Jos kynsissä on pitkittäisiä uurteita, niitä voi hioa pois palkin muotoisella buffer-kynsiviilalla.
Jos kynsissä on pitkittäisiä uurteita, niitä voi hioa pois palkin muotoisella buffer-kynsiviilalla.

Kärsitkö uurteisista tai muuten epätasaisista kynsistä? Nämä niksit saattavat auttaa.

Kahvipöytäkeskusteluissa huomaa, että moni toivoisi saavansa kauniimmat kynnet. Kynsien rakenne aiheuttaa päänvaivaa: monille tuttu pulma ovat epätasaisuudet ja muutokset kynsissä. Osa niistä voi kertoa sairaudesta, mutta ei aina. Kynsissä olevat epätasaisuudet voivat olla myös perinnöllisiä.

Kuoppaiset kynnet saattavat olla varhainen merkki psoriasiksesta tai niveltulehduksesta.

Jos kyntesi ovat keskeltä kuopalla, saatat kärsiä niin sanotusta lusikkakynnestä. Lusikkakynsi on kynsimuutos, joka ei kerro sairaudesta, mutta sen syytä ei tunneta.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkittäiset uurteet kynsiin syntyvät iän myötä. Niitä tulee lähes jokaiselle, eivätkä ne ole merkki mistään sairaudesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pyykkilautakynsiksi kutsutaan pyykkilautamaisesti ilmeneviä, horisontaalisia kuoppia kynnessä. Nekin saattavat kertoa psoriasiksesta tai pitkäaikaisesta kynsivallin tulehduksesta.

Yleensä keskellä kynttä sijaitseva pitkä vako saattaa olla merkki kynsivallissa sijaitsevasta limarakkulasta. Rakkulan yleensä myös huomaa. Sen syntyminen saattaa olla yhteydessä nivelsairauksiin. Rakkula häviää itsestään, mutta jos se on kipeä, sitä kannattaa näyttää lääkärin vastaanotolla.

Mistä apua epätasaisiin kynsiin? 

Monipuolinen ruokavalio auttaa pitämään kynnet terveenä, mutta epätasaisuudet eivät aina liity vitamiinien puutoksiin. Lusikkakynsi saattaa kuitenkin olla seurausta anemiasta. Jos sinulla on lusikkakynnet, kokeile lisätä rautaa ruokavalioosi.

Psoriasiksen lisäksi pyykkilautakynnet saattavat olla syytä liian kovakouraisesta kynsinauhojen käsittelystä. Jos kärsit pyykkilautakynsistä, yksi keino on yrittää olla hellävaraisempi kynsinauhojen käsittelyssä. 

Pitkittäiset uurteet kynnessä voi varovasti hioa kynsistä palkin muotoisella buffer-kynsiviilalla. Hiomisessa kannattaa olla varovainen, ettei tule vahingoittaneeksi kynttä. 

Kaikkia kynsien epätasaisuuksia voi peittää ja tasoittaa käyttämällä niille tarkoitettua aluslakkaa, jolloin kynsistä tulee jälleen tasaisen näköiset. 

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi

Tohtori.fi

Terve.fi

Skincare.about.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla