Jos avaisit suusi, yllättyisikö ympäristösi? Kouluttaja Sari Paavilainen listasi kuusi lausetta, joiden sanominen on monelle vaikeaa. Mikä seuraavista on sinulle hankalin? 

1. En ymmärrä, mitä odotat minulta

Elätkö ajatustenlukijan elämää? Tulkitsetko äänenpainoista, sanavalinnoista ja katseen suunnasta, mitä toinen tarkoittaa?

Ystävän kanssa se saattaa toisinaan onnistua, mutta yleensä luulottelu aiheuttaa vain väärinkäsityksiä.

Kysy mieluummin suoraan, mitä toinen tarkoittaa. Kysyminen edellyttää, että pysähtyy myös kuuntelemaan toisen vastausta. Silloin aukeaa mahdollisuus ymmärtämiselle, vuorovaikutukselle ja luottamukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tarvitsen apua

On helppo jäädä jumiin ajatukseen, että sekä työssä että perhe-elämässä pitää pärjätä yksin. Toisen aikaa kunnioitetaan, eikä muita haluta vaivata turhaan. Jokainen tarvitsee kuitenkin tukea, lepoa, yhteistyötä ja kumppanuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uskalla pyytää apua, sillä muiden on vaikea nähdä, missä juuri sinä tarvitset sitä.

Olet todennäköisesti huomannut, kuinka mukavalta tuntuu auttaa muita. Toisista tuntuu samalta. Suurin osa ihmisistä auttaa mielellään.

3. Kiitos, hoidan tämän itse

Jos tällä kertaa kieltäydyn avusta, ehkä sitä ei tarjota toiste? Jos muut loukkaantuvat? Toisinaan on vaikea sanoa, että ei halua apua. Jos myöntyy liikaa, turhautuminen voi purskahtaa lopulta kiukkuna ulos.

Kun pystyt hyväksymään sen, että ansaitset itsenäisyyttä, kunnioitusta ja yksityisyyttä, oman rajan asettaminen on helpompaa.

Parhaassa tapauksessa saat ujutettua kieltäytymiseen myös kiitoksen. Toinen todennäköisesti yrittää vain auttaa omalla tavallaan, vaikka se ei omiin tarpeisiin nyt vastaakaan.

4. Olet minulle tosi tärkeä

Epämiellyttävien tunteiden kertominen on vaikeaa, mutta joskus on yhtä vaikeaa kertoa lämpimistä tunteista. Olo tuntuu vaivaantuneelta ja haavoittuvaiselta. Entä, jos toinen ei vastaakaan tunteisiin, alkaa kuvitella liikoja tai ymmärtää väärin?

Omaa mukavuusaluetta voi hiljalleen kasvattaa, myös myönteisten tunteiden ilmaisemisessa. Aloita sanomalla esimerkiksi "olipa kanssasi mukavaa". Vähitellen opit puhumaan myönteisistä tunteistasi useamminkin.

5. Tämä ei ole mielestäni reilua

Jos joku kohtelee sinua epäkunnioittavasti tai väkivaltaisesti, rikkoo käyttäytymisellään yhdessä sovittuja sääntöjä tai vaarantaa oman tai toisten turvallisuuden, asiasta pitää huomauttaa.

Se saattaa pelottaa. Entä jos minua pidetään valittajana, nipottajana tai kukkahattutätinä? Reiluuden ja kunnioituksen tarpeen voi kuitenkin ilmaista selkeästi ja toista kuunnellen. Silloin huomautuksesi ja sen syy ymmärretään paremmin.

6. Minua nolottaa ihan kauheasti, että…

Kaikkia hävettää ja nolottaa joskus ja jokainen mokaa kotona ja töissä. Silti asiasta on vaikea puhua. Miksi? Koska häpeä viihtyy piilossa, salaisuuksissa ja varjoissa.

Mitä enemmän häpeästä puhuu, sitä helpompi sitä on sietää. Sanoiksi puettu nolo tilanne menettää usein merkityksensä ja saattaa jaettuna osoittautua jopa koomiseksi, ei kauheaksi.

Kouluttaja ja valmentaja Sari Paavilainen on erikoistunut vanhempien valmentamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla