Kukaan ei moiti sinua ilkeämmin kuin sinä itse. Kenen äänellä sisäinen kriitikko haukkuukaan?

”Laiska!”

Se on yleisin haukkumasana, jolla sisäinen äänemme meitä kutsuu. Näin on ainakin Kodin Kuvalehden tekemän nettikyselyn mukaan.

Useimpien vastaajien mukaan haukut liittyvät siivoamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Jos saan siivottua, se vaikenee. Jos en saa aikaiseksi mitään, niin kyllä se siellä välillä huutelee, mutta lempeämpi ääni pistää vastaan ja sanoo: Ehtiihän sitä huomennakin siivota, tai ensi viikolla”, kertoo yksi vastaajista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rohkeimmat uskaltavat väittää äänelle vastaan:

”Sanon, että ihan sama. Niin olenkin välillä laiska ja sotkuinen, eikä kroppa ole niin timmi kuin voisi. Olen silti tosi ihana ja tärkeä, hyvä ihminen. Teen paljon juttuja hyvin, joten voin olla myös jossain huono välillä.”

Lähes yhtä usein pään sisäinen kriitikko ilmoittaa, että olet läski. Muitakin rumia nimityksiä se käyttää: bläsä, plösö, makkara.

Yleensä haukku pelkästään masentaa, mutta ainakin yhden vastaajan se saa liikkeelle:

”Käyn joka ilta jumpassa enkä syö työpaikan ruokalassa, vaan teen itse salaatin. Olen ahkera töissä ja teen pitkää päivää. Sillä tavalla saan kriitikon vaikenemaan.”

Kuka onkaan äänessä?

Enimmäkseen pään sisällä kaikuu oma ylikriittinen ääni. Kukapa olisikaan ihmiselle ankarampi kuin hän itse?

Moni myös uskoo, että itsensä ruoskiminen kasvattaa motivaatiota. Usein vain käy päinvastoin. Esimerkiksi painonhallintaryhmissä huonoimpia tuloksia saavat ne, jotka ovat ankarimpia itselleen.

Monen sisäinen kriitikko puhuu äidin tai isän äänellä. Joskus pään sisällä naputtavat molemmat, eivätkä välttämättä yksimielisinä.

”Toinen käskee laihduttamaan ja toinen kieltää liikkumasta, koska se on vouhotusta”, ihmettelee eräs vastaajista.

Äänessä saattavat olla kouluvuosien opettajat, entiset ja nykyiset puolisot, sisko tai anoppi. Tai sitten ”ystävät”:

”Et osaa mitään etkä tule oppimaankaan. Et ole minkään arvoinen, urvelo, laiska paska. Parinkymmenen vuoden takaiset ’koulukaverit’ siellä vissiin huutelevat. Onneksi on koirat, joille kelpaan.”

Lue myös

8 keinoa, joilla (ehkä) vaiennat syyllistäjän

6 keinoa, joilla selviät energiasyöpöstä

Näin pidät puolesi nujertamatta muita

Sisältö jatkuu mainoksen alla