Kun katusuola imeytyy kosteuden mukana kenkiin, se jättää jälkeensä valkoiset rannut.
Kun katusuola imeytyy kosteuden mukana kenkiin, se jättää jälkeensä valkoiset rannut.

Paras apu katusuolatahroihin on suojata kengät etukäteen niin hyvin, ettei kosteus pääse imeytymään nahkaan.

Kun loska valtaa kadut, nahkakenkiin imeytyy veden mukana katusuolaa. Suola pitää tiet sulina, mutta jättää nahkaan valkoiset rannut. Erityisen herkkiä suolalle ja kosteudelle ovat mokkanahkaiset kengät, koska mokkanahassa ei ole tiivistä pintakerrosta.

”Osa valkoisesta on mineraaleja ja suoloja, joita käytetään nahan parkitsemisessa. Kun kosteus imeytyy kenkään, se vetää nahan omat mineraalit ulos”, sanoo suutarimestari Ville Hasala.

”Suurin ongelma on se, että nahka turpoaa kastuneesta kohdasta. Suolatahrat saa puhdistettua, turvotusta ei. Suolan ja veden yhdistelmä saa kengän jämähtämään uuteen muotoon, josta se ei palaudu enää.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suolan ja kosteuden yhdistelmä voi myös muuttaa nahan väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mitä hienomman väriset kengät, sitä tärkeämpää kosteudelta suojaaminen on. Värikkäässä nahassa muutokset huomaa helposti ja niille on hankala tehdä mitään”, Hasala sanoo.

Etikkakikka voi tepsiä

Paras keino välttyä katusuolatahroilta on lankata ja suojata kenkiä säännöllisesti kosteudelta. Kun nahka on hyvin suojattu, vesi valuu pisarana pois sen pinnalta eikä suola pääse imeytymään nahkaan.

”Moni käyttää kosteussuojasuihketta kerran, kun kengät ovat uudet, ja unohtaa sen sitten. Suihketta pitäisi lisätä parin viikon välein tai suoraan ennen räntään ja loskaan menoa”, Ville Hasala sanoo.

Lankkia on hyvä lisätä kerran kuussa tai silloin, kun kengät kaipaavat lisää kiiltoa.

”Patterilla kengät kuivuvat liian nopeasti ja niistä tulee koppuraiset.”

Jos vahinko on jo tapahtunut, kenkien on hyvä antaa kuivaa ennen suolatahrojen putsausta, sillä märkiä kenkiä ei voi käsitellä suoja-aineilla. Enimmän kosteuden voi kuivata pyyhkeellä kengän pinnasta ja antaa kenkien sitten kuivaa huoneenlämmössä.

”Patterilla kengät kuivuvat liian nopeasti ja niistä tulee koppuraiset”, Hasala sanoo.

Kun kengät ovat kuivuneet, suolatahrat voi puhdistaa kenkäshampoolla tai kotikonstein vedellä ja etikalla. Etikkaseosta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan, sillä se voi vaikuttaa joidenkin kenkien väriin.

Näin puhdistat etikalla:

  1. Tee seos, jossa on kolmasosa etikkaa ja kaksi kolmasosaa vettä. Kostuta liinaa seoksessa ja pyyhi kengät sillä.
  2. Puhdista lopuksi kengän pinta etikasta nahkealla liinalla.
  3. Anna kenkien kuivaa ja levitä sitten lankki ja kosteussuoja. Kosteussuojan on hyvä imeytyä pari minuuttia ennen ulos menoa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla