Sydämen särkyminen tuntuu fyysisenä kipuna
Unettomuutta, särkyjä, flunssakierre. Voisivatko ne johtua sydänsuruista?

Sydänsuru sattuu ihan oikeasti, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut lääkäri Emilia Vuorisalmi.

Jos luulit, että sydämen särkyminen on vain kuvakieltä, olit väärässä. Lääketieteessä tunnetaan särkyneen sydämen oireyhtymä: äkillinen rakkauden menetys aiheuttaa stressihormonien purkautumisen, joka ilmenee sydämen häiriötilana ja sydänkipuina.

Hormoneista kyse on myös rakastumisessa: rakastaessa ihmisen aivoissa vapautuu suuri määrä mielihyvähormoneja kuten dopamiinia, noradrenaliinia ja endorfiineja. Kun tätä onnellisuuscocktailia ei enää ole saatavilla, menetys tuntuu koko kehossa.

”Tutkimusten mukaan tunnekipu ja fyysinen kipu ovat hyvin samankaltaisia tuntemuksia ja molemmat aistitaan aivojen samassa osassa tuntoaivokuorella”, lääkäri Emilia Vuorisalmi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuorisalmi perehtyi Sekaisin Lovesta – Rakkauden käsikirja -tietokirjaansa varten evoluutiobiologisiin, neurofysiologisiin ja kulttuuriantropologisiin rakkaustutkimuksiin. Käytännön kokemusta hän on hankkinut paitsi omassa elämässään myös työskentelmällä yleislääkärinä ja tekemällä yöpäivystyksiä pientraumapoliklinikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydänsuru näyttää aivokuvissa lähes samanlaiselta kuin fyysinen kipu.

Vuorisalmi sanoo, että jätetyksi tulemisen aiheuttama henkinen kipu näyttää aivokuvissa lähes samanlaiselta kuin fyysinen kipu.

Stressihormonien erityksen lisääntyminen voi aiheuttaa lisäksi esimerkiksi unettomuutta, ruuansulatushäiriöitä ja levottomuutta. Immuunipuolustus heikkenee ja flunssakierre uhkaa.

Onneksi sydänsurulla on hyvä tarkoitus.

Parhaimmillaan sydänsurun aiheuttama kipu ohjaa tekemään valintoja ja etsimään asioita, jotka tekevät onnelliseksi. Opimme ymmärtämään itseämme ja muita, Vuorisalmi sanoo.

”Tasapainoiseen suhteeseen on usein paremmat lähtökohdat, kun surutyö on tehty.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla