
Jos luulit, että hyvä itsetunto tarkoittaa rajatonta itsevarmuutta, luulit väärin. Psykologi Tuija Matikka muistuttaa, että itsetunto tarkoittaa kykyä tulkita oman mielen liikkeitä.
Mikä on lempivärisi? Lempiruokasi? Lempiaineesi? Kivoin poika luokallasi? Suurin haaveesi?
Lapsena kysymykset tuntuivat helpoilta. Niin tiuhaan niitä tentattiin koulukaverien ystäväkirjoissa.
Osaisitko vastata kysymyksiin nyt? Jos osaat, onnittelut. Sinulla on yksi itsetunnon tunnuspiirteistä.
Hyvä itsetunto tarkoittaa, että osaat tulkita mielesi liikahduksia. Kun astut vaatekauppaan, tiedät heti, mitä mekoista himoitset. Saatat toki miettiä, mitä mieltä äitisi olisi, mutta et anna sen horjuttaa päätöstäsi.
Ujolla on hyvä itsetunto, jos hän tuntee vahvuutensa ja heikkoutensa ja sietää ne.
Ihmissuhteissa itsetuntosi suojelee sinua, sillä tunnistat, millaisten tyyppien seura tekee sinulle hyvää. Töissä se estää sinua väsähtämästä, sillä huolehdit rajoistasi.
Toisin kuin usein kuvitellaan, räväkkyyteen itsetunto ei liity mitenkään. Päinvastoin.
”Ihmiset, joilla on erityisen huono itsetunto, ovat usein erityisen ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia”, psykologi Tuija Matikka sanoo.
”He eivät keskity tekemiseensä vaan sen tarkkailemiseen, millaisia reaktioita heidän tekemisensä muissa herättää.”
Jos muut ovat luonnehtineet itsetuntoasi heikoksi, koska olet niin hiljainen, voit huokaista helpotuksesta: todennäköisesti itsetunnossasi ei ole mitään vikaa. Saatat olla temperamentiltasi ujo, mutta tunnet ujon mielesi solmut ja sopukat. Tiedät vahvuutesi ja heikkoutesi, ja siedät molemmat. Juuri sitä kutsutaan itsetunnoksi.
”Esimerkiksi tieteelliset läpimurrot vaativat yleensä poikkeuksellisen hyvää itsetuntoa – eivät sosiaalisuutta. Edelläkävijöillä on kyky vastustaa yleistä mielipidettä.”
Laumaeläin tahtoo turvaan
Itsetunnon kehittymiseen ei riitä asenne, vaan se vaatii myös tekoja. Jos et osaa uida, mutta haluat hypätä järveen, unelman toteuttamiseen on vain yksi vaihtoehto: harjoittelu. Ei auta, vaikka kuinka tsemppaisit itseäsi. Jos valitset harjoittelun sijasta pelkän myönteisen asenteen, hukut.
Treenaamisen lisäksi tarvitset turvallisuuden tunnetta. Ilman sitä itsetuntoa on mahdoton rakentaa. Jokainen meistä on laumaeläin ja riippuvainen muiden hyväksynnästä.
Aivorunkomme muistuttaa matelijoiden aivorunkoa. Kun lisko pelkää, se jähmettyy. Samalla tavalla pelko lamaannuttaa ihmisen.
”Jos ihminen on hädissään, hän ei pysty edes kuulemaan, mitä hänelle sanotaan”, Tuija Matikka sanoo.
”Vasta silloin, kun olemme turvassa, pystymme käyttämään järkeämme.”
Jotta olisit turvassa, tarvitset rajat. Ne sinun pitää vetää itse.
Onnekkaimmat saavat perusturvallisuuden lahjaksi vanhemmiltaan. Jos et kuulu heihin, ei hätää: turvallisuudentunteen voi hankkia aikuisenakin.
Aloita kuulostelemalla, millaiset ajatusvirheet mielessäsi toistuvat. Mistä on tullut tunne siitä, että sinun pitää elää varuillasi?
Muista, että kyse on vain ajatuksesta. Tärkeintä on, ettet anna latistavan ajatuksen estää sinua tekemästä sitä, mitä pidät tärkeänä.
Jotta olisit turvassa, tarvitset rajat. Ne sinun pitää vetää itse. Varaudu siihen, että osa läheisistäsi hämmentyy, kun puolustat itseäsi.
Jos hatara itsetuntosi ajaa sinut toistuvasti kehnoihin ihmissuhteisiin, tee harjoitus: Mieti ihmistä, jonka seurassa viihdyt. Miltä sinusta tuntuu, kun olet hänen kanssaan? Miten käyttäydyt? Mieti sitten ahdistavaa suhdettasi. Miten tunteesi eroavat?
Kaikki käy vai pelkkää pistaasia?
Heikko itsetunto voi ilmetä vastakkaisilla tavoilla: Miellyttäjä ei pysty päättämään, mistä jätskimausta tykkää. Määräilijä taas takertuu jyrkkiin mielipiteisiinsä eikä suostu syömään kuin pistaasijäätelöä.
”Kun itsetuntosi on vahva, osaat joustaa. Tarpeesi tuomita muita katoaa. Pystyt näkemään samassa ihmisessä kaikki sävyt: sekä hyvän että pahan.”
Moni paikkailee itsetuntoaan suorittamalla. Vääntää väitöskirjan ja ihmettelee, kun ei vieläkään kelpaa itselleen. Mistä terveen kunnianhimon ja sairaan suorittamisen sitten erottaa?
”Intohimosta. Jos on palavan kiinnostunut hyönteisten takajalan toimintamekanismin tutkimisesta eikä piittaa muiden virnuilusta, on oikealla tiellä”, Matikka sanoo.
Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2014.
Armahda hiukan itseäsi
Kun elämässäsi on meneillään erityisen vaikea vaihe, kohtele itseäsi erityisen lempeästi.
Suhtaudu kärsivällisesti niihinkin luonteesi piirteisiin, joista et pidä.
Kun teet virheen, yritä tuntea itseäsi kohtaan myötätuntoa. Keskity pitämään itsestäsi huolta.
Lähde: Suomen Mielenterveysseura
Jutusta tulee tunne, että ulospäinsuuntautuminen, vilkkaus ja sosiaalinen aktiivisuus, olisi huonon itsetunnon merkki, ei ole. Kyllä hyvään itsetuntoon kuuluu, kyky aistia ympäristöä ja siinä liikkuvia virtoja, eikä vain oman tahdon hiljainen ja uppiniskainen jyrääminen. Joustoa ja lempeyttä suomalaiset tarvitsevat lisää, eikä omahyväistä jurottamista.
Hei nimimerkki Vahva itsetunto sosiaalisuutta: totta, hyvän itsetunnon merkki on sekin, että pystyy aistimaan toisten ihmisten tunteita ja reagoimaan niihin mielekkäästi.