Nauti ihanasta sadepäivästä neljän seinän sisällä! Kodista voi tehdä mahtavan retkikohteen, hoitolaitoksen ja lepopaikan. Valitse näistä sopivinta puuhaa.

1. Järjestä omat filmifestarit

Hyvään tv-sarjaan tai elokuvaan uppoutuminen on ihanaa ajanvietettä, kun ei ole kiire mihinkään ja kaipaa kunnon lepoa. Valitse suosikkisi suoratoistopalvelusta, omasta videohyllystä tai etukäteen kirjastosta. Järjestä katsomoon mukavat oltavat: pehmeitä tyynyjä ja peittoja, jaloille rahit ja syötäväksi pientä tarjoilua, kuten kinkku-pekonipiirakkaa ja smoothiet.

2. Pulahda vaahtokylpyyn

Tee itse lempisaippuasi tuoksuinen kylpy. Sekoita puolikkaaseen kupilliseen käsisaippuaa teelusikallinen sokeria tai hunajaa ja munanvalkuainen. Kaada sekoitus juoksevan veden alle, kun valutat vettä ammeeseen. Valkuaisen ansiosta vaahto säilyy pidempään ja hunaja kosteuttaa ihoa.

3. Pidä sisällä piknik

Keräile kasaan kaikki se, mitä ottaisit mukaan ulkona vietettävälle piknikille (ehkä ulkovaatteita lukuun ottamatta). Viritä kaikki viltille olohuoneen lattialle ja avaa vielä ovi tai ikkuna, jotta sisään tulee raikas tuulenhenkäys. Piknikin ohessa voi pelata korttia tai lautapeliä.

4. Leivo suklaaherkkuja

Tai mitä vain herkkuja, joita olet jo pitkään himoinnut. Tästä löydät kauraisten suklaakeksien reseptin ja suussa sulavan minttusuklaakakun ohjeen.

5. Kokoa perinnereseptien kirja

Hanki nätti pieni kirjanen tai vihko, leikkaa kuvia lehdistä ja valitse valokuvia perheestä ja suvusta. Liimaa niitä kirjaseen, jonne kirjoitat omat ja suvussa kulkeneet perinnereseptit, ehkä myös niihin liittyviä muistoja. Löydät ohjeet itse paremmin jatkossa tai voit antaa kirjan lahjaksi lapsille.

6. Käynnistä yhden sanan ketju

Perheenjäsentesi iästä riippuen voitte luoda sadun, joka noudattaa erilaisia sääntöjä. Aloita satu sanomalla "Olipa kerran". Yhdessä versiossa jokaisella on lupa lisätä vain sana, toisessa saa lisätä lauseen. Jos mukana on nuoria, valitkaa tarinalle lajityyppi, kuten kauhutarina.

Aikuisten kesken tai omaksi huviksi voi luoda sadun sijasta runon, jossa jokaisella on rivi käytettävissään. Rivit voi valita vaikkapa Kodin Kuvalehdestä.

7. Anna hoitoaineen vaikuttaa.

Kerrankin on aikaa hoitaa hiuksia kunnolla, joten pese ne vaikka päivällä ja anna hoitoaineen olla päässä pitkään ja hartaasti. Jotkut käyttävät tehohoitona majoneesia! Ihan totta. Se voi olla päässä varttitunnin ennen huuhtelua.

8. Järjestä lapsille aarteenetsintää.

Kirjoita johtolankoja, piilota uusia ja keksi pieniä tehtäviä. Viimeisellä rastilla odottaa aarre, joka voi olla vaikka lupaus hampurilaisista tai kasa kolikoita.

Inspiraationa: realsimple.com

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.