Alkoholi on tavallinen ainesosa kosmetiikkatuotteissa, mutta vain osa alkoholiyhdisteistä kuivattaa ihoa. 

Monet kosmetiikkatuotteet sisältävät alkoholia. Alkoholilla tiedetään olevan kuivattava vaikutus, joten joku saattaa ihmetellä, miksi kosteuttavaan ihovoiteeseen lisätään kuivattavaa alkoholia.

Tuotepäällikkö Anna Yli-Fossi Yliopiston Apteekista kertoo, että toisin kuin yleisesti ajatellaan, kaikki kosmetiikan sisältämät alkoholiyhdisteet eivät kuivata ihoa.

"Alkoholiyhdisteistä vain etanoli kuivattaa ihoa. Etanoli mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa eli INCI-listassa nimellä Alcohol tai Alcohol Denat. Tällaiset ihonhoitotuotteet ovat yleensä kasvovesiä tai puhdistustuotteita, ja ne on yleensä tarkoitettu käytettäväksi rasvaiselle ja epäpuhtaalle ihotyypille."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli-Fossi kertoo, että etanolista huolimatta alkoholia sisältävän kauneudenhoitotuotteen ei ole tarkoitus jättää kasvoja kuivaksi ja kiristäväksi. Siksi niitä ei suositella kuivaihoisen käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käsivoiteen alkoholi kosteuttaa

Alkoholia ja erilaisia alkoholiyhdisteitä tarvitaan kosmetiikkatuotteissa esimerkiksi voiteen rakenteen muuttajana, säilöntäaineena tai hajusteena.

Alkoholin etu on, että sitä käytettäessä muita säilöntäaineita tarvitaan vähemmän.

"Varsinkin luonnonkosmetiikassa etanolia käytetään tuotteen säilöntäaineena. Silloin etu on, että muita säilöntäaineita tarvitaan vähemmän."

Jos näitä tuotteita käyttäessä huomaa, että iho kuivuu tai kihelmöi, alkoholia sisältävä tuote ei välttämättä sovi käyttäjälleen.

Yli-Fossi kertoo, että usein voidemaisissa tuotteissa alkoholiyhdisteen tarkoitus on sekoittaa tuotteen öljy ja vesi toisiinsa ja pitää tuote siten voidemaisessa muodossa.

"Nämä alkoholiyhdisteet eivät nimestään huolimatta siis kuivata vaan päinvastoin kosteuttavat ihoa. Esimerkiksi käsivoiteiden sisältämät tuotteet kuten Cetearyl alcohol ja Cetyl alcohol ovat juuri tällaisia alkoholiyhdisteitä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla