Sisäilmaongelmat sairastuttavat pahimmillaan loppuiäksi. Ovatko asiat todella niin, ettei lasten tulevaisuudesta välitetä, kysyy asiantuntija Hannele Rämö.

Ainahan vanhoissa taloissa on ollut hometta.

Ihmisillä nyt vain on tapana liioitella oireitaan.

Eivät muutkaan ole sairastuneet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monet sisäilmaongelmille altistuneet ja heidän läheisensä ovat saaneet kuulla tämän tapaisia kommentteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö Asumisterveysliitosta luettelee kuitenkin joukon vakavasti otettavia oireita, joita homeongelmista kärsivillä lapsilla esiintyy.

Vastustuskyky huononee. Flunssakierteitä tulee tiheään ja ne pitkittyvät. Monilla on kurkun karheutta, kuumeilua, yskää, päänsärkyä, selittämätöntä väsymystä ja nenäverenvuotoa.

"Jos edellä kerrotut oireet katoavat koulun lomien aikana, on syytä epäillä, että ne aiheutuvat koulun sisäilmasta."

Jokainen reagoi omalla tavallaan

Lapset ovat aikuisia herkempiä ympäristön vaikutuksille, koska heidän hengitystiensä ovat vielä kehitysvaiheessa.

"Vaikka suurin osa lapsen luokkatovereista olisi oireettomia, tämä ei tarkoita, että sisäilma koulussa olisi puhdasta. Jokaisen ihmisen sietokyky on yksilöllinen", Hannele Rämö sanoo. 

Pahimmillaan home voi aiheuttaa työkyvyttömyyttä.

Jos homealtistus pitkittyy, hengitys saattaa alkaa vinkua, mikä voi viitata alkavaan astmaan. Lasten kohdalla on riski sellaisen astman puhkeamiseen, joka voi vaikeuttaa koko loppuelämää.

Pahimmillaan altistus voi johtaa erilaisiin pitkäaikaissairauksiin ja aiheuttaa aikuisena työkyvyttömyyttä.

Miksi home sitten on niin vaarallista?

"Hometalojen kosteusvauriomikrobit - kuten homesienet, hiivat ja bakteerit - voivat allergisoida ja mahdollisilla myrkyillään jopa vaurioittaa ihmisen soluja."

Jotkut mikrobit tuottavat aineenvaihduntatuotteineen toksiineja, jotka voivat siirtyä hengitysilmasta keuhkojen kautta verenkiertoon ja altistaa erilaisille sairauksille. 

Mitä pitäisi tehdä?

Jos vanhempi epäilee lapsensa altistuvan homeelle, hänellä on oikeus vaatia kunnan terveydensuojeluviranomaista selvittämään, onko koulun sisäilma terveellistä.

Parannuksia ei kuitenkaan ole valitettavasti odotettavissa nopeasti.

"Mitään muutosta parempaan ei tapahdu, ellei maankäyttö- ja rakennuslakia tiukenneta niin, että siihen saadaan rangaistussäännökset virheellisestä rakentamisesta.  Rakentamisen ja korjausrakentamisen alalla toimivien pätevyyttä ja vastuita tulisi lisätä", Hannele Rämö sanoo.

Lainsäädännössä ei ole saatu aikaan muutoksia.

Rämön mukaan myös virallisen lääketieteen tulisi suhtautua homeen aiheuttamiin sairauksiin vakavammin.

"Terveydensuojeluviranomaisille tulisi antaa enemmän resursseja sekä nopeita ja tehokkaita keinoja puuttua ongelmiin. Lainsäädännössä ei ole saatu aikaan ratkaisevia muutoksia. Tilanne on pääpiirteittäin sama kuin se oli 1990-luvulla."

Vanhempien kannattaa myös verkostoitua keskenään. Huoli otetaan nopeammin vakavasti, kun lasten asiaa on ajamassa suurempi joukko samalta ausinalueelta. Vertaistuessa piilee paljon voimia, mutta usein verkosto on luotava aktiivisesti itse.

Kuka välittää lasten terveydestä?

Hannele Rämöllä on yksi lohdullinen viesti vanhemmille, joiden lapset ovat altistuneet homeelle:

"Suurin osa lapsista parantuu tai ainakin tulee oireettomiksi.  Altistuksen loputtua oireilu pääsääntöisesti hellittää melko nopeasti."

Tämä vaatii kuitenkin sen, ettei lapsi enää oleile sisäilmaltaan ongelmallisissa tiloissa. Jatko Rämön viestistä ei olekaan enää yhtä lohdullinen:

"Vaikka vaikeastikin oireilevien olo saattaa helpottua, herkkyys mikrobeille voi säilyä pitkään, toisilla jopa eliniän. Moni saattaa saada oireita myöhemmin monista muistakin altisteista, kuten siivouskemikaaleista, hajusteista ja pesuaineista. Silloin pienikin altistus voi laukaista oireilun uudelleen."

Jokaisen lapsen oikeus on terve koulu.

Jotain pitäisi tehdä, jotta jokainen lapsi voisi viettää päivänsä homeettomassa koulussa, Hannele Rämö miettii.

Hän on lähettänyt lausuntoja ja käynyt puhumassa eduskunnan eri valiokunnissa lukemattomia kertoja. 

"Se ei ole juurikaan auttanut. Ovatko asiat todella niin, ettei lasten terveydestä välitetä? Että ajatellaan, ettei tulevaisuutta tarvitse ottaa vakavasti?"
 

 

 

Looke

Kertoo suomalaisesta slaaviverestä jotain. Ei yksinkertaisesti välitetä varsinkaan jos ei omalle kohdalle satu ongelmia.

Kyytipojaksi vielä 50v. jäljessä oleva lainsäädäntö joka ei huomioi lapsia ammattitautilakien osalta. Häpeällisen takapajuista korruptiosuomea finanssisektorin ohjaillessa lainsäätäjää rahatukuillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla