Tavaraa on liikaa ja nurkat pursuavat, koska aivosi ja alitajuntasi huijaavat sinua.

Kotimme on täynnä tavaraa, jolla kuvittelen tekeväni joskus jotakin. Enkä ole tavaroineni yksin – meitä liian tavaran keskellä eläviä on liian monta.

Ammattijärjestäjä Anne Te Velde-Luoma tulee apuun. Hän sanoo, että vika ei oikeastaan ole meidän. Minkäs me metsästäjä–keräilijän geeneillemme voimme!

Pohjimmiltaan tavaranpaljous voi olla merkki hyvistä asioista tai ainakin hyvistä aikomuksista. Kun ostamme tv-shopista vatsalihaslaitteen ja kaupasta taas uuden keittiökoneen, tunnemme olevamme matkalla tiukkakroppaiseksi, päivällisiä kokkaavaksi naiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Alitajuntamme luo tavaroille monimutkaisia merkityksiä ja tavaroista tulee itseään suurempia symboleja. Tavaran säästäminen voi esimerkiksi olla tapa osoittaa kunnioitusta ja myötätuntoa isovanhemmille, jotka elivät niukoissa oloissa", Anne te Velde-Luoma selittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivot ahnehtivat tavaraa

Vaikka tavarat kotinurkissa ärsyttävät, järjen ääntä on vaikea kuunnella, sillä aivomme ovat mukana ahnehtimassa lisää tavaraa. Aivot eivät osaa ohjata meitä näissä yltäkylläisissä oloissa vaan palkitsevat yhä endorfiinilla eli hyvällä ololla, kun saamme itsellemme jotakin uutta.

"Mielihyvä uudesta tavarasta katoaa kuitenkin keskimäärin kuudessa viikossa. Siksi aivot höynäyttävät meitä haluamaan taas lisää", Anne te Velde-Luoma sanoo.

Tavarapaljouden tiedostaminen on ensimmäisen askel kaaoksen kukistamisessa. Kuulostaako jokin näistä keräilijätyypeistä tutulta?

  1. Täydellisyyden tavoittelija: Täydellinen kaaoksen selättävä arkistointitapa on melkein valmis ihan kohta tai ehkä joskus.

  2. Taivaanrannanmaalari: Pää surisee ideoita ja koti pullistelee tavaroita ja kohta tulee taas uusia ideoita ja tavaroita.

  3. Esteetikko: Koti täynnä kauniita ja erikoisia tavaroita, matkoilta tuotuja ja kirppareilta löytyneitä aarteita.

  4. Tuunaaja: Kuulalaakerit kannattaa säästää pannunaluseksi ja vanhasta tietokoneesta voi saada varaosia uuteen.

  5. Hamstraaja: Kaksi yhden hinnalla ja kun halvalla saa niin kannattaa!

  6. Suorittaja: Jonkunhan ne mapit ja mehumaijat on säästettävä vaikka muidenkin puolesta.

  7. Maailmanparantaja: Käytettyjä kirjekuoria voi käyttää piirustuspaperina ja kynttilänpätkät säästää sulattamista varten.

  8. Pröystäilijä: Rahalla saa uuden, jos entinen esine ei sattuisi kasoista löytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla