”Peilistä katsoo nyt aivan uusi tyyppi! Punainen onkin aina ollut suosikkivärejäni”, Maria Ljungberg iloitsi muuttumisleikin jälkeen.
”Peilistä katsoo nyt aivan uusi tyyppi! Punainen onkin aina ollut suosikkivärejäni”, Maria Ljungberg iloitsi muuttumisleikin jälkeen.

Muuttumisleikkiin osallistunut Maria kertoi kyllästyneensä turvautumaan kiireessä huppareihin. Katso upea muodonmuutos!

Opintosihteeri ja perheenäiti Maria Ljungberg on arjessa usein niin kiireinen, että hänellä on tasan yksi vaatimus arkimeikilleen: sen pitää syntyä kahdessa minuutissa.

Laittautumisen lisäksi Marian pitäisi ehtiä aamuisin siivota keittiö, lastata pyykkikone ja huolehtia lapset kouluun. Siivoaminen jää aamuun, sillä illat kuluvat urheillessa lasten kanssa.

"En ole koskaan ollut kova laittautumaan, mutta perheen myötä ulkonäöstä pihistämiseen on tullut lisää tekosyitä."

"Oli peiliin katsomisen paikka."

Usein meikkaaminen jäi kokonaan. Viime keväänä, opinnäytetyönsä viimeistelyn lomassa Maria lopulta kyllästyi meikittä olemiseen ja leggingseissä ja huppareissa kulkemiseen.

"Oli peiliin katsomisen paikka. Tahtoisin oppia pukeutumaan ikäiselleni sopivalla tavalla ja löytää uusia värejä. Olen liian kiintynyt mukaviin huppareihin, valitsen aina jotain mustaa ja heitän huivin kaulaan."

Meikkitaiteilija Raili Hulkkonen muistutti Mariaa meikkaamisen perusasioista kuten puhdistamisesta. Pisamaisesta ja vaaleasta ihosta on jaksettava pitää huolta. Kaisa Virtasen pukeutumisneuvot toivat Marialle uutta pirteyttä. Punainen nahkatakki ja laukku olivat erityisen mieluiset valinnat.

"Olen iloinen, että opin lisää itsestäni huolehtimisesta. Haluaisin, että voisin vuosienkin päästä katsoa peiliin tyytyväisenä."

Näin saat hehkua iholle:

  1. Pintakuivan ihon hoito alkaa hyvästä puhdistuksesta. Marian kannattaa käyttää kosteuttavia naamioita ja pohjustaa kasvot voiteella, jossa on suojakerroin. Ohut meikkivoide tasoittaa ihon väriä riittävästi.
  2. Koska Maria on aikoinaan nyppinyt kulmakarvat kapeiksi, hän saa niihin lisää tuuheutta kulmavärillä.
  3. Savunsininen luomiväri korostaa vihreitä silmiä ja raikastaa ihon sävyä. Vaalea sävy saisi luomet näyttämään raskaammilta.

Ja näin vaihtelua hiuksiin:

  1. Taipuisille ja kuiville hiuksille tekee hyvää kosteuttava sampoo, joka jättää hiukset helposti muotoiltaviksi.
  2. Kevyttä muotoiluvoidetta ja -geeliä on helppo annostella haluamaansa kohtaan. Lyhyiden hiusten tyyli vaihtuu helposti, kun ne kampaa eteen- tai taaksepäin.
  3. Seuraavaksi Maria voisi kokeilla värjäyttää hiustensa etuosan vaaleammalla sävyllä. Se antaisi kasvoille kirkkautta ja valoa.

Katso vaihtokuvasta Marian muutos muuttumisleikissä!


 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2017.

Maria Ljungberg

37-vuotias ammattikorkeakoulun opintosihteeri asuu Alavetelissä. Perheeseen kuuluvat aviomies, 10-vuotias tyttö ja 7-vuotias poika, kolme koiraa, kaksi kissaa ja kaksi kania.

Joskus sen vaan tietää. Aina ei.
Joskus sen vaan tietää. Aina ei.

Hajuvesipullot saattavat kestää käytössä vuosia. Tuoksu ei kuitenkaan säily kunnossa ikuisesti.

Käsi ylös, kuinka monella on kaapissa yli kolme vuotta vanhoja hajuvesiä? Tuoksut eivät usein kulu nopeasti, koska niitä tulee suihkautettua niin vähän.

Monella on myös samanaikaisesti käytössä useita tuoksuja, jolloin yksikään hajuvesi ei ehdi kulua loppuun ennen parasta ennen -päiväystä.

Tuoksuissa on yleensä merkintä, kuinka kauan ne säilyvät hyvänä avaamisen jälkeen. Tavallisesti ne säilyvät käyttökelpoisina noin kaksi vuotta ensimmäisen suihkauksen jälkeen. Sen jälkeen ne alkavat pilaantua.

Päiväyksen lisäksi on myös muita keinoja selvittää, onko hajuvesi nähnyt jo parhaat päivänsä.

Onko tuoksu entistä miedompi? Sekin voi kertoa vanhenemisesta.

”Hajuveden vanhentumisen huomaa siitä, kun sen väri joko vaalenee tai tummuu. Myös itse tuoksu muuttuu erilaiseksi kuin millainen se on alun perin ollut”, kosmetologi Sara Pulkamo kertoo.

Joskus vanhentunut hajuvesi voi tuoksua selvästi pilaantuneelle, toisinaan vain alkuperäistä miedommalle.

Pidä poissa valosta ja kuumasta

Myös suurehkot pakkauskoot edistävät sitä, ettei tuoksuja ehdi käyttää parissa vuodessa. Hajuvedet on yleensä pakattu joko 30 tai 50 millilitran pulloihin. Lentokentältä voi saada sadan millilitran pakkauksia.

”Vaikka pullot ovat joskus valtaviakin, on hyvä muistaa, että hajuveden määrä niiden sisällä on usein paljon pienempi kuin itse pullon koko. Näyttävät pullot luovat brändiä”, Pulkamo sanoo.

Kylpyhuone on hajuvesille painajainen.

Miten tuoksuja sitten pitäisi säilyttää, jotta ne pysyisivät parhaiten kunnossa?

Hajuvedet eivät pidä kosteasta ja lämpimästä, joten ikävä kyllä, luontaisen tuntuinen säilytyspaikka eli kylpyhuone on niille painajainen. Ne ovat myös hyvin herkkiä valolle, joten tuoksuja ei kannata säilyttää auringonvalossa. Paras on kuiva, auringonvalolta ja lämmöltä suojaisa paikka.

Jos omistaa hajuveden, jota käyttää vain kerran pari vuodessa, kannattaa harkita sen säilyttämistä huoneenlämpöä kylmemmässä paikassa, jopa jääkaapissa. Pullo on kuitenkin pakattava muovipussiin, jotta sen vahva tuoksu ei leviä ruokiin eivätkä ruokien aromit puolestaan hajuveteen.

”Jääkaappisäilytyksessä käyttöikä voi helposti tuplaantua”, kosmetologi Sara Pulkamo vinkkaa.

Uskaltaako kirpputorilta ostaa huulipunan, jos se näyttää käyttämättömältä?
Uskaltaako kirpputorilta ostaa huulipunan, jos se näyttää käyttämättömältä?

Käytettyjen kosmetiikkatuotteiden ostaminen on aina riski. Silloin ei voi tietää tuotteiden parasta ennen -päiväystä tai sitä, miten niitä on säilytetty.

Kirpputoreilla myydään valtavat määrät erilaista kosmetiikkaa, jota myyjä on saattanut jo testailla. Kauppa käy, voihan näin säästää sievoisia summia. Mutta mitä kauneustuotteita kirpparilta uskaltaa ostaa ja mitä ei, ja minkälaisia riskejä käytetyn kosmetiikan ostaminen voi sisältää?

Kosmetologi Sara Pulkamo ei ostaisi kirpputorilta kasvoille laitettavia tuotteita, jotka ovat voidemaisia tai nestemäisiä. Siis ei huulipunaa, huulikiiltoa, ripsiväriä, eyelineriä, meikkivoidetta, silmänympärysvoidetta tai kasvovoidetta.

”Huuliin ja silmien ympärille laitettavia tuotetta ostettaessa ei voi koskaan tietää, onko sen käyttäjällä ollut esimerkiksi huuliherpes tai silmätulehdus. Ne voivat tarttua tuotteiden välityksellä”, Pulkamo sanoo.

Jo käytetty kasvorasva voi olla todellinen bakteeripesä, jos sen käyttäjä on ottanut sitä purkista likaisilla sormilla. Pilaantuneen rasvan käyttäminen saattaa aiheuttaa iho-ongelmia. Sama pätee vartalolle levitettäviin rasvoihin.

Entä tuoksut?

Käytetyn hajuveden ostaminen voi myös olla riski, sillä maailmalla myydään paljon feikkituoksuja. Varsinkin turistien suosimien lomakohteiden kojuissa näkee usein merkkihajuvesiä, jotka eivät ole aitoja.

”En ikinä uskaltaisi laittaa iholleni väärennettyä hajuvettä, sillä niiden sisältämät kemikaalit ovat arvoitus”, Pulkamo sanoo.

Koska kierrättäminen on päivän sana ja järkevää, olisiko kuitenkin joitakin tuotteita, joita uskaltaisi ostaa kirpparilta?

Kaikkein isoin ongelma käytettyä kosmetiikkaa ostettaessa on se, ettei tuotteista tiedä, milloin ne on avattu. Silloin voi vain arvailla, milloin niiden parasta ennen -päiväys on ollut tai tulossa.

Tuotteiden säilytysolosuhteista ei myöskään ole tietoa. Monet tuotteet, kuten esimerkiksi tuoksut, pilaantuvat helposti, kun niitä säilytetään kosteassa ja lämpimässä paikassa eli esimerkiksi kylpyhuoneessa tai suorassa auringonvalossa.

Mitä uskaltaa ostaa?

Koska kierrättäminen on päivän sana ja järkevää, olisiko kuitenkin joitakin tuotteita, joita uskaltaisi ostaa kirpparilta?

”Uskaltaisin ostaa puuterimaisia tuotteita, kuten luomivärejä. Niissä ei muhi niin paljon bakteereita. Lisäksi voisin uskaltaa ostaa ponnekaasupullossa olevaa hiuslakkaa, sillä tiiviin pullon ansiosta sinne ei varmastikaan olisi joutunut pöpöjä.”

Hän kehottaa kuitenkin olemaan tarkkana käytetyn kosmetiikan suhteen.

”Pääsääntö on, että kosmetiikka kannattaa aina ostaa uutena”, Pulkamo ohjeistaa.