Saisiko lohta ja papuja syömällä siirrettyä vaihdevuosien alkamista myöhemmäksi?
Saisiko lohta ja papuja syömällä siirrettyä vaihdevuosien alkamista myöhemmäksi?

Voisiko kalaa ja papuja syömällä vaikuttaa vaihdevuosien aikatauluun, niin kuin uusi tutkimus väittää? Naistentautien erikoislääkäri vastaa.

Vaihdevuodet eivät ole elämänvaihe, jota nainen erityisesti odottaa omalle kohdalleen. Sen takia tarkkaavaista terveysuutisten seuraajaa ilahdutti tieto tuoreesta brittitutkimuksesta, jonka mukaan ruokavalio saattaisi vaikuttaa vaihdevuosien alkamisajankohtaan.

Uutispalvelu Duodecimin siteeraama tutkimus kertoo, että paljon rasvaista kalaa, papuja ja palkokasveja syövillä naisilla vaihdevuodet näyttävät alkavan hiukan keskimääräistä myöhemmin. Sen sijaan pastaa ja riisiä syövien naisten vaihdevuodet saattavat alkaa varhain.

Miten siis on, kuinka paljon ruokavaliolla voi vaikuttaa vaihdevuosien alkamiseen?

”Sen tiedän, että vaihdevuosien alkamiseen voi vaikuttaa, kun on tupakoimatta ja elää terveellisesti. Sen sijaan yksittäisten ruoka-aineiden vaikutuksia on vaikea osoittaa”, vastaa professori ja naistentautien erikoislääkäri Aila Tiitinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sama asia voi varhentaa tai myöhentää menopaussia – tai olla vaikuttamatta.

Ruokavaliotutkimuksia löytyy Tiitisen mukaan vaikka kuinka paljon. Ongelmana on, että ne antavat ristiriitaista tietoa. Sama asia voi varhentaa tai myöhentää menopaussia – tai olla vaikuttamatta.

”Tutkijat joutuvat aina valitsemaan ne muutamat asiat, joita he sillä kertaa mittaavat. Yhteen tutkimukseen ei pysty yhdistämään kaikkea, mitä naisen elämässä ja ruokavaliossa on sillä hetkellä, sinä vuonna tai viimeisten 30 vuoden aikana tapahtunut”, Tiitinen kertoo.

”Siksi yksittäisten ruokavalion osien tutkiminen on hankalaa. Tuloksiin voi vaikuttaa niin moni asia, että kaikkea on tutkimuksellisesti ottaen täysin mahdotonta ottaa huomioon.”

Aikatauluun ei voi vaikuttaa, vointiin voi

Toisin sanoen emme tänä päivänä tunne mitään ruokavaliota, lääkettä, lääkeainetta tai molekyyliä, jolla vaihdevuosia voitaisiin myöhentää. Sellaisia ei ole.

”Mutta vaihdevuosi-ikäisen naisen terveydelle tekee kyllä erittäin hyvää, jos hän noudattaa esimerkiksi kotoista Itämeren ruokavaliota”, Aila Tiitinen sanoo.

”Kun verisuonet pysyvät kunnossa, veri kiertää ja kroppakin voi paremmin.”

”Ihminen, joka syö terveellisesti, elää yleensä keskimäärin muutenkin terveellisemmin. Hän nukkuu hyvin, ei kuluta itseään, ei käytä päihteitä eikä viihdy ympäristössä, jossa tupakoidaan. Se kaikki kohentaa oloa.”

Vaihdevuosi-ikäisen naisen elämää helpottaa myös, jos hän harrastaa liikuntaa, joka ei rasita niveliä. Se on hyväksi luustolle ja tekee hyvää myös verisuonistolle.

”Kun verisuonet pysyvät kunnossa, veri kiertää ja kroppakin voi paremmin.”

Kun munasolut loppuvat, vaihdevuodet alkavat

Määrääkö vaihdevuosien alkamisajankohdan siis väistämättä perimä? Jos vaihdevuodet ovat oman suvun naisilla alkaneet ennen 50. ikävuotta, onko vain tyydyttävä siihen, että niin ne todennäköisesti alkavat myös minulla?

”Eihän mikään ole vain jotakin”, Aila Tiitinen vastaa.

”Pääsääntöisesti kyse on varmaan perimästä, mutta varsinaisesti vaihdevuosien alkamisajankohdan määrittää se, kuinka paljon tyttölapsella on munasoluja syntyessään.”

Noin tuhat munasolun alkua tuhoutuu solukuoleman kautta joka kuukausi.

Munasolu kuuluu soluihin, jotka eivät ainakaan tämänhetkisen tiedon mukaan uusiudu. Niiden määrä on maksimissaan sikiöaikana raskauden puolessavälissä. Sen jälkeen ne alkavat vääjäämättä vähentyä.

”Jos ajatellaan, että puolessavälissä raskautta tyttösikiöllä on 7 miljoonaa munasolua, niitä on jäljellä ehkä pari miljoonaa siinä vaiheessa, kun hän syntyy. Kun hän tulee murrosikään, munasoluja on vielä ehkä puoli miljoonaa.”

On arvioitu laskennallisesti, että noin tuhat munasolun alkua tuhoutuu solukuoleman kautta joka kuukausi, ja niiden lisäksi irtoaa yksi munasolu. Kun munasolut loppuvat, vaihdevuodet alkavat.

Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia

Kertaus: vaihdevuosien alkamisajankohtaan vaikuttaa se, kuinka paljon munasoluja on alun alkaen ollut.

Ihmisen elintavat, sairaudet ja ympäristö vaikuttavat puolestaan siihen, miten nopeasti munasoluja myöhempinä vuosina tuhoutuu.

”Emme tunne kaikkia tekijöitä, jotka solukuolemaan vaikuttavat, mutta ainakin yksi on betoninvarma: tupakointi aikaistaa menopaussia 1 – 2 vuotta”, Aila Tiitinen kertoo.

Perimä vaikuttaa siihen, paljonko tytöllä on munasoluja syntyessään.

Sama vaikutus on solunsalpaajilla ja sädehoidolla. Jos niitä annetaan syöpää hoidettaessa alavatsalle, ne tuhoavat munarakkulan alkuja ja varhentavat menopaussia hyvinkin paljon.

Merkittävin tekijä on kuitenkin perimä, sekä äidin että isän puolelta. Se vaikuttaa siihen, paljonko tytöllä on munasoluja syntyessään ja kuinka paljon niitä kuukausittain tuhoutuu.

”Mutta mitkä perimään liittyvät tekijät siinä toimivat, sitä ei tällä hetkellä kovin kaksisesti tunneta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla