Puhelin taas hukassa ja unohdit, mitä sinun piti kysyä siskolta kun tapaatte. Jos tunnet itsesi tavallista unohtelevammaksi, mieti, kuuluvatko nämä viisi asiaa arkeesi. Ne nimittäin heikentävät työmuistiasi.

1. Syöt myöhään illalla

Jos syöt vatsan täyteen juuri ennen nukkumaanmenoa, haittaat aivojesi toimintaa: syöminen yleensä nukkumiseen varattuna aikana rasittaa oppimista ja muistia säätelevää hippokampusta eli aivotursoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan se vaikuttaa muistiin.

Asia selvisi tutkimuksessa, jossa hiiriä syötettiin aikana, jolloin ne yleensä nukkuivat. Väärään aikaan ruokailleet hiiret eivät selvinneet muistitesteistä läheskään yhtä hyvin kuin verrokkiryhmänsä.

Myöhään syöminen heikentää myös unen laatua ja kestoa. Se taas on erittäin vahingollista muistojen muodostumiselle aivoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Olet jatkuvasti vähän stressaantunut

Stressi ei ole hyväksi terveydelle eikä muistille. Iowan yliopistossa tehdyssä kokeessa havaittiin, että stressihormoni kortisoli aiheuttaa katkoksia lähimuistissa. Vaikutus kuitenkin riippuu stressin laadusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Auto-onnettomuuden kaltaiset hyvin stressaavat ja ahdistavat tilanteet lisäävät aivojen oppimiskykyä. Silloin tieto sijoittuu aivojen siihen osaan, joka varastoi hengissäpysymiseen liittyviä tietoja.

Vähäinen mutta krooninen stressi (kuten ruuhkainen työmatka) taas nakertaa aivojen kykyä varastoida tietoa. Kannattaa siis opetella vähentämään kevyttäkin stressiä esimerkiksi meditoimalla tai hengitysharjoituksilla.

3. Syöt paljon tofua

Tofua pidetään yleisesti terveysruokana, mutta Loughborough’n ja Oxfordin yliopistojen tutkijat ovat osoittaneet, että ylenpalttinen tofun syönti saattaa sekä heikentää muistia että kasvattaa muistisairauksien riskiä. Ainakin keski-iän ylittäneiden kannattaa välttää jokapäiväistä tofuannosta.

Tempehin eli soijapavuista fermentoimalla valmistetun ruuan syönti taas näyttäisi parantavan muistia.

”Temepehin hyödyt saattavat johtua sen korkeista folaattiarvoista”, sanoo professori Eef Hogervorst.

4. Olet sinkku

Paitsi että parisuhteessa olevat ihmiset ovat terveempiä kuin sinkut, he myös muistavat asioita paremmin. Örebron yliopiston tutkijat havaitsivat, että avo- tai avioliitossa elävät suoriutuivat muistitesteistä merkittävästi paremmin kuin ikisinkut, eronneet tai lesket. Sinkkuuden syyllä ei siis ole merkitystä muistituloksille.

Vanhemmiten parittomien ihmisten kyky muistaa myös omaan historiaan liittyviä aikoja, paikkoja tai tunteita rapistui nopeammin kuin parillisten. Puolisollasi ei siis enää ole hyvää tekosyytä unohtaa ostaa vessapaperia.

5. Rakastat sokeria

Paljon sokeria sisältävä ruokavalio voi huonontaa muistia, osoittaa UCLA-yliopistossa tehty tutkimus. Tuoreet marjat ja satunnainen pala tummaa suklaata ovat parempi lääke makeanhimoon kuin lakutoukat tai kampaviineri.

”Jos et pysty vastustamaan toffeejäätelöä, lisää ruokavalioosi omega3-rasvahappoja sisältäviä ainesosia kuten lohta, saksanpähkinöitä tai pellavansiemeniä. Ne voivat estää vahinkoa”, sanoo neurokirurgian professori Fernando Gomez-Pinilla.

”Hyvien rasvojen syönti suojaa aivoja fruktoosin haitoilta. Se on vähän kuin laittaisi rahaa pankkiin.”

Lähde: Fast Company

Sisältö jatkuu mainoksen alla