Vaivaako ajopelko? Rattiin istumista jännitti toimittajammekin. Hän kysyi vinkit, miten pelosta pääsee.

Minulla on kolme syytä vältellä ajamista: Tunne, että olen liikenteen typerin kuski. Pelko, että aiheutan onnettomuuden. Kauhu, jonka syytä en osaa nimetä.

Moni muukin nainen pelkää ja on epävarma kuski.

On järkevää pelätä ajamista hieman. Kuskin alla on yli tonnin painoinen laite ja ympärillä vilkas liikenne. Mitä kauemmin on ollut ajamatta, sitä vaarallisempaa se on.

Pelosta voi päästä vain kohtaamalla sen. Se on kuitenkin hyvä tehdä vaiheittain. Suunnittele aikataulu, tavoitteet ja palkinnot. Työnnä kielteiset ajatukset sivuun vaikka väkisin.

Kannattaa karistaa myös se ajatus, että muut kuskit ajattelevat sinusta pahaa.

”Se on hirveän yleistä heillä, joita ajaminen jännittää”, kertoo ajo-opettaja Aki Aaltonen helsinkiläisestä Malmin Autokoulusta.

”Jokaisella on oikeus olla liikenteessä. Suurin osa kuskeista ei ole aggressiivisia. Jos he näkevät, että epäröit, he yleensä yrittävät auttaa ja antavat tilaa.”

”Usein oppilaita jännittää, että auto sammuuvaloihin. Silloin ajamme valoihin ja seisomme siinä tarkoituksella yhdet vihreät. Menikö takana olevan päivä pilalle kymmenen sekunnin takia? Tuskin.”

5 tapaa päästä ajopelosta

1. PYYDÄ APUA
Mene autokouluun tukiopetukseen tai pyydä kyytiin kokenut kuski, joka osaa myös rauhoitella eikä pilkkaa. Puhu pelostasi.

 2. SUUNNITTELE HYVÄ AJO
Ennen kuin lähdet ajamaan, käy läpi reitti ja hankalat kohdat. Tee mielikuvaharjoitteita, joissa ajat autoa ja vaikeatkin paikat menevät hyvin.

 3. OTA TILASI
Et ole toisten autoilijoiden riesa. Todennäköisesti he ajattelevat jotain ihan muuta kuin sinun epävarmuuttasi. Moni muukin pelkää.

 4. OTA AIKASI
Aja vauhtia, joka sinusta tuntuu turvalliselta. Älä silti matele. Jos taakse kertyy jonoa, päästä se ohi vaikka pysäkillä.

5. UNOHDA UHAT
Ole valpas, mutta lakkaa kuvittelemasta hirviä varjoihin. Älä kertaa mielessäsi mokiasi äläkä lue onnettomuusuutisia.

Kastanja

5 tapaa päästä autolla ajamisen pelosta

Lisäisin vielä yhden kohdan: hanki sopiva auto. Minulla nimittäin ajopelon poisti se, että sain hankittua automaattivaihteisen auton. Pelko juonsi juurensa siitä että autoni oli pari kertaa sammahtanut risteyksessä, kun sekoilin vaihteissa vasemmalle kääntyessä. Etenkin ylämäki ja vasemmalle kääntyminen olivat tilanteita, joissa menin paniikkiin. Jäi pelko, etten hallitse autoa ja jään nopealla tiellä keskelle risteystä muun liikenteen alle. Hommasin automaattivaihteisen auton ja johan alkoi...
Lue kommentti