Sujuuko seksi rutiinilla tai ei ollenkaan? Viisi seksiterapeuttia kertoo parhaat vinkkinsä. 

Pitkissä parisuhteissa seksistä tulee helposti rutiinia tai se loppuu kokonaan. Pariskunnat turvautuvat ammattilaisen apuun yleensä vasta viimeisenä vaihtoehtona. Sinun ei tarvitse odottaa: tässä viiden seksiterapeutin parhaat ohjeet.

1. Mitä läheisempi suhde, sitä parempaa seksiä

”Joudun usein muistuttamaan pareille, että mitä parempi henkinen yhteys heillä on, sitä helpommaksi seksi muuttuu. Pariskunnat unohtavat usein ajan kuluessa sen, miten tärkeää läheisyys on myös makuuhuoneen ulkopuolella.” – Psykologi ja psykoanalyytikko Jason Greenberg

2. Keskity itseesi

”Seksiä pitäisi ajatella asiana, jota tekee itselleen. Naisilla on joskus taipumus pitää seksiä velvollisuutena, jossa huolehditaan miehen tarpeista. Seksi on kuitenkin tärkeää naisen oman fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin vuoksi. Mieti, mistä itse eniten nautit, ja ota asia puheeksi kumppanisi kanssa. Tee seksistä palkitseva kokemus itsellesi.” – Parisuhde-ekspertti ja kirjailija Jane Green

3. Älä käytä S-sanaa

”Tarkoitan suorituskykyä. Monet miehet tuntevat painetta siitä, että heidän on suoriuduttava seksistä täydellisesti. Se on rajoittavaa. Olen kieltänyt suorituskyky-sanan asiakkailtani. Se vähentää ahdistusta makuuhuoneessa ja tekee odotuksista realistisempia.” – Sertifioitu seksiterapeutti, psykologian tohtori ja kirjailija Ginger Bercaw

4. Kirjoita seksi kalenteriin

”Ei ehkä ole romanttista sopia seksin harrastamisesta etukäteen, mutta joskus se on hyödyllistä. Jos viime kerrasta on kulunut kauan, seksi on oikeasti kirjoitettava kalenteriin. Usein molemmat ajattelevat seksiä ja päivät kuluvat, mutta kumpikaan ei tee aloitetta. Kun seksin ottaa avoimesti puheeksi, ahdistus vähenee eikä kumpikaan tunne itseään torjutuksi. Merkitkää siis seksille aika kalenteriin, kunnes siitä tulee luonnollisempaa.” – Seksiterapeutti ja psykologian tohtori Karen Stewart

5. Ole joustava

”Joustavilla pariskunnilla on hyvä seksielämä. Heillä on avoin mieli ja he voivat muuttaa tapojaan seksikerrasta toiseen. Siihen haluan rohkaista kaikkia pareja. Jättäkää tilaa sille, että jokainen yhteinen hetkenne voi olla erilainen. Se vähentää paineita.” – Sertifioitu seksiterapeutti, psykologian tohtori ja kirjailija Bill Bercaw

Lähde: womenshealth.com

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.