Turvaköysi yhdistää­ jään alla sukeltavan­ Pälvin aina avannon­ reunalla olevaan kumppaniin.
Turvaköysi yhdistää­ jään alla sukeltavan­ Pälvin aina avannon­ reunalla olevaan kumppaniin.

Tässä sarjassa ihmiset kertovat, miten jaksavat paremmin. Fysioterapeutti Päivi Lietzen, 34, saa voimaa laitesukelluksesta.

1. Yksinäinen susi voi muuttua joukkuepelaajaksi.

Sukeltajan tärkein apu on sukelluspari. Ennen harrastin yksilölajeja kuten suunnistusta, juoksua ja hiihtoa. Alettuani harrastaa sukellusta olen löytänyt itsestäni joukkuepelaajan.

Sukellusporukassa jokaisella on tehtävä. Sukellusvanhin pitää ohjat käsissään, sihteeri pitää kirjaa, ja veteen mennään aina parin kanssa. On erityisen kiva lähteä sukeltamaan, kun tietää, että pääsee mukavan ja osaavan porukan mukaan oppimaan jotain uutta.

Sukellan paljon louhoksissa, Saimaan virtaavissa vesissä ja Vuoksessa. Vesi on aina kylmää. Jään alla on kirpsakan kirkasta vettä. Ilmakuplalautat lentävät kuin rauskut pitkin jään alapintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mittojen mukaan teetetty kuivapuku on ehdoton varuste. Se maksaa noin tuhat euroa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Veden alla on pakko luottaa.

Aiemmin yritin kovasti olla itsekseni viisas ja esimerkiksi säätää yksin sukellusvälineiden asetuksia itselleni sopiviksi. On helpompaa tuunata niitä yhdessä kaverin kanssa. 

Harrastuksen myötä ajattelutapa on laajentunut muuhunkin elämääni. Uskallan turvautua ystäviini ja pyytää apua. 

Tiimityöstä on ollut hyötyä työssäni fysioterapeuttina ja esimiehenä. Olen oppinut vastuunjakoa ja tehtävien delegoimista. Nykyään luotan siihen, että työt tulevat hoidettua, vaikka joutuisin sairaus­lomalle.

3. Vaikeista paikoista selviää hengittämällä.

Kaikki koohottaminen loppuu ja rauhoittuminen alkaa heti, kun pää katoaa veden alle ja leijuminen alkaa. Olen impulsiivinen ihminen, mutta sukeltaessa olen oppinut hillitsemään hermoni.

Jos maski lähtee päästä tai räpylä jää jumiin, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä rauhallisena. Mietin ja toimin. Hengitän, hengitän, hengitän.

En enää pillastu pienistä. Hengittelen vain tiukan paikan läpi. 

Veden alla on tarjolla suuria seikkailuja ja haasteita. Voin tutkia onkaloja, kasvustoja tai vaikka hylkyjä. Mahdollisuuksia edetä on lukemattomia. Sukeltamisen myötä olen saanut lisää rohkeutta ja oivaltanut, että kaikki on mahdollista. On vain löydettävä oma reitti ja tapa tehdä asioita.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla