Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow muistuttaa, että erossa ei ole vain kahta osapuolta. Kun toimit näin, lapsesi kärsivät erosta vähemmän.

1. Älä pakota lasta valitsemaan. Lapsen ei pidä joutua valitsemaan millään tavalla sinun ja toisen vanhemman välillä.

2. Älä arvostele lasta sanoilla ”olet kuin isäsi” tai ”olet kuin äitisi”. Entäs sitten, jos onkin? Lapsi haluaa nähdä molemmat vanhempansa hyvinä.

3. Älä jätä lapsen mieleen päällimmäiseksi kuvaa rikkoutuneesta perheestä. Kerro sen sijaan hänen vanhempiensa rakkaustarina. Kerro, miten tapasitte, mitä asioita arvostit ex-puolisossasi, mihin ihastuit. Lapsi tarvitsee kokemuksen, että hänen toinenkin vanhempansa on arvokas. Kääntäen: jos haluat lapsellesi erityisen huonon itsetunnon, mollaa hänelle ex-puolisoasi oikein olan takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Älä syytä erosta vain toista osapuolta. Kaikissa eroissa on takana kahden ihmisen vuorovaikutus. Vaikka toinen olisi muuttanut pois, tavannut uuden, vaihtanut sinut nuorempaan, älä syytä häntä. Peruste tähän on sama kuin edellä: lapsella on tarve nähdä molemmat vanhempansa arvokkaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Älä jätä eroasi käsittelemättä. Muuten surusi ja vihasi puskevat väkisin läpi lapsen niskaan. Vasta erotyön tehtyäsi pystyt tukemaan lastasi.

6. Älä unohda anteeksipyyntöä. Aikuinenkin tekee virheitä, mutta aikuisen pitää myös osata pyytää anteeksi ja avata tapahtunutta lapselle: Anteeksi, kun sätin isääsi, mutta olin niin surullinen erosta ja ikävöin entisiä aikoja. Virhe ei ehkä ole sillä pois pyyhitty, mutta ainakin se avaa mahdollisuuden keskustella lapsen kanssa.

7. Älä kiellä lapsen vihaa. Lapsella on oikeus olla vihainen vanhempiensa erosta. Hän olisi toivonut, että vanhemmat eivät olisi sössineet suhdettaan. Jotta jaksaisit ottaa vihan vastaan ja toimia lapselle turvapeittona, sinun pitää käsitellä omat tunteesi erosta omalla tahollasi ja ajoissa.

8. Älä kuvittele, että lapsi on joskus käsitellyt eron valmiiksi. Ero ei ole ohi, kun tapaamiset on sovittu. Lapsi puntaroi teidän parisuhdettanne ja teitä vanhempina yhä uudestaan elämänsä taitekohdissa. Anna hänen palata asiaan ja kysyä nekin kysymykset, jotka sinusta tuntuvat pahalta. Hänellä on siihen oikeus.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla