti suomalainen talonpoikaismoraali on juurtunut syvälle kulttuuriimme.

Armoton ilmasto on opettanut lähes pakonomaista säästäväisyyttä, ja kristinusko on jyrkimmillään tuominnut kaiken maallista mielihyvää tuottavan synnillisenä. Edelleen esimerkiksi herkullisista jälkiruuista puhutaan kiusauksina, joihin langetaan.

Olisiko meidän silti mahdollista löytää tasapaino tiukan hyötyajattelun ja nautintojen välillä? Voisiko ajatella, että myös elämän pienistä iloista saattaa olla hyötyä?

”Pienet ilot voivat palvella suurien päämäärien tavoittelua”, psykologi Antti Kiikko sanoo. ”Iloa tuottavat asiat lisäävät mielekkyyttä elämään.”

Toisin sanoen nautinnot pitävät yllä motivaatiota keskittyä taas esimerkiksi työhön tai perheeseen. Esimerkiksi taide-elämykset voivat sekä tuottaa mielihyvää että auttaa oivaltamaan jotain syvempää elämästä.

Jotkut tulevat vilpittömän onnellisiksi myös niukasta, kurinalaisesta elämästä.

Nautintojen saa myös ajatella olevan ansaittuja: päivän töiden jälkeen voi rauhassa tehdä mitä mieli tekee. Tai kun elämä on sellaisessa vaiheessa, että lapset ovat lähteneet kotoa, miksei voisi vihdoin elää omaa aikaa hyvällä omallatunnolla?

Toisten auttaminenkin voi toki itsessään olla ilonaihe, ja jotkut epäilemättä tulevat vilpittömän onnellisiksi myös niukasta, kurinalaisesta elämästä, jossa nautiskelu on sivuosassa.

”Sitä ei kuitenkaan pidä edellyttää muilta”, Kiikko sanoo.

”Silloin tekisi päätöksiä muiden puolesta.”

Se, jos mikä, olisi itsekästä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2018.

Viisi tietä irti turhasta syyllisyydestä

1. Tämä hetki on tärkeä.

Kun pohdit elämän tarkoitusta, ”olla onnellinen” tai ”elää mukavasti” ovat oikein hyviä ja riittäviä vastauksia.

2. Sinun elämäsi, ei muiden.

Olet oman elämäsi päähenkilö. Käsi sydämelle: mitkä asiat todella tuottavat sinulle iloa ja mielihyvää?

3. Kuka sinua paheksuu?

Todennäköisesti ei kukaan. Ja vaikka paheksuisikin, onko heidän mielipiteillään oikeasti väliä?

4. Nautinnoista on myös apua.

Ehkä hetkeen tarttuminen saa sinut tarttumaan entistä innokkaammin myös ”vakavampiin” toimiin.

5. Varmista hyvä elämä.

Aina kun voit, tee asioita, joista nautit ja jotka saavat sinut hyvälle mielelle. Niin yksinkertaista se todella on.

Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com